Efectele aerului viciat din incaperile neaerisite

O problema aparuta in ultimele 2 decade este cea a incaperilor nearisite suficient de des. Aerul din interiorul locuintelor isi regla in trecut in mod natural compozitia prin intermediul migrarii prin anvelopanta cladirii (prin fatade, terase superioare, acoperis).

Astfel, prin ziduri cat si prin rosturile tamplariilor din lemn se produceau cateva schimburi de aer intr-o perioada data. Chiar daca utlizatorul nu intervenea des pentru a aerisi, deschizand ferestrele, acest transfer natural ajuta la reimprospatarea aerului interior.

In timp, o data cu aparitia termopanelor ce au garnituri de etansare, si a termoizolatiilor pe baza de polistiren, acest transfer s-a diminuat drastic. Cum utilizatorii nu aerisesc mai des decat inainte, riscul de a trai in aer viciat creste!

Ce reprezinta aerul viciat?

In urma procesului de respiratie, oxigenul se transforma in dioxid de carbon.

In plus, nu numai omul contribuie la procesul de deteriorare a calitatii aerului, ci si aparatura, mobila, mocheta, vopselurile, produsele de curatenie etc. Acestea degaja substante toxice in mod constant (ex. formaldehide, hidroxid de sodium, hidroxid de potasiu, fenoli etc).

In acelasi timp, in urma respiratiei, umiditatea creste, fapt ce poate favoriza aparitia mucegaiului pe termen indelungat pe zonele reci ale incaperilor. Printre efectele aerului viciat asupra omului, putem aminti astfel:

- dioxidul de carbon diminueaza capacitatea de a te concentra, creste irascibilitatea, determina scaderea activitatatii intelectuale si produce tulburari de somn;
- umiditatea crescuta favorizeaza aparitia mucegaiului, crescand riscurile pentru alergii si probleme pulmonare. In plus, datorita umiditatii crescute, transpiratia nu se mai evapora eficient, astfel umezeala de pe piele poate sa duca la aparitia eczemelor cutanate sau a acneelor;
- aerul neventilat permite propagarea si dezvoltarea virusurilor, a agentilor patogeni, sau a alergenilor, care pot produce diverse simptome precum inflamatia ochilor.

Ce se poate face pentru a impiedica vicierea aerului?

In primul rand, se poate aerisi mai des, desigur. Dar cel mai intelept este ca, in momentul in care comandati tamplarii de termopan, sa aveti grija sa discutati cu producatorul sa va prevada grille de ventilatie cu sensor de umiditate in partea superioara a uneia dintre ferestre, pentru fiecare camera in parte.

De asemenea, daca aveti posibilitatea sa optati pentru tipul termoizolatiei ce se aplica pe fatade, sa solicitati un certificat energetic de la proiectanti de specialitate, pentru a va recomanda termoizolatii ce permit respiratia peretilor intr-un mod mai eficient decat o permite polistirenul. O astfel de companie este Reflex Architecture.

Se stie ca oamenii isi petrec intre 65% si 90% din timpul vietii in medii inchise… acest fapt ar trebui sa ne puna pe ganduri cu privire la necesitatea unui aer de calitate in spatiile in care traim.