Tu stii sa-ti masori corect tensiunea?

Generalitati

Monitorizarea tensiunii arteriale zi de zi este esentiala mai ales in cazul persoanelor diagnosticate cu valori ridicate ale presiunii sangelui prin artere. Masurarea se face cu un aparat simplu, digital, insa e importanta interpretarea corecta a indicatorilor.

Ce este tensiunea arteriala

Forta cu care inima pompeaza sangele prin artere reprezinta presiunea sangelui exercitata asupra peretelui vascular, in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Tensiunea arteriala sistolica (TAS) se produce atunci cand inima se contracta si reprezinta maximul presiunii produse de sange la curgerea prin artere spre celelalte organe.

Tensiunea arteriala diastolica (TDS) reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Pe aparatele de masurare a tensiunii, valorile sunt notate in milimetri (mm) de coloana de mercur (Hg). Cea dintai este notata presiunea sistolica (maxima) si apoi cea diastolica (minima). Spre exemplu, cand aparatul indica tensiunea de 120/70 mmHg, vorbim despre “tensiune 12 cu 7”.

Cum se masoara tensiunea arteriala

Pentru masurarea presiunii sangelui este necesar un tensiometru. Pentru uz casnic sunt recomandate cele electronice (digitale), mult mai comod de folosit intrucat afiseaza valorile pe display si indica inclusiv valoarea pulsului.

Pentru rezultate corecte, masurarea tensiunii trebuie facuta respectandu-se cateva reguli:

- se face in pozitia sezut, la 5 minute dupa incetarea oricarei activitati (repaus);
- bratul stang, cel pe care se fixeaza tensiometrul, trebuie asezat la nivelul inimii;
- nu se fumeaza cu cel putin 15 minute inaintea masuratorii;
- nu se consuma cafea cu o ora inaintea masuratorii;

Care sunt valorile normale

Un adult sanatos ar trebui sa aiba tensiunea sistolica intre 100 si 120 mmHg, iar cea diastolica intre 65 si 80 mmHg. Valorile mai mici de atat pot semnala hipotensiune, iar cele mai mari, hipertensiune. Specialistii sustin ca tensiunea arteriala sistolica nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg, iar cea diastolica nu trebuie sa fie mai mare de 90 mmHg.

Evaluarea tensiunii
Categoria Sistolica (mmHg) Diastolica (mmHg)
Hipotensiune < 100 < 65
Tensiune normala 100-120 65-80
Prehipertensiune 120 – 139 80 - 89
Hipertensiune stadiul 1 140 – 159 90 - 99
Hipertensiune stadiul 2 >/= 160 >/= 100

Din ce cauze variaza tensiunea arteriala

Tensiunea nu este constanta. Ea poate sa varieze in diferite momente ale zilei, in functie de intensitatea efortului depus, de gradul de oboseala sau de stres. De aceea, este indicata notarea valorilor tensiunii la ore diferite pe parcursul unei zile. Ingrijorarea trebuie sa intervina in momentul in care apar variatii mari de tensiune.

Factorii care influenteaza variatiile de tensiune sunt:

- postura: in picioare sau culcat;
- dieta;
- fumatul sau consumul de alcool;
- efortul fizic;
- sedentarismul;
- obezitatea;
- istoricul familial (mostenirea genetica).

Hipertensiunea arteriala nedepistata si netratata la timp poate duce la aparitia unor leziuni grave ale tuturor organelor, leziuni care pot fi uneori ireversibile.