Gandirea pozitiva. Pasii care duc la construirea ei

Generalitati

Societatea actuala ne obliga sa fim cei mai buni, sa gasim solutiile cele mai rapide, sa fim competitivi si sa ne autodepasim. Toate acestea genereaza un nivel ridicat de stres, care trebuie atent gestionat, astfel incat echilibrul emotional sa nu fie perturbat de o gandire negativa.

Felul in care reactionezi ca individ in fata unor probleme, fie ele de natura sociala, emotionala sau chiar de sanatate reprezinta un semn de personalitate puternica, ce va avea succes in rezolvarea greutatilor si nu va esua.

Starea de bine si optimismul depind exclusiv de fiecare in parte, de echilibrul psihic. Cu alte cuvinte, gandirea pozitiva se contruieste zilnic, pas cu pas. Concret, a gandi pozitiv poate fi sinonim cu un stil de viata sanatos care se invata.

Important este ca problemele sa nu fie lasate sa scape de sub control, persoanele care trec prin astfel de momente dificile sa nu se lase coplesite de prezent si sa incerce sa ia cele mai bune decizii.

Reguli simple care ajuta la construirea unei gandiri pozitive

Sportul. Este cunoscut faptul ca exercitiul fizic este benefic pentru sanatate si are un rol semnificativ in reducerea stresului. De aceea, mersul pe jos cat mai des cu putinta, inlocuirea urcatului cu liftul cu urcatul pe scari si practicarea unor sporturi cresc nivelul de buna dispozitie.

Somnul. Deficitul de somn poate crea o stare de iritabilitate, nervozitate, oboseala accentuata, lipsa de motivatie. In plus, slabeste sistemul imunitar si predispune si la exces ponderal. Din acest motiv, recomandarea este ca o persoana activa sa aiba cel putin sapte ore de somn neintrerupt in fiecare noapte. Somnul de calitate permite regenerarea celulara.

Acceptarea. In momentele de cumpana, orice cuvant al celor din jur il poate afecta pe cel suferind. Insa e important sa se accepte pe sine, cu tot ceea ce poate si ceea ce stie. Impacarea cu propria persoana este un pas deosebit de important pentru stabilirea unui echilibru psihic.

Insusirea unicitatii. Fiecare persoana este unica, nu exista doi oameni identici. Din acest motiv, nimeni nu trebuie sa se compare cu altcineva. Comparatia va aduce frustrari si emotii negative.

Aparentele pot fi foarte inselatoare. Oamenii pot afisa masca fericirii, dar in realitate e posibil sa ascunda o multime de necazuri. Singura comparatie viabila este cea cu propria persoana. Spre exemplu, ne putem bucura de modul in care am evoluat de la un an la altul, putem incerca sa devenim maine o persoana mai buna decat azi.

Socializarea. Contactul cu persoane pozitive, optimiste, persoane care se bucura de viata si care rad mult ajuta la stabilirea unui echilibru emotional. De aceea, e deosebit de importanta prezenta acestora, socializarea cu ele, intrucat influenteaza pozitiv starea de spirit, atitudinea lor este incurajatoare.

Exteriorizarea. Exprimarea trairilor, a sentimentelor ajuta foarte mult la descarcarea starilor negative. Exista persoane dispuse sa asculte, iar unele dintre acestea sunt chiar psihologii. Acestia pot veni cu sfaturile potrivite menite sa ajute la echilibrarea emotionala, la stabilirea unei gandiri pozitive.