3 metode simple de a-ti tine colesterolul sub control

Colesterolul este un compus natural, avand la baza steroli sau lipide simple.

El se sintetizeaza in organismul animal, concentrandu-se la nivelul ficatului, maduvei spinarii, creierului si vaselor sangvine.

In concentratii normale, colesterolul are efecte benefice, find necesar la mentinerea integritatii, sinteza acizilor produsi de vezica biliara si metabolismul vitaminelor liposolubile (vitamine care se dizolva in grasimi): A, D, K, E.

Acumulat in cantitati mari in corpul uman, colesterolul mareste riscul de accident vascular cerebral si afectiuni cardiace grave, uneori fatale.

Colesterolul “bun” versus colesterolul “rau”

Termenul traditional de colesterol nu se refera la compusul natural in sine, ci la lipoproteinele care il transporta. Astfel, se face distinctia intre colesterolul “rau” sau LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterolul “bun” sau HDL (lipoproteine cu densitate mare).

Diferenta intre cele doua tipuri de colesterol este data de densitatea lipoproteinelor. Lipoproteinele cu densitate mica contin mai multe lipide decat proteine, in timp de lipoproteinele cu densitate mare sunt sarace in grasimi si contin in schimb un numar mare de proteine si antioxidanti.

Lipoproteinele cu densitate mica sau colesterolul “rau” absorb grasimile din sange si le transporta in ficat, unde sunt metabolizate si apoi eliminate din corp.

Problema apare cand cantitatea de LDL din sange creste peste limita admisa. Grasimile nu mai pot fi eliminate si raman in ficat sau sunt depozitate in alt organe, cum ar fi inima, sau la nivelul arterelor. De aici si riscul de a face ateroscleroza, boli de inima si alte afectiuni vasculare.

Cum sa-ti mentii colesterolul in limite normale?

Colesterolul “rau” nu este periculos decat daca depaseste limitele normale. In rest, este chiar benefic organismului, pentru ca ajuta la eliminarea grasimilor din corp.

La un adult, nivelul optim de colesterol este sub 200 mg/dl. Pana la 239 mg/dl, colesterolul este la limita normala. Tot ce depaseste concentratia de 240 mg/dl inseamna un colesterol ridicat.

Iata ce poti face pentru a tine colesterolul sub control si a-ti proteja sanatatea:

1. Diminueaza grasimile saturate

Consuma cat mai putine alimente ce contin grasimi saturate, precum prajeli, maioneza, dulciuri, produse de patiserie, mezeluri, carne grasa sau organe (ficat, inimi etc.).

Grasimile saturate duc in timp la acumularea colesterolului in peretii arteriali si la blocarea arterelor.

Mananca in schimb peste, avocado, seminte si nuci. In salate, pune ulei de masline sau ulei de floarea soarelui presat la rece.

Aceste alimente contin grasimile nesaturate, care elimina colesterolul "rau" si previn depunerea grasimii pe peretii arterelor.

2. Fa miscare

Fumatul, sedentarismul si stresul duc toate la cresterea cantitatii de colesterol “rau” din sange si la sedimentarea lui pe vasele de sange. Din contra, miscarea te scapa de aceste probleme.

Atunci cand depui un efort fizic sustinut, timp de cel putin 20 de minute, organismul epuizeaza foarte repede cantitatea de glucide din sange si incepe sa arda grasimi.

In felul acesta, grasimile care nu au putut fi eliminate de ficat nu mai sunt stocate pe alte organe, ci sunt transformate in energie.

3. Mananca sanatos

Consuma alimente bogate in fibre si produse lactate degresate, acestea avand un rol benefic in combaterea colesterolului.

La fel de sanatoase sunt orzul, broccoli, bananele, prunele, merele, mazarea, secara, morcovii, guliile, ovazul, soia, migdalele si fasolea.