Albirea dentara

Ce reprezinta?

Procedura de albire dentara ajuta la indepartarea petelor si decolorarea dintilor. Albirea este printre cele mai populare proceduri cosmetice dentare, deoarece poate imbunatati foarte mult aspectul dintilor

Tratamentul de albire este unul dintre cele mai solicitate tratamente de estetica dentara prin care se obtine un zambet alb si stralucitor. Sunt mai multe metode de albire, insa metoda recomandata de medicii stomatologici este albirea profesionala din cabinetul stomatologic, fiind cea mai rapida si cea mai eficienta.

Un mare avantaj al acestei proceduri este ca se realizeaza cu o singura vizita si intr-o singura sedinta in cabinetul stomatologic.

Albirea nu este o precedura ce ar trebui sa fie efectuata o singura data. Aceasta ar trebui repetata din cand in cand, daca se doreste mentinerea stralucitoare a culorii.

Pentru ce este folosita?

Stratul exterior al unui dinte se numete smalt. Culoarea dintilor naturali este creata de reflexia si dispersia luminii de pe smalt, combinat cu culoarea dentinei de sub ea. Genele dumneavoastra afecteaza grosimea si netezimea smaltului.

Avand un smalt subtire sau mai gros afecteaz, de asemenea, reflectarea luminii si, prin urmare, culoarea. In fiecare zi, un strat subtire (peliculogen) se formeaza pe smalt si preia pete. Smaltul dintilor contine, de asemenea, pori, care pot stoca pete.

Cele mai frecvente motive pentru care dinti se devin mai galbeni sau se coloreaza sunt:
- Consumand tutun;
- Consumand lichide de culoare inchisa, cum ar fi: cafea, cola, ceai si vin rosu;
- Neingrijirea dintilor.

Imbatranire face ca dintii sa devina mai putin stralucitori si smaltul devine mai subtire, iar dentina devine mai intunecata.

Este de asemenea posibil de a avea pete in interiorul dintelui. Acestea sunt numite pete intrinseci. De exemplu, petele intrinseci pot fi cauzate de expunerea la prea multa fluorura. Alte cauze includ antibioticele, cum ar fi tetraciclina.

Ele pot pata, de exemplu, dintii copilului daca sunt luate de catre mama in a doua jumtate a sarcinii sau de catre un copil de 8 ani sau mai tineri. Dintii sunt inca in curs de dezvoltare pe parcursul acestor ani. Trauma poate intuneca, de asemenea, un dinte.

Albirea dintilor este cea mai eficienta pentru indepartarea petelor de suprafata (extrinseci).

Cum se face?

Exista doua tipuri principale de proceduri de albire. Albirea Vital se face pe dintii care au nervii vii si albirea non-vitale ce se face pe un dinte care a avut un tratament de radacina-canal si nu mai are un nerv viu.

Tratamentul de albire in cabinetul stomatologic se desfasoara in modul urmator: se izoleaza gingiile cu ajutorul unui gel sau unui baraj de cauciuc si se aplica gelul cu peroxid pe suprafata externa a dintilor.

Apoi se proiecteaza o lumina speciala, leduri sau laser, pe suprafetele dentare timp 30-60 min.

Simplificand, tratamentul de albire a dintilor in cabinet recurge la gelul concentrat pe baza de peroxid de hidrogen care penetreaza smaltul si albeste dentina, treptat in timp. Pentru a accelera si mari eficacitatea gelului se foloseste o lumina speciala si anume lampa cu ultraviolete sau laserul.

Ce-i de facut?

Daca observati ca dintii s-au ingalbenit sau au pete, mergeti la medicul stomatolog.

Albirea nu este o solutie permanenta. Petele vor reveni. Daca fumati sau consumati o multime de alimente colorate, albul se va estompa in mai putin de o luna. Dar daca aceste surse de coloratie sunt evitate, este posibil sa nu fie nevoie de un alt tratament de albire, timp de 6 pana la 12 luni.

Tratamentele de albire sunt proceduri stomatologice cu rezultate foarte bune atunci cand sunt efectuate corect, de catre profesionisti.

Pastrarea nuantei de alb a dintilor necesita un efort din partea pacientului prin strictetea consumarii de alimente si bauturi ce pot colora dintii, o igiena orala impecabila si mentinerea cu ajutorul unui tratament de intretinere disponibil la domiciliu.

Folosirea unei paste de dinti eficiente dupa tratamentul de albire este important in mentinerea albului dintilor, iar sensodyne fluor si blend a med all in one cu complex de staniu ofera protectie impotriva petelor si a tartrului.

De asemenea se recomanda, evitarea pe cat posibil a fumatului, renuntarea la acest factor ajutand foarte mult la mentinerea unei danturi curate si sanatoase.