6 trucuri pentru Sarbatori fara stres

Generalitati

In preajma Sarbatorilor, nivelul de stres incepe sa creasca.

Cumparaturile, pregatirile, goana dupa cadouri, curatenia, toate acestea ridica nivelul cortizolului, hormonul stresului, care predispune inclusiv la depresie.

De aceea, trebuie tinut sub control in perioada premergatoare Craciunului pentru a te putea bucura de Sarbatori.

Sezonul festiv trebuie sa vina cu relaxare si bucurie, nicidecum cu tensiune crescuta.

Trucuri pentru prevenirea stresului

Exista o serie de lucruri pe care poti sa le faci pentru a preveni stresul prilejuit de apropierea Sarbatorilor:

Planifica-ti totul din timp

Incepe prin a face o lista de lucruri pe care trebuie sa le faci pentru Craciun. De exemplu, cumparaturi, mancare si cadouri, decoratiuni, haine, invitatii si planuri de vacanta. Fa lista cat mai detaliat cu putinta, astfel incat sa includa chiar si numerele de telefon ale celor cu care trebuie sa iei legatura.

Prioritizeaza lucrurile astfel incat sa nu se aglomereze totul pe ultima suta de metri. De asemenea, e important sa delegi responsabilitati. Anumite sarcini pot fi plasate celor din familie pentru a-ti reduce volumul de munca si a te concentra pe ceea ce este esential.

Fa cumparaturi online

O multime de lucruri le poti comanda online, astfel incat sa eviti aglomeratia din magazine si cozile de la case. Spre exemplu, decoratiunile de Craciun si chiar bradul. De asemenea, pot fi comandate pe internet cadourile pentru cei dragi. Eviti foarte multa bataie de cap daca faci alegerile din confortul fotoliului tau, fara sa mai colinzi magazinele.

Asigura-te ca plasezi comanda din timp, caci in aceasta perioada si firmele de curierat sunt foarte solicitate.

Bea cafea decofeinizata

Atunci cand organismul este stresat produce cortizol, care te pregateste pentru a lupta cu situatiile stresante. Acelasi lucru il face si cafeina. De aceea, e bine sa alegi drept alternativa cafeaua decafeinizata sau ceaiurile din plante, cu efect calmant. Acestea te vor ajuta sa mentii sub control nivelul de stres si sa dormi bine.

Exerseaza respiratia

Corpul nostru raspunde la stres eliberand hormoni si accelerand ritmul cardiac si respirator, iar creierul cere mai mult oxigen si se concentreaza asupra problemei pentru a coordona restul corpului sa raspunda cat mai repede si cat mai bine.

Respira adanc pe nas, tine-ti timp de 15 sau 20 de secunde respiratia, apoi expira incet pe gura. Repeta procesul timp de cateva minute pentru a ajuta la reducerea rapida a efectelor stresului.

Spune NU petrecerilor la care nu vrei sa participi

Un factor important de stres il reprezinta obligatiile de a face vizite pe care nu ti le doresti. Multumeste pentru generozitatea de a te fi invitat si cere-ti scuze ca nu poti participa invocand planuri deja stabilite. Cu cat mai putine explicatii, cu atat mai bine.

Foloseste lamaile ca odorizant de interior

Studiile au aratat ca mirosul de lamaie are rolul de a impulsiona pozitiv starea de spirit. Curata cateva lamai de coaja si aseaz-o pe calorifer. Stoarce lamaile si bea o limonada racoritoare. Acest truc te va relaxa si te va binedispune.