Dieta si cariile. Alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor

Generalitati

Caria dentara este una dintre cele mai frecvente afectiuni patologice care apar la om, fiind un proces distructiv al tesuturilor dure ale dintelui. Netratata, caria dentara poate determina aparitia infectiilor si pierderea dintelui.

Cariile dentare apar cel mai frecvent pe suprafata superioara a dintilor. Afectiunea este extrem de des intalnita la copii, inca de la varsta de patru ani.

Insa, indiferent de varsta la care un dinte incepe sa fie afectat, lucrurile se petrec in cascada: carie simpla, carie profunda, devitalizarea dintelui, infectia dintelui la radacina, inclusiv extractia lui, iar dupa aceea solutiile stomatologice sunt mult mai complexe si mai costisitoare decat daca am avea mai multa grija de dantura noastra si am preveni aparitia acestor probleme.

Principalele cauze ale aparitiei cariilor

Factorul infectios. In cavitatea bucala exista o multime de bacterii, insa numai cateva sunt responsabile de aparitia cariei: Streptococcus mutans si Lactobacilul sunt cele mai importante dintre acestea.

De cele mai multe ori, bacteriile se acumuleaza pe dinti si pe gingii in spatiile unde placa dentara este greu de indepartat, de aceea medicul stomatolog va indeparta placa bacteriana si tartrul printr-un periaj profesionist.

Alimentatia. Aceasta joaca un rol important in formarea cariei dentare. Concret, nu exista in lumea medicala niciun dubiu in ceea ce priveste legatura dintre alimentatie si caria dentara.

Astfel, alimentele bogate in zaharuri sau carbohidrati pot dauna sanatatii dintilor, deoarece bacteriile din cavitatea bucala transforma aceste zaharuri in acizi printr-un proces numit fermentatie acida. Mai mult, acizii vor ataca, in timp, smaltul si dentina, ducand la demineralizarea acestora si, in final, la aparitia cariei dentare.

Specialistii sustin ca nu exista la ora actuala o dieta anume care sa poata preveni aparitia cariilor dentare. Insa putem sa consumam anumite alimente pentru mentinerea sanatatii dintilor.

Astfel, este indicat sa fie redus consumul de glucide precum hidrati de carbon sau zahar. Totodata, intre mese, chiar daca tentatia de a savura un desert este mare, indicat este sa se evite acest lucru, deoarece zaharoza, fructoza, maltoza, lactoza, amidonul vor fi descompuse de bacteriile cariogene, iar astfel este favorizata aparitia cariei dentare.

Ciocolata trebuie consumata rar si in cantitati mici. De preferat este inlocuirea consumului unui produs dulce dupa masa cu un fruct sau o leguma proaspata - mar, portocala, morcov – pentru ca aceste produse tari contribuie la indepartarea depozitelor moi rezultate in urma mesei si vor favoriza curatirea dintilor.

In plus, a fost dovedit faptul ca alimentele lipicioase, de exemplu bomboanele, sunt mai daunatoare decat cele non-aderente, deoarece raman pe dinti, afectand smaltul acestora.

Sanatatea orala este influentata insa si de o serie de alti factori, nu numai de dieta. Astfel, consumul de alcool si fumatul trebuie evitate pe cat posibil.

Preventia

Singurele metode de a preveni aparitia cariilor dentare sunt reprezentate de o igiena orala corecta, o atentie deosebita asupra dietei si vizitarea medicului stomatolog de cel putin doua ori pe an.