Top 10 alimente care te ajuta sa slabesti

Alimentatia echilibrata este unul dintre principalii factori care contribuie la mentinerea sanatatii organismului, insa este la fel de importanta si atunci cand iti doresti sa slabesti.

Nu este nevoie sa apelezi la solutii drastice sau la infometare, deoarece astfel risti sa cauzezi un dezechilibru serios in organism care provoaca, la randul sau, probleme de sanatate grave.

Metoda de slabit care ofera cele mai bune rezultate presupune abordarea unui stil de viata sanatos, care sa combine o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si activitati fizice zilnice, chiar si de intensitate moderata.

Din fericire, nu este atat de dificil sa slabesti, daca incluzi in dieta zilnica alimente sanatoase, bogate in substante nutritive si cu un numar scazut de calorii. Iata care sunt cele mai sanatoase alimente care te ajuta sa slabesti.

1. Migdalele

Migdalele sunt bogate in vitamina E si antioxidanti, care contracareaza efectele radicalilor liberi. Migdalele sunt indicate pentru a mentine sanatatea pielii si a parului, insa au si un continut ridicat de vitamina B2 si de magneziu, care ajuta la combaterea stresului si la sanatatea sistemului nervos.

Atunci cand suntem stresati, organismul produce cortizol, o substanta care favorizeaza depunerea grasimilor. Migdalele sunt indicate ca gustare intre mese, in cantitati moderate.

2. Semintele de chia

Bogate in Omega 3, acizi grasi esentiali, calciu si fier, semintele de chia sunt ideale pentru slabit, deoarece actioneaza ca un burete, absorbind zaharurile, astfel incat stabilizeaza nivelul zaharului din sange.

Datorita continutului ridicat de fibre, aceste seminte pot absorbi pana la de 20 de ori greutatea lor in apa, asa ca atunci cand sunt amestecate cu lichide se umfla si absorb lichidele in exces. Se folosesc mai ales in salate sau un shake-urile de legume si fructe.

3. Morcovii

Morcovii sunt grozavi daca vrei sa slabesti si ii poti consuma cruzi sau fierti, fiind foarte versatili. Sunt saraci in calorii, dar au un continut ridicat in betacaroten, calciu, vitamina C si antioxidanti.

De asemenea, sunt bogati in fibre care reduc apetitul, cresc senzatia de satietate, influentand depunerile de grasime din organism. Prin urmare, consumul de morcovi contribuie la scaderea in greutate.

4. Iaurtul degresat

Iaurtul este o sursa buna de proteina, dar si un furnizor excelent de calciu si bacterii probiotice, ce asigura echilibrul florei intestinale.
Iaurtul nu este doar sanatos pentru organismul, ci te ajuta si sa pierzi in greutate datorita faptului ca scade intensitatea senzatiei de foame, oferind o senzatie de satietate.

De asemenea, evita iaurturile cu fructe din comert, deoarece acestea contin si zahar, indulcitori, arome si conservanti. Daca vrei sa mananci un desert sarac in calorii, adauga cateva bucatele de fructe in iaurt degresat.

5. Verdeturile

Spanacul, salata si, in general, legumele cu frunze verzi sunt bogate in substante nutritive si au un continut caloric scazut. De asemenea, contin putini carbohidrati, insa sunt bogate in fibre, fiind ideale pentru slabit.

Daca incluzi astfel de legume in dieta zilnica, te vei bucura de toate beneficiile pe care le ofera acestea: vitamine, minerale, antioxidanti, fier si calciu. In plus, iti ofera si energia necesara pentru intreaga zi, ajutand la combaterea oboselii fizice si psihice.

6. Pestele

Pestele si fructele de mare contin o cantitate semnificativa de iod. Aceasta substanta este necesara pentru buna functionare a glandei tiroide, care este importanta pentru mentinerea unui metabolism sanatos.

In special somonul este bogat in proteine si acizi grasi esentiali, oferind senzatia de satietate. In plus, somonul contine si acizi grasi Omega 3, care au rol antiinflamator, contribuind la prevenirea obezitatii si la aparitia afectiunilor metabolice. De asemenea, poti include in alimentatie si macroul, sardinele, pastravul sau heringul.

7. Legumele crucifere

Categoria de legume crucifere include broccoli, conopida, varza de Bruxelles sau varza simpla. Ca si alte legume, legumele crucifere au un continut ridicat de fibre, oferind senzatia de satietate, ceea ce inseamna ca nu vei mai fi tentat sa consumi tot felul de gustari nesanatoase intre mese.

De asemenea, legumele crucifere au si un continut mai ridicat de proteine, comparativ cu alte legume. Aceasta combinatie de fibre si proteine face ca legumele crucifere sa se numere printre alimentele pe care ar trebui sa le consumi daca vrei sa slabesti.

8. Avocado

Daca majoritatea fructelor sunt bogate in carbohidrati, avocado contine in schimb grasimi sanatoase. Avocado contine in special acid oleic mononesaturat, care se regaseste si in uleiul de masline, fibre si potasiu.

Adauga avocado in salate, deoarece, datorita continutul sau de grasimi sanatoase, creste absorbita substantelor nutritive care se gasesc in legume si verdeturi.

9. Ardeiul iute

Ardeiul iute contine o substanta numita capsaicina, care ajuta la stimularea metabolismului si intensifica arderea grasimilor din organism. De aceea, ardeiul iute este nu doar un condiment care ofera un gust aparte mancarurilor picante, insa este si foarte sanatos, mai ales daca vrei sa slabesti.

Totusi, ardeiul iute trebuie consumat numai in cantitati moderate, iar persoanele care sufera de afectiuni stomacale sau care nu agreeaza mancarurile picante ar trebui sa il evite.

10. Ananasul

Este unul dintre cele mai bune fructe care te ajuta sa slabesti, deoarece contine multe fibre. Astfel, reduce pofta de mancare si ofera senzatia de satietate. Desi are un gust dulce, ananasul nu contine multe calorii.

Printre proprietatile sale unice se numara faptul ca anansul contine bromelaina. Aceasta este o substanta care descompune proteinele din alimente, facilitand digestia acestora. Ananasul accelereaza metabolismul si iti ofera energie atunci cand te confrunti cu stari de oboseala, deoarece are si un continut ridicat de vitamina C.

Tine cont de faptul ca orice dieta te poate ajuta sa slabesti doar daca organismul tau primeste toate substantele nutritive de care are nevoie, iar acest lucru se stabileste tinand cont de mai multi factori: varsta, sex, stil de viata (activ sau sedentar), precum si luand in calcul anumite probleme de sanatate, daca acestea exista.