Daoyin – gimnastica traditionala chineza pentru sanatate

Generalitati

Din ce in ce mai mult omul modern incepe sa isi dea seama cat de mare este indepartarea sa fata de modul de a trai in armonie cu natura.
Astazi obsevam o atentie din ce in ce mai mare care se acorda disciplinelor stravechi si principiilor armonioase promovate de acestea, insa trebuie sa tinem cont si de faptul ca viata noastra se desfasoara in secolul XXI, in mijlocul societatii moderne caracterizate de o foarte mare dezvoltare si expansiune a cercetarilor stiintifice.

Astfel, luand ceea ce este mai bun atat din intelepciunea straveche, cat si din ultimele descoperiri moderne, omul poate spera la o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii sale.

Tocmai pe aceasta imbinare se bazeaza Sistemul Daoyin Yang Shen Gong.

Regasim in aceasta practica atat principii ale Medicinei Traditionale Chineze (perspectiva holistica, teoria yin-yang, teoria meridianelor si a celor 5 elemente), cat si cercetari si studii ale medicinei moderne.

Cel care a aranjat si creat acest sistem de exercitii este profesorul chinez Zhang Guang De.

Provenind dintr-o familie de medici chinezi cu traditie, el a manifestat de la o varsta frageda un puternic interes fata de metodele de imbunatatire si intarire ale sanatatii prin forme de miscare. Pe langa acesta, incepand cu anul 1955 studiaza in cadrul Departamentului de Wushu al Institutului de Educatie Fizica din Beijing (acum Universitate), unde a ramas pana in prezent, progresand de la nivelul de student pana la nivelul de Profesor Senior al Universitatii.

Astfel, aflandu-se practic in punctul de mijloc intre medicina traditionala si ce a moderna, el a combinat principiile stravechi de daoyin-qigong cu studiul stiintific si, de asemenea, cu experimentarea practica.

Studiile sale de o viata, si mai ales experienta concreta, au dovedit faptul ca imbunatatirea sanatatii, mentinerea tineretii si prelungirea vietii nu sunt idealuri de neatins. Acestea pot fi dobandite de catre oricine cu un minimum de efort.

Despre DAOYIN Yang Sheng Gong

DAOYIN este denumirea veche a Qigong-ului si inseamna a conduce energia prin intinderea corpului. La momentul actual, DAOYIN este considerat a fi cel mai popular si eficient sistem de Qigong din China si din intreaga lume.

Sistemul Daoyin Yang Sheng Gong are ca principiu de baza prevenirea, redobandirea, mentinerea si imbunatatirea sanatatii intregului organism.

Cu alte cuvinte, a fost creat special ca o metoda ajutatoare extrem de eficienta si la indemana oricui pentru prevenirea si tratarea unei categorii largi de boli.

Are o caracteristica unica, si anume faptul ca el contine secvente de miscare special concepute pentru sanatatea fiecarui organ intern in parte: inima, plamani, rinichi, stomac, ficat, dar nu numai atat.

Exista exercitii pentru muschi, tendoane, articulatii, asa-numitele exercitii pentru longevitate etc. Astfel, fiecare persoana poate actiona eficient in vederea redobandirii starii de sanatate a organului afectat.

Aceste exercitii constau intr-o serie de miscari lente, corelate cu respiratia, combinate cu focalizarea atentiei si cu masajul anumitor puncte energetice.

Exercitiile se pot realiza atat asezat (pentru cei care, din cauza afectiunilor de care sufera, nu pot sta in picioare), cat si in picioare, sunt statice sau dinamice si pot fi realizate folosind secvente muzicale speciale care favorizeaza concentrarea si relaxarea. Fiecare dintre aceste exercitii are un anumit scop (imbunatatirea sanatatii unui anumit organ) si caracteristici specifice, insa el este in sine complet si suficient pentru antrenamentul personal.

Daoyin nu este insa numai o practica pentru sanatate.

Datorita concentrarii profunde asupra respiratiei si asupra miscarii este, de asemenea, si o metoda de cultivare si cunoastere interioara. Realizand exercitiile Daoyin, putem realiza o conexiune profunda intre corp si minte si astfel sa redobandim armonia interioara care este deseori perturbata de modul de viata stresant al vietii cotidiene.

Caracteristicile sistemului DYYSG

Sistemul Daoyin are o natura stiintifica deoarece creatorul ei nu doar a alcatuit o succesiune de miscari, rezumandu-se la simpla transmitere pasiva a traditiei, ci a fost intens preocupat de cercetarea si testarea stiintifica a rezultatelor sale.

Este eficient deoarece exercitiile alcatuite de profesorul Zhang sunt bazate pe principii obiective a caror eficienta a fost confirmata de catre medicina moderna.

Au expresie artistica deoarece diferitele forme de miscare au, pe langa principalul obiectiv legat de sanatate, si un rol semnificativ ca modele estetice si artistice in exprimarea sufleteasca a fiecaruia.

Ele sunt larg raspandite deoarece creatorul a avut in vedere realizarea unei armonii intre cerintele tehnice, pedagogice si cele ce tin de popularizare astfel incat a alcatuit exercitii care, desi sunt repetitive, nu sunt plicitisitoare, au un grad de dificultate moderat, sunt variate, elegante si au aproximativ aceeasi durata si intensitate.

Astfel, de cand a creat Sistemul DaoYin Yang Sheng Gong, Maestrul Zhang GuangDe a continuat sa studieze si, in acelasi timp, sa impartaseasca cunostintele sale prin stagii regulate, vizite in multe tari din intreaga lume, inclusiv Europa si America, la momentul actual sistemul sau fiind raspandit in peste 70 de tari si numarand peste 4 milioane de practicanti.

Exercitiu practice

Va prezentam in continuare doua exercitii ce au ca scop imbunatatirea sanatatii stomacului, respectiv a ficatului.

Exercitiul 1

Marea pasare Peng isi maseaza stomacul

Pozitia de inceput: talpile apropiate, spatele drept, bratele pe langa corp.

1. Inspirand, contractati perineul; rotiti incet corpul catre stanga; mentinand talpile pe sol, ridicati degetele de la picioare; in acelasi timp, se deschide pumnul stang si se ridica palma, masand partea laterala stanga a abdomenului, cu degetele indreptate catre sol. Priviti catre partea stanga.

2. Expirand, relaxati perineul; degetele de la picioare strang usor solul, corpul se intoarce catre in fata; in acelasi timp, masati abdomenul cu podul palmei stangi pe diagonala, spre dreapta – jos.
Priviti in fata.

3. Inspirand, contractati perineul; ridicati degetele de la picioare; continuati sa intoarceti corpul catre dreapta, deschideti pumnul drept si ridicati palma dreapta, masand partea laterala dreapta a abdomenului, cu degetele orientate in jos; simultan, continuati sa masati abdomenul pe diagonala cu palma stanga spre dreapta – jos, cu podul palmei stangi.
Priviti catre dreapta.

4. Expirand, relaxati anusul; degetele de la picioare strang usor solul, rotiti corpul catre in fata; in acelasi timp, masati abdomenul cu podul palmei drepte pe diagonala spre stanga – jos, simultan, masati, presand abdomenul inferior cu partea laterala a degetului mic de la mana stanga pentru a amplifica masarea organelor interne (palma stanga se deplaseaza usor spre stanga, paralel cu solul).
Priviti catre stanga.

Pentru a realiza 5.6.7.8. repetati miscarile 1.2.3.4.

Repetati de 2 ori miscarile 1 – 8.

In final, suprapuneti palmele pe abdomen, sub ombilic, cu punctele LaoGong suprapuse si palma stanga dedesubt. Apoi, masati abdomenul, rotind palmele suprapuse in sens orar; incepeti descriind cercuri mai mici, apoi mariti dimensiunea cercurilor in mod progresiv; numarati 2 timpi pentru a descrie un cerc.
Descrieti 4 cercuri.
Priviti in fata.

In timp ce descrieti al patrulea cerc, schimbati pozitia palmelor (suprapuneti palma stanga pe palma dreapta) si masati abdomenul descriind cercuri in sens antiorar; incepeti descriind cercuri mai mici, apoi mariti dimensiunea cercurilor in mod progresiv; numarati 2 timpi pentru a descrie un cerc.
Descrieti 4 cercuri.
Priviti in fata.
Dupa ce ati descris ultimul cerc, aduceti bratele pe langa corp.

Observatii:

1. In timp ce masati abdomenul cu podul uneia dintre palme si cu degetul mic de la cealalta palma, trunchiul urmeaza miscarea; trebuie sa coordonati miscarea palmelor cu miscarea trunchiului.

2. In timp ce masati abdomenul descriind cercuri, presati abdomenul cu podul palmelor; inspirati si ridicati degetele de la picioare in timp ce masati catre in sus, expirati si strangeti solul cu degetele de la picioare in timp ce masati catre in jos.

3. Zona de atentie: zona abdomenului inferior.

Exercitiul 2

Respiratia fina se intoarce la origine

Pozitia de inceput: talpile apropiate, spatele drept, mainile pe langa corp.

1. Inspirand, contractati perineul; transferati greutatea corpului pe piciorul drept si indoiti usor genunchiul drept; ridicati de pe sol piciorul stang si asezati talpa stanga pe sol cu varful talpii catre inainte, distanta dintre picioare este putin mai mare decat distanta dintre umeri, simultan, ridicati bratele prin lateral, cu palmele catre in spate si pastrati un unghi de 60 grade intre brate si trunchi. Priviti catre stanga. Fara sa va opriti, transferati greutatea corpului pe ambele picioare, indreptati genunchii; in acelasi timp, rotiti si orientati palmele catre in fata; pastrati intotdeauna un unghi de 60 grade intre brate si trunchi, cu capul usor intors catre stanga. Priviti catre stanga.

2. Expirand, relaxati perineul; indoiti genunchii, aduceti mainile in fata ombilicului, cu degetele fata in fata (aproximativ 10 cm intre degetele mijlocii) pentru a forma postura BaoQi: imbratisarea energiei. Priviti inainte.

3. Inspirand, contractati perineul; rotiti palmele catre in sus si ridicati-le pana la nivelul gatului; fara oprire rotiti palmele si continuati sa le ridicati pana deasupra capului; intindeti in mod natural bratele, cu palmele orientate catre in sus, varfurile degetelor sunt fata in fata. Priviti in fata.

4. Expirand, relaxati perineul; transferati greutatea corpului pe piciorul drept; indoiti lent genunchii, ridicati piciorul stang (mai intai desprinzand calcaiul si apoi varful). Simultan, coborati palmele prin fata trunchiului, apoi suprapuneti palmele pe abdomenul inferior, cu mana stanga dedesubt. Priviti inainte.

Realizati 5.6.7.8 la fel ca 1.2.3.4., dar pe partea opusa (schimband dreapta cu stanga).

Repetati de 2 ori miscarile 1 – 8.

Observatii:

1. Rotiti bratele catre interior si catre exterior cat mai mult posibil, in jurul degetului aratator.

2. Trebuie sa coordonati miscarea cu respiratia si miscarea membrelor superioare si cu cea a membrelor inferioare.

3. In timp ce pliati genunchii, trebuie sa relaxati muschii din zona lombara, sa strangeti fesele si, astfel, sa pastrati trunchiul drept.

4. Punctul de atentie este qihai (aflat pe linia mediana la doua degete sub ombilic).

Articol oferit de www.daoyin.ro
Persoana de contact:
Raluca Bobosca
Tel: 0731.497.159