Ai intoleranta la lactoza? Afla ce produse din lapte poti manca

Intoleranta la lactoza apare atunci cand lactaza, o enzima care se situeaza in mucoasa intestinului subtire, nu este secretata suficient.

Astfel, lactoza nu este digerata corect in intestinul subtire si ajunge in colon.

Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au simptome precum balonarea, crampele abdominale, indigestia, varsaturile.

Vestea cea buna: in timp ce efectele secundare te-ar putea face sa scoti din alimentatie pentru totdeauna orice produs din lapte, trebuie sa stii ca nu este mereu necesara o astfel de masura. Astfel, doar persoanele cu o intoleranta severa la lactoza trebuie sa elimine complet lactatele.

Pentru ceilalti, care sufera de forme mai usoara ale afectiunii, exista produse pe care le pot manca, fara sa aiba manifestari neplacute.

Unele sortimente de branza

Nu trebuie sa renunti definitiv la branza, caci exista sortimente care nu declanseaza simptomele neplacute ale intolerantei. Astfel, poti opta pentru branza cheddar si parmezan, sortimente pe care le poti manca cu o salata de rosii si cu paine integrala. Nu este recomandata mozzarella si nici branza brie.

Iaurtul, o alegere inteligenta

Iaurtul poate fi o alta alegere buna, insa trebuie sa acorzi o atentie sporita sortimentului. Trebuie sa optezi pentu iaurtul care contine culturi de bacterii active, probiotic. Bacteriile se hranesc cu lactoza continuta de aceste iaurturi, ceea ce inseamna ca ajunge mai putina in organismul tau.

In plus, iaurtul ajuta la reglarea florei intestinale si este bogat in vitaminele B2 si B12 si in calciu si potasiu.

Untul, permis

Un alt produs din lapte pe care il poti consuma daca nu suferi de o intoleranta severa la lactoza este untul. In cazul in care te simti rau, poti opta pentru untul clarificat. Aceasta varietate de unt este consumata mai ales in India, de mai bine de 5000 de ani, datorita beneficiilor pe care le are asupra sanatatii.

Astfel, are actiune antiinflamatoare, ajuta in caz de anxietate si previne aparitia anemiei.

Chefirul, sursa de vitamine

Este gustos, contine vitamine si minerale si poate fi consumat si de catre persoanele care nu tolereaza lactoza. Este vorba despe chefir, care contine un tip de bacterii care descompune lactoza din stomacul persoanelor care au o deficienta a enzimei lactice. Este ideal de consumat dimineata, la micul dejun.

Laptele de capra

Pentru cei care au forme usoare de intoleranta la lactoza si laptele de capra este o varianta. Insa, spre deosebire de alte produse lactate recomandate in acest caz, laptele de capra are un continut destul de ridicat de lactoza.

In orice caz, acest sortiment este mai usor de digerat decat cel de vaca de catre persoanele cu stomac sensibil si de care copii.

Asadar, daca suferi de intoleranta la lactoza, incepe prin a consuma portii mici din aceste alimente si vezi cum te simti. Organismul fiecarei persoane poate reactiona diferit, iar un produs care ii face bine uneia, ii poate crea disconfort alteia.

De asemenea, mergi la un consult la medicul gastroenterolog, pentru un test de intolranta la lactoza, astfel incat sa afli daca poti consuma produse lactate.