Cum putem sa ne mentinem colesterolul la un nivel optim?

Generalitati

Mentinerea colesterolului in limite normale este o conditie esentiala pentru a preveni boli grave precum ateroscleroza si accidentul vascular cerebral.

Colesterolul este o substanta lipidica care se gaseste in toate celulele organismului.

Colesterolul provine din doua surse: 75% se sintetizeaza in ficat, in special din grasimile alimentare, iar 25% vine direct din alimente.

Exista doua tipuri de colesterol: “colesterolul bun” (HDL) si “colesterolul rau” (LDL). Ele functioneaza astfel: HDL-ul transporta colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, si, in consecinta, la protejarea vasului de sange.

In ceea ce priveste LDL-ul, acesta transporta cea mai mare parte a colestrolului in sange, contribuind astfel la formarea placilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vasului de sange.

Colesterolul marit sau hipercolesterolemia este unul dintre factorii de risc atunci cand vorbim de bolile cardiovasculare. Cu atat mai mult trebuie sa acordam importanta acestor afectiuni, cu cat in tara noastra ele provoaca cele mai multe decese.

Cele mai recente statistici claseaza Romania pe locul 4 la nivel mondial in privinta mortalitatii de cauza cardiovasculara.

Una dintre afectiunile cele mai frecvent intalnite si insuficient controlate ramane dislipidemia, o serioasa problema de sanatate publica.

Ce este dislipidemia?

O definitie de specialitate a dislipidemiei este aceea ca ea reprezinta nivelele crescute ale grasimilor (colesterolului si/sau trigliceridelor) in sange.

Cresterea grasimilor in sange peste valoarea normala nu face niciun fel de diferentiere, ea putandu-i afecta atat pe cei tineri cat si pe adulti sau varstnici deopotriva.

La baza acestei dereglari metabolice contribuie factori precum: excesul alimentar de grasimi de origine animala, metabolizarea insuficienta a grasimilor in sange datorita unei disfunctii hepatice sau consumul glucidelor in exces, care pot fi transformate in grasimi si depozitate sub forma de tesut gras. Obezitatea, sedentarismul sau fumatul reprezinta si ele factori de risc majori.

Cum ne poate afecta dislipidemia?

Pentru ca dislipidemia este o boala asimptomatica, ea este descoperita de obicei prin efectuarea unor analize de rutina. Efectele ei apar in timp iar netratata corespunzator poate favoriza aparitia arterosclerozei.

Pentru a evita aparitia dislipidemiilor este bine sa urmati cateva sfaturi.

Preventia dislipidemiei se poate face prin adoptarea unei alimentatii sanatoase cu reducerea consumului de grasimi saturate si polinesaturate, dulciuri, bauturi racoritoare cu un continut caloric crescut, alcool in exces, cafea in exces; evitarea fumatului; mentinerea unui indice de masa corporala la valori normale; practicarea de activitati fizice; educatia copiilor pentru un stil de viata sanatos (in familie, la gradinita, la scoala).

Terapia farmacologica (medicamentoasa) in dislipidemie are ca scop obtinerea unor valori tinta care se stabilesc in functie de factorii de risc individuali. Cele mai frecvent recomandate medicamente in tratamentul dislipidemiilor sunt statinele, fibratii, ezetimibe. Statinele raman o indicatie importanta in tratarea dislipidemiei.