Hepatita, o boala cu urmari grave. Nu neglija niciodata tratamentul!

Generalitati

Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului, ce poate duce la leziuni hepatice permanente si la cancer hepatic, daca nu este tratata corespunzator.

Aceasta afectiune este de natura virala si cunoaste atat o forma acuta, cat si forme cronice.

Se manifesta prin oboseala, stari de voma, dureri abdominale cauzate de ficatul marit in volum, ingalbenirea pielii si a albului ochilor, colorarea urinei in brun inchis, dureri musculare si febra.

Cele mai raspandite tipuri de hepatita sunt hepatita A sau "boala mainilor murdare", hepatita B si hepatita C, ultimele doua fiind transmisibile si pe cale sexuala sau fetala.

Hepatita A, o boala cauzata de igiena precara

Cea mai usoara forma de hepatita este cea de tip A. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, una din 12 persoane sufera de aceasta afectiune.

Virusul hepatitei A se regaseste in scaunul persoanei infectate, de aceea spalarea mainilor cu foarte mare atentie este una dintre cele mai bune metode de prevenire a infectarii. Totodata, alimentele trebuie si ele spalate corespunzator.

Forma acuta dispare intr-un interval de pana la 6 luni. Ea nu ar trebui sa lase sechele daca tratamentul este urmat corespunzator.

Hepatita B, mai contagioasa decat virusul HIV

Hepatita virala de tip B ataca ficatul pe ascuns, la fel ca si tipul C. Boala are evolutie cronica si necesita tratament de lunga durata. Hepatita B este deosebit de agresiva, fiind considerata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii al doilea agent cu potential cancerigen dupa tutun.

Studiile de specialitate au aratat ca virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat virusul imunodeficientei umane, prescurtat HIV.

Mai mult, hepatita B netratata este mult mai periculoasa decat hepatita C, avand o evolutie de pana la patru ori mai rapida spre ciroza si cancer hepatic. Complicatiile date de aceasta boala sunt foarte grave, ducand la deces in aproximativ 20% din cazuri.

Cea mai grava forma de hepatita este data de combinatia intre virusul de tip B si cel de tip D (virusul Delta), acesti doi agenti patogeni dezvoltand intre ei o relatie parazita. Pacientul risca sa isi piarda viata in cel mult 15 ani din momentul contaminarii cu virus Delta.

Hepatita C, o boala asimptomatica

Hepatita C se trasmite, la fel ca si hepatita B prin sange si contact sexual neprotejat, precum si in urma folosirii in comun a obiectelor de igiena personala.

Piercing-urile, tatuajele si tratamentele de acupunctura pot raspandi si ele boala, daca instrumentele de lucru nu au fost sterilizate corespunzator. De asemenea, mama ii poate transmite copilului virusul, la nastere.

Statisticile mondiale arata ca acesta boala face mai multe victime decat SIDA, lucru extrem de ingrijorator in opinia expertilor. Si asta pentru ca boala este de obicei asimptomatica, fiind descoperita cand deja a atins stadiul cronic. 80% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C sunt bolnavi cronici.