Crampele musculare. Ce le determina si cum pot fi prevenite

Generalitati

Carceii localizati la nivelul muschilor gambei ori ai labei piciorului sau spasmele oculare intra in categoria crampe musculare.

Acestea sunt niste contractii involuntare ale muschilor si au drept cauza de cele mai multe ori deshidratarea, oboseala, circulatia sangvina inadecvata sau compresia nervoasa.

Ele pot fi combatute in principal eliminand cauza care le-a produs.

Crampele (spasmele) musculare sunt dureroare si suparatoare, uneori greu de suportat, insa de cele mai multe ori dureaza destul de putin.

Cauze

Efort. Efortul muscular brusc poate provoca aceste crampe. In mod obisnuit, are loc atunci cand efortul s-a produs pe fondul lipsei de incalzire, adica fara exercitii repetate de intensitate mica inainte de un exercitiu fizic major.

Intindere musculara. Fortarea punctelor de insertie a muschiului pe os produce o extindere prea mare a fibrei musculare, peste limita sa fiziologica.

Deshidratare. Organismul hidratat insuficient reactioneaza prompt, iar unul dintre aceste efecte este insasi crampa musculara. Celulele din corp, printre care si cele musculare, au nevoie de apa pentru a functiona corespunzator.

Stres. Este cauza multor afectiuni, inclusiv a crampelor (spasmelor) musculare. Produce episoade de spasme oculare de lunga durata, care se pot manifesta mai multe zile la rand, cu sau fara pauza.

Deficitul de minerale. Lipsa magneziului duce la aparitia crampelor musculare, dar si a spasmelor de la nivelul musculaturii fine de la nivelul fetei.

Sedentarismul. Lipsa de miscare, pozitia in sezut pentru prea mult timp poate provoca compresia anumitor muschi.

Anemia. Crampele pot avea drept cauza o patologie. Una dintre ele este anemia. Sangele care nu are suficiente hematii provoaca o privare a tesuturilor musculare de oxigen, putand produce simptomatic si crampele musculare.

Utilizarea indelungata a aceleiasi grupe de muschi. Folosirea pe termen lung a acelorasi grupe de muschi poate da crampe dureroase. Una dintre ele este ceea ce cunoastem sub denumirea de crampa scriitorului.

Aceasta afecteaza degetul mare si primele doua degete de la mana cu care se scrie, ori antebratul, in cazul pictorilor care folosesc indelung pensula intr-o pozitie destul de fixa.

Alcoolism. Efectul de relaxare pe care il produce alcoolul poate determina aparitia spasmelor musculare, mai ales atunci cand bauturile sunt consumate in exces.

Preventie

Prin eliminarea cauzelor care produc crampele musculare, acestea pot fi prevenite. Miscarea la intervale regulate, in special in cazul persoanelor care efectueaza o munca statica, hidratarea si mineralizarea corespunzatoare au rol profilactic in acest caz.

Tratament

Crampele pot fi foarte dureroase, motiv pentru care necesita interventie rapida. De regula, aceasta este una la nivel mecanic. In cazul crampelor la nivelul gambei, pacientul trebuie sa se ridice in picioare si sa preseze cu toata greutatea corpului pe piciorul afectat. Degetele trebuie trase in directia genunchiului.

Caldura aplicata local, prin comprese are rolul de a calma crampele.

Masajul zonei dureroase ajuta la ameliorarea tonusului muscular.

Folosirea relaxantelor musculare poate ajuta la ameliorarea spasmelor.

Aportul de calciu, potasiu si magneziu, de vitamina E si A au rolul de a contracara crampele musculare.