Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca

Generalitati

Insuficienta cardiaca este o afectiune care se caracterizeaza prin imposibilitatea muschiului inimii de a pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului.

Afectiunea se manifesta cu precadere in randul persoanelor de peste 65 de ani, a celor obeze sau care au suferit deja un atac de cord. Barbatii prezinta un risc mai crescut decat femeile.

Insuficienta cardiaca se poate manifesta pe partea stanga a inimii, pe partea dreapta a cordului sau pe ambele parti. Practic, inima este formata din patru camere, cate un atriu si un ventricul pe fiecare parte.

Atriul primeste sangele, iar ventriculul il pompeaza. Insuficienta cardiaca apare cand oricare dintre aceste camere ale inimii isi pierde capacitatea de a asigura debitul sangvin in conditii normale.

In lipsa unui flux sangvin adecvat, aportul de oxigen si substante nutritive in organism este insuficient, astfel ca organele ajung sa functioneze deficitar.

Cauze

Anumite afectiuni, cum ar fi ingustarea arterelor inimii sau hipertensiunea arteriala slabesc muschiul inimii, care nu mai functioneaza corect.

Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca:

- Cardiopatia ischemica;
- Infarctul miocardic acut;
- Hipertensiunea arteriala;
- Cardiomiopatiile;
- Aritmiile;
- Bolile cardiace congenitale.

Alte cauze mai rare:

- Defecte cardiace congenitale;
- Insuficienta cardiaca idiopatica;
- Hipertensiune arteriala netratata;
- Diabet zaharat;
- Ateromatoza coronariana;
- Dislipidemie;
- Fumat;
- Obezitate;
- Varsta;
- Consumul excesiv de alcool.

Simptome

Insuficienta cardiaca poate fi acuta sau cronica.

Principalele modalitati de manifestare a acesteia includ:

- Dispnee. Pacientul acuza senzatia de respiratie grea atunci cand face efort sau in repaus.
- Oboseala. Pacientul intampina dificultati in indeplinirea unor sarcini care altadata nu presupuneau efort.
- Edem pulmonar acut. Apare ca urmare a stagnarii sangelui in ventriculul stang. Pacientul respira cu mare greutate, avand senzatia de sufocare iminenta.
- Tuse. Pacientul manifesta in general tuse seaca.
- Edeme. Pacientul are picioarele umflate, ca urmare a acumularii excesive de lichid in organism.
- Lipsa poftei de mancare. In formele grave si prelungite poate aparea o lipsa a poftei de mancare si o senzatie continua de greata, ce au ca rezultat scaderea in greutate.

Diagnostic

Diagnosticul de insuficienta cardiaca se pune de catre medic pe baza examenelor clinice si a testelor medicale. Este vorba despre metode imagistice, in special ecografie cardiaca si electrocardiograma si de laborator.

Tratament

Tratamentul insuficientei cardiace are la baza atat un regim dietetic, cat si tratament medicamentos.

Trebuie redus sau chiar eliminat consumul de sare. Se vor evita mesele abundente, cu continut caloric ridicat. In cazul insuficientei cardiace, odihna este foarte importanta. De asemenea, in cazul pacientilor supraponderali sau obezi se recomanda scaderea in greutate.

Metode de prevenire

Insuficienta cardiaca poate fi prevenita in special prin modificarea stilului de viata. Acest lucru inseamna mai multa miscare, reducerea consumului de sare din dieta, gestionarea stresului, pierdere in greutate. Toate acestea sunt menite sa imbunatateasca calitatea vietii.