Infectiile tractului urinar: cum sa le recunosti si sa le previi

Generalitati

Aparatul urinar este compus din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra.

Atunci cand bacteriile patrund in tractul urinar si se inmultesc exagerat, apar infectii suparatoare, ce trebuie tratate deseori cu antibiotice.

Cele mai comune infectii ale tractului urinar sunt cistita, uretrita si pielonefrita.

Ce simptome trebuie sa urmaresti?

Infectiile urinare sunt usor de recunoscut, pentru ca implica usturimi in timpul mictiunii. Iata care sunt cele mai comune simptome:

- dureri sau senzatii de arsura in timpul urinarii;
- urinari frecvente, chiar si pe timpul noptii;
- senzatie de presiune in partea inferioara a abdomenului;
- nevoia imperioasa de a urina, chiar si atunci cand nu poti elimina decat o cantitate mica de urina;
- urina cu aspect tulbure si miros dezagreabil;
- eliminarea de sange in urina (hematurie).

Care sunt bolile cele mai frecvente?

Cistita este o afectiune care provoaca inflamarea vezicii urinare, de unde si nevoia imperioasa de a urina. Mictiunea este insotita de usturimi foarte mari, iar cantitatea de urina eliminata este foarte mica. Cistita impune tratamentul cu antibiotice, de tipul ciprofloxacinei.

Cistita mai poate determina durere sau discomfort in timpul actului sexual, o stare subfebrila (fara febra insa) si, uneori, urina tulbure sau hematurie.

Pielonefrita este o infectie a rinichilor, care se manifesta prin simptome specifice, aparute brusc. Acestea includ febra mare, insotita de frisoane si transpiratii, dureri in partea de jos a abdomenului, greata, varsaturi, precum si eliminarea de puroi sau sange prin urina.

Pielonefrita este foarte periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece creste riscul de nastere prematura. In cazuri severe, poate duce si la decesul nou-nascutului.

Uretrita este o alta boala infectioasa a tractului urinar, care este in plus contagioasa. Ea se poate transmite prin contact sexual si este singura afectiune urinara inclusa pe lista bolilor cu trasmitere sexuala (BTS).

Se manifesta prin inflamarea uretrei, acel canal care leaga vezica de meatul urinar (orificiul de deschidere a uretrei).

Uretrita este provocata de diferiti agenti infectiosi precum chlamydia. Uretrita provocata de infectia cu gonococ poarta numele de uretrita gonococica sau blenoragie.

Cum poti evita infectiile tractului urinar?

Urmatoarele masuri ar putea reduce sansele de a face o infectie de tract urinar:

- Bea cel putin doi litri de apa pe zi. Hidratarea este foarte importanta, mai ales cand vine vorba despre sanatatea aparatului urinar. Poti incerca si sucul de afine, deoarece poate scadea nivelul de bacterii si poate preveni contaminarea tractului urinar.

- Mergi la baie de cate ori simti nevoia sa urinezi si goleste complet vezica.

- Dupa scaun, sterge-te intotdeauna din fata in spate. In caz contrar, poti contamina uretra cu bacteriile prezente la nivelul anusului.

- Acorda o importanta deosebita igienei intime. Spala-te cu apa calda si un sapun delicat cu PH neutru, sau chiar o lotiune speciala. Fa acest lucru zilnic, dar si inainte si dupa un raport sexual.

- Evita spalaturile vaginale, precum si cosmeticele de genul pudrei de talc. Poti sa-ti provoci iritarea uretrei si a organelor genitale.

- Poarta numai lenjerie de bumbac si evita pe cat posibil materialele sintetice.