Ce este carcinomul

Carcinomul este un tip de cancer care se dezvolta in tesuturile pielii, cat si in ale rinichilor, ficatului, ale sanilor si ale pancreasului.

De asemenea, mai apare si la nivelul glandelor endocrine.

Ca si in cazul altor tipuri de cancer, carcinomul apare cand anumite celule incep sa se dezvolte necontrolat.

Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer din lume, existand mai multe tipuri ale acestuia.

Carcinomul celular bazal

Cel mai frecvent este carcinomul celular bazal, care este localizat cel mai adesea pe tegumentele expuse radiatiilor solare, mai exact pe fata, pe picioare, pe torace si pe scalp. Acest tip de cancer evolueaza lent si rareori se imprastie si la alte organe ale corpului.

Este unul dintre tipurile de cancer care recidiveaza frecvent. Se manifesta prin aparitia unor mici formatiuni care au forma unei cupole. La inceput, acestea sunt de culoare roz. Mai poate sa apara si mici ulceratii, care chiar daca dau semne de vindecare, acest lucru nu se intampla.

Carcinom scuamos

Un alt tip de carcinom este cel scuamos. Acest tip de cancer cu celule scuamoase se dezvolta tot in urma expunerii la raze ultraviolete si afecteaza cel mai adesea pielea expusa la soare. Insa poate aparea si in interiorul cavitatii bucale si la esofag.

Barbatii sunt mai predispusi la acest tip de cancer, spre deosebire de femei. De asemenea, sunt mai predispusi cei trecuti de 50 de ani, care au rude de gradul I diagnosticate cu o forma de cancer de piele, cat si persoanele care au tenul deschis la culoare.

Este o forma de cancer cu risc mare de metastaze, care pot afecta organele corpului.

Adenocarcinomul

Este o tumora epiteliala care incepe in celulele glandulare, responsabile de productia de mucus, pentru a mentine tesuturile moi. Aceste celule se gasesc in organe diferite ale corpului, de aceea, acest tip de cancer pot aparea la plamani, pancreas, la stomac, endometru, uter, prostata, sani dar si la colon.

Statisticile arata ca aproximativ 85% din cancerele de pancreas sunt cauzate de adenocarcinom, in timp ce in cazul celor de plamani procentul este de 40%. Cele mai multe dintre cancerele de san sunt adenocarcinoame.

Simptomele variaza de la persoana la persoana si poate fi vorba despre sangerari, durere, stare generala de rau, pierdere in greutate, oboseala. In unele cazuri, simptomele lipsesc. Diagnosticul se pune in urma unor teste de sange, biopsie, radiografii si tomografie computerizata.

Tratamentul poate consta in chimioterapie, radioterapie sau interventie chirurgicala, in functie de ceea ce decide medicul.

Carcinomul ductar invaziv

Un alt tip de carcinom este cel ductal invaziv. Este o forma comuna de cancer de san, aproximativ 80% dintre acestea fiind carcinom ductal invaziv. Se dezvolta cel mai adesea in celulele situate langa mamelon, apoi se raspandeste si la tesuturile mamare din jur.

Testul care ajuta la depistarea acestei forme de cancer este mamografia. Tratamentul este chimioterapia si/sau interventia chirurgicala.

Forma de tratament depinde de fiecare pacienta in parte, doctorul luand in considerare agresivitatea celulelor canceroase, dimensiunea turmorii, precum si zona in care este localizata.