Cat de des trebuie sa schimbi lenjeria de pat?

Patul poate deveni o sursa de infectie?

Da, se poate intampla si acest lucru daca amani prea mult timp sa schimbi lenjeria de pat.

Aceasta trebuie sa fie mereu curata, sa aiba un miros ,,proaspat", lucru realizat prin spalare, uscare in aer curat si calcare la temperatura corespunzatoare materialului.

Potrivit unui sondaj realizat de britanici, doar 33% din populatia tarii lor schimba o data la 7 zile lenjeria de pat. Sondajul demonstreaza faptul ca populatia nu stie cat de mari sunt riscurile acestui lucru asupra starii lor de sanatate. Igiena este foarte importanta pentru orice persoana si trebuie respectata.

Daca nu se schimba lenjeria de pat la timp ajungi sa dormi in conditii necorespunzatoare, inconjurat de microbi microscopici care se aduna in pat. Praful, bacteriile, microbii, transpiratia se acumuleaza in tesatura lenjeriei de pat si afecteaza starea de sanatate.

Praful din casa cuprinde numerosi alergeni si ajunge si pe lenjeria de pat. Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber dar ei exista si traiesc in lenjeria care acopera patul, pernele, saltelele, paturile sau pilotele.

Astfel de acarieni de praf ajung si in tapiterie, in perdele, in covoare si ataca pielea corpului, se hranesc pe stratul de suprafata al acesteia, astfel creeaza diverse alergii. Din pacate simptomele sunt foarte neplacute, de mancarime, stranut, inrosirea ochilor, tuse, dificultati de respiratie, stranut, congestie nazala.

Pastrarea igienei si a curateniei trebuie sa se faca obligatoriu pentru a reduce cat mai mult riscul de a lua contact cu astfel de alergeni din casa. Perdelele trebuie spalate mai des, covoarele scuturate si aerisite periodic, praful sters zilnic de pe lucrurile din casa, iar lenjeriile de pat spalate in fiecare saptamana.

Copiii pot face alergie la praful acumulat pe obiectele sau jucariile moi de plus. Acestea pot fi curatate in masina de spalat rufe sau pot fi tinute la o temperatura extrema, la rece in congelator.

Acarienii nu rezista la temperaturi foarte ridicate sau prea scazute. Covoarele sunt locul preferat al acarienilor de aceea este indicat sa renuntati la ele sau sa folositi covoare din bumbac care se pot spala in apa fierbinte. Perdelele si draperiile colecteaza de asemenea praful destul de bine, de aceea trebuie spalate mai des.

Lenjeria de pat trebuie sa fie dintr-un material de calitate buna, care sa aiba capacitatea de a absorbi transpiratia, de a fi rezistent la atacul insectelor, de a retine praful si a nu se deteriora la frecare, presare si spalare repetata.

Indiferent ce tip de lenjerie de pat achizitionati trebuie sa respectati conditiile de igiena, sa o spalati in fiecare saptamana mai ales daca o folositi zilnic. Uneori ajungeti sa suferiti de alergie, sa aveti o senzatie insuportabila de mancarime pe piele si nici sa nu stiti ca s-a produs de la lenjeria de pat care nu a fost spalata de ceva timp.

Simptomele sunt puternice din cauza alergenilor acumulati in tesatura materialului si este bine sa fie tratate la timp pentru a nu va deteriora si mai mult starea de sanatate.

Este bine sa se evite lenjeriile de pat din materiale sintetice deoarece acestea sunt de calitate inferioara si acumuleaza mult praf. Materialele din fibre cu proprietati antistatice sunt apreciate pentru lenjeria de pat pentru ca nu acumuleaza praf. Cele mai bune sunt materialele naturale - matasea, bumbacul 100% - care sunt hipoalergenice, rezistente si de buna calitate.