Analize pe care trebuie sa le faci anual pentru a te mentine sanatos

Orice persoana care tine la sanatatea sa trebuie sa faca cel putin o data pe an un set de analize complete.

Acestea sunt foarte importante si iti pot salva viata. In plus, ele sunt gratuite cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist.

Iata care sunt principalele analize, pe care ar trebui sa le faci in fiecare an:

Hemoleucograma

Hemoleucograma este o analiza de sange complexa, care poate depista boli sau infectii cronice sau acute, afectiuni autoimune sau anemii severe, care ar putea anunta cancerul.

Aceasta analiza este recomandata sa fie facuta anual sau la sase luni, pana la varsta de 40 de ani.

Colesterolul

Evaluarea colesterolului este foarte importanta in special pentru riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Aceasta analiza ajuta la diagnosticarea bolilor de inima. Determinarea LDL si HDL ofera indicii despre riscul dezvoltarii unei afectiuni cardiace.

Hipercolesterolemia afecteaza toate grupele de varsta, inclusiv copiii, de aceea si acestia din urma trebuie testati regulat.

Ecografia mamara

Cancerul de san a devenit o afectiune foarte comuna in ultimii ani, iar mii de femei mor anual din cauza acestei boli. Riscul apare in general dupa varsta de 50 de ani, insa femeile care au un istoric in familie cu aceasta boala ar trebui sa faca o ecografie mamara o data pe an.

Cancerul la san nu doare in stadiu initial, stadiu in care poate fi vindecat, asadar este imposibil de detectat simptomatic.

Testul Babes-Papanicolau

Efectuarea testului Babes-Papanicolau este esentiala. Acesta este unul dintre cele mai importante screeninguri, care poate detecta cancerul de col uterin.

Testul Babes-Papanicolau poate da informatii atat despre infectii, cat si despre rani la nivelul colului. In acelasi timp, acest test ajuta la depistarea precoce a cancerelor de la acest nivel, lucru care ajuta la tratarea lor inca din stadii incipiente.

Analizele pentru hepatite

Hepatitele B si C sunt foarte raspandite, asa ca este foarte important sa verifici si aceste afectiuni printr-un set de analize.

In cazul in care hemoleucograma arata un risc de afectiune hepatica, este recomandata dozarea din sange a markerilor virali sau a anticorpilor pentru hepatita B sau C.

Din pacate, pentru hepatita C nu exista vaccin, insa poate fi vindecata daca este descoperita in stadiu initial.

Ecografia abdominala

O ecografie abdominala ar trebui facuta in fiecare an. Aceasta poate oferi informatii importante cu privire la starea organelor din abdomen, precum ficatul, vezica biliara, pancreasul, splina, rinichi, vezica urinara, uter sau ovare.

Profilul lipidic

Profilul lipidic ar trebui verificat de asemenea in fiecare an. Specialistii spun ca ateroscleroza este un factor major pentru infarctul miocardic si deces. Aceasta afecteaza chiar si persoanele tinere, cu varsta sub 20 de ani.

De asemenea, hipercolesterolemia reprezinta un semnal de alarma, mai ales daca in familie exista rude de grad I cu colesterol marit, acesta fiind un motiv in plus ca membrii familiei sa efectueze anual profilul lipidic.