Aproape 17 milioane de oameni din intreaga lume sufera un atac vascular cerebral (AVC) in fiecare an si in jur de 6 milioane isi pierd viata din cauza acestuia. Pe langa bolile de inima, atacul cerebral reprezinta a doua cauza de deces.
Riscul de a face un AVC este mai crescut in Europa de Est, Rusia si in Asia de Sud-Est, iar incidenta acestei afectiuni in randul tinerilor este in crestere.
Accidentul vascular cerebral survine atunci cand are loc intreruperea alimentarii cu sange si oxigen la nivelul creierului. Acest lucru poate fi cauzat fie de un cheag (ischemic), fie de o artera rupta (hemoragic).
Celulele nervoase din zona afectata incep sa moara treptat, iar acea parte a corpului controlata de zona afectata a creierului nu mai functioneaza adecvat. In caz de atac cerebral este esentiala apelarea la tratament de urgenta inca de la primele simptome.
Simptomele care indica un accident vascular cerebral depind de zona afectata a creierului, insa cele mai intalnite dintre acestea sunt slabiciunea ori paralizia aparuta pe o parte a corpului. Aceasta stare se manifesta prin pierderea partiala sau totala a miscarii voluntare.
Persoanele afectate se vor confrunta cu o senzatie de amorteala ori paralizie la nivelul fetei, al unui brat ori al unui picior, ceea ce va determina pierderea echilibrului si a coordonarii.
De asemenea, pot sa apara probleme de vedere la unul ori la ambii ochii. Un alt simptom aparut in caz de atac cerebral este durerea de cap intensa, care poate fi insotita de ameteala, voma si de alterarea starii de cunostinta.
Daca va recunoasteti unele dintre aceste simptome, nu asteptati sa treaca de la sine, ci sunati la urgenta. Cu cat trece mai mult timp, cu atat creste riscul ca creierul sa fie afectat mai rau.
Cauzele care ce duc la aparitia unui atac cerebral pot fi in stransa legatura cu varsta, sexul, mostenirea genetica sau stilul de viata ale unei persoane.
Tutunul, spre exemplu, este una dintre principalele surse ce pot duce la aparitia unui AVC. Din cauza substantelor care se regasesc in compozitia tigarilor, fumatul excesiv sporeste incidenta afectiunilor cerebrale.
Douazeci de tigari pe zi pot scurta viata unui fumator, deoarece riscul aparitiei atacului cerebral este de sase ori mai crescut. La capitolul vicii, si alcoolul este considerat vinovat de aparitia acestei afectiuni.
Hipertensiunea este un alt factor major care determina aparitia AVC-ului. Presiunea ridicata a sangelui poate afecta vasele de sange prin aparitia cheagurilor ori a unui anevrism ce poate duce la ruperea vasului sanguin.
De asemenea, persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului sunt mai predispuse la formarea cheagurilor de sange. O dieta care abunda in grasimi si alimente foarte sarate este un drum sigur catre o afectiune cerebrala. Un astfel de stil de viata este vinovat nu doar pentru un LDL marit, dar si pentru tensiunea arteriala crescuta.
Foarte atente cu alimentatia trebuie sa fie, in special, persoanele care sufera de diabet. Cele diagnosticate cu diabet de tip I trebuie sa isi administreze frecvent insulina, iar cele care au diabet de tip II trebuie sa faca exercitii fizice regulat si sa urmeze, de asemenea, o dieta sanatoasa.
Stresul si sedentarismul sunt doua conditii care cresc predispozitia la accidente vasculare cerebrale. Urcatul scarilor, in detrimentul mersului cu liftul si plimbarile scurte sunt doua lucruri pe care le puteti face pentru a lupta cu cele doua probleme.
Acum, ca ati aflat care sunt semnele si cauzele unui accident vascular, este important sa stiti si cum il puteti preveni, dar si ce schimbari trebuie sa faceti in stilul vostru de viata.
In primul rand, renuntarea la vicii si adoptarea unui regim alimentar sanatoas, care sa cuprinda totate substantele nutritive necesare organismului, in cantitate optima.
Sportul va poate ajuta sa tineti sub control tensiunea arteriala si colesterolul. De asemenea, reducerea stresului se va dovedi extrem de utila in mentinerea unei stari bune de sanatate.
Nu in ultimul rand, controlul periodic al greutatii, al glicemiei si al tensiunii arteriale pot reduce semnificativ aparitia AVC-ului.