Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH

Generalitati

Un program extrem de elaborat si avansat in domeniul medicinei Anti-Aging axat pe Terapia Hormonala de Substitutie cu HGH (hormon uman de crestere) presupune obtinerea unor beneficii printre care se numara:

- Arderea grasimilor.
- Cresterea nivelului energetic.
- O atitudine mai optimista si un simt al umorului mai bun.

- Cresterea masei musculare, mai ales la persoanele care fac exercitii fizice.

- Imbunatatirea tonusului muscular.
- Imbunatatirea cresterii unghiilor.
- O digestie mai buna.
- Imbunatatirea functiei sexuale.
- Cresterea fortei fizice.
- Imbunatatirea vederii, inclusiv pe timp de noapte.
- Imbunatatierea proceselor mentale, incluzand dorinta de a face si duce la bun sfarsit proiecte.
- Vindecare mai accelerata a leziunilor.
- Ameliorarea simptomelor premenstruale.
- O mai mare flexibilitate a corpului.
- Ameliorarea simptomelor menopauzei.
- Cresterea parului.
- Cresterea apetitului sexual.
- Diminuarea durerilor articulare.

Ce este HGH?

Hormonul de crestere este o proteina formata dintr-un lant de 191 aminoacizi. HGH (somatotropin) este unul dintre hormonii secretati de lobul anterior al glandei hipofize. Dupa ce e eliberat de glanda hipofiza este rapid preluat de catre ficat si tansformat in factori de crestere, cel mai important dintre ei fiind IGF-1.
Factorii de crestere sunt mesageri ce transporta mesaje catre celulele corpului. Aceasta comunicare regleaza cresterea celulelor, spunandu-le acestora cand sa traiasca si cand sa moara. Regenerarea celulara incetineste daca celulele nu sunt stimulate de catre factorii de crestere ai HGH.
De-a lungul vietii, hormonul de crestere este responsabil de cresterea si dezvoltarea organismului. Odata atinsa varsta adulta HGH este la fel important deoarece afecteaza fiecare celula din organism ajutand la mentinerea acestora si a intregului organism in stare de sanatate. Nivelele HGH adecvate mentinerii starii de sanatate sunt necesare pentru lucruri precum pastrarea proportiei optime masa musculara/tesut gras, libidou si functie sexuala la nivel maxim; totusi, pe masura ce inaintam in varsta, glanda pituitara eliberaza in sange cantitati din ce in ce mai mici de HGH.

Rolul Hormonului de Crestere in Procesul de Imbatranire

Studiile clinice arata o corelatie directa intre nivelele scazute de HGH la adult si efectele imbatranirii. Deficienta de hormon de crestere la adult se numeste “somatopauza”.
Nivelele in scadere ale hormonului de crestere si a altor hormoni determina o reducere a capacitatii de a functiona la parametri normali. De exemplu, hormonii de crestere responsabili de formarea masei musculare (hormonul de crestere, testosteronul si tiroxina) scad dramatic pe masura ce inaintam in varsta. Din acest motiv proportia de grasime din corp creste iar proportia de masa musculara scade chiar daca ne alimentam corect si efectuam exercitii in fiecare zi si chiar daca aparent nu luam in greutate.
In medie, dupa varsta de 35 ani catitatea de grasime din corp creste cu 50% in timp ce masa musculara si osoasa se reduce cu 30%.
Cantitatea de hormon de crestere eliberata de glanda pituitara dupa varsta de 21 pana la 31 de ani scade cu aproximatv 14% pe decada. Aceasta inseamna ca nivelul de HGH se reduce la jumatate pana la varsta de 60 de ani. In medie persoanele in varsta de 20 de ani au un nivel de aproximativ 500mcg, persoanele de 40 ani au nivele de 200mcg iar cele de 80 ani in jur de 25mcg de HGH.
Stim acum ca organismul uman practic se dezintegreaza si dispare practic, datorita lipsei hormonilor; in special a hormonului de crestere si a factorilor sai de crestere.

Scaderea in greutate

Mii de doctori si profesionisti din domeniul medical cred ca HGH ar putea fi una din cele mai eficiente metode de scadere in greutate si control al greutatii corporale. Exista foarte multe studii clinice care au aratat ca suplimentarea cu HGH este o abordare remarcabila pentru problema scaderii in greutate.
O descoperire interesanta in studiile in legatura cu administrarea de HGH pentru scaderea in greutate este ca pierderea de grasime s-a produs in special la nivelul abdomenului. Stratul profound de grasime abdominala este foarte dificil de eliminat; in plus este deseori asociat cu un risc crescut de atac de cord.
Nu va asteptati la rezultate imediate! Va trebui sa aveti rabdare!
Reducerea nivelelor de hormon in organismul uman se produce in mai multi ani. Hormonul uman de crestere ajuta la refacerea nivelelor de HGH dar treptat. Nu exista nici o metoda in care pierderea de tesut gras sa inceapa din prima zi. Acest lucru poate dura cateva saptamani sau chiar luni de tratament cu HGH pentru a creste nivelele de HGH pana la punctul in care incep beneficiile precum scaderea in greutate si pierderea grasimii. Majoritatea dintre noi au experienta unei diete, cu partile ei bune si rele. Tratamentul cu HGH nu este o dieta. Cu o alimentatie echilibrata si un program regulat de exercitii fizice usoare puteti pierde din greutate.

Energie si Rezistenta

Energie si Rezistenta = Performanta Sportiva

Unul din din cele mai importante beneficii ale nivelelor crescute de HGH este cresterea energiei si a pragului de rezistenta fizica. Energia crescuta si rezistenta fizica pot conduce la o mai buna capacitate de a practica sport sau exercitii fizice. Nivelele crescute de HGH nu vor creste prin ele insele abilitatile dumneavoastra dar cresterea de energie si rezistenta rezultate va vor permite sa lucrati mai mult si mai eficient pentru a va dezvolta abilitatile in sportul preferat sau practicarea exercitiilor de fitness.
Un binecunoscut studiu efectuat de Thierry Hertoghe asupra adultilor carora li s-a administrat terapia cu HGH a aratat ca in cazul a 86. 8% din participanti a scazut sau chiar disparut complet senzatia de oboseala. De asemenea timpul de recuperare dupa oboseala cronica s-a imbunatatit cu 86%.
Profesor Dr L. Cass Terr, Seful Catedrei de Neurologie de la Medical College of Wisconsin in Milwaukee a condus un studiu ce a inclus 900 de oameni. 84% din ei au raportat un nivel crescut de energie si rezistenta la efort.
Celebrul studiu efectuat de Daniel Rudman a indicat ca s-a inregistrat o crestere semnificativa a nivelului de energie si a capacitatii de efort in toate studiile asupra pacientilor carora li s-a suplimentat nivelul de HGH.

Cresterea masei musculare

Mai multi muschi - mai putina grasime.

Beneficiile cresterii nivelului de hormon de crestere sunt descoperite de tot mai multi oameni preocupati de sanatate si conditia lor fizica.
Studiile conduse de Universitatea din New Mexico au indicat ca adultii tineri, care sunt deja in forma, au castigat in medie 1,5 kg masa musculara si au pierdut 1,5% din grasimea corporala in 6 saptamani. Raportul dintre masa musculara si grasime a crescut in medie cu 25%.
Studiul de referinta efectuat de Daniel Rudman in iulie 1990 a aratat ca prin cresterea nivelului hormonului de crestere la pacientii studiati, s-a constatat o crestere a masei musculare cu 8,8%.

Antrenamente mai dificile
Un alt mod in care nivelele crescute de HGH ajuta la constituirea masei musculare si la cresterea fortei musculare este prin cresterea energiei si a rezistentei la efort. Daca primesti energie si rezistenta datorita nivelelor crescute de HGH antrenamentele pot fi mai intense si mai productive. Antrenamente mai intense au ca rezultat cresterea masei si fortei musculare.

Menopauza

Organismul feminin, si in special sistemul reproducator este un biosistem complex in care se amesteca o infinitate de factori fizici si emotionali, cea mai mare parte din ei fiind influentati de grupe specifice de hormoni.

Majoritatea femeilor ajung la varsta de 40 de ani cu acesti hormoni lucrand in armonie si echilibru. Pe masura ce se apropie de varsta de 40 de ani se produce o pierdere graduala a armoniei si echilibrului hormonal, acesta fiind de fapt principala cauza a menopauzei.

Menopauza are doua stadii:
- Perimenopauza
- Menopauza.
Ambele sunt rezultatul direct al scaderii naturale graduale a productiei de estrogen si progesteron datorate inaintarii in varsta. Menopauza este un proces inevitabil pentru fiecare femeie, simptomele asociate cu Perimeopauza si Menopauza, putand fi inconfortabile si stresante atat pe plan fizic cat si pe plan emotional.

Terapia de Substitutie cu Estrogeni(ERT)
De mai multi ani, medicii prescriu Terapia de substitutie hormonala folosind Estrogen sau Progesteron, sau ambele, pentru a compensa pierderea naturala a acestora odata cu inaintarea in varsta. Studii recente din lumea intreaga arata acum ca desi terapia de substitutie hormonala ajuta la usurarea simptomelor menopauzei este insotita si de riscuri serioase pentru starea de sanatate.

Tratamentul cu HGH - o alternativa sigura la Terapia de Substitutie Hormonala
Tratamentul cu HGH poate aduce multe din beneficiile terapiei de substitutiei hormonale fara riscurile asociate cu ea. Hormonul uman de crestere este considerat a fi un “master hormone” care ajuta la reglarea nivelelor celorlalti hormoni din organism. Astfel, nivele crescute ale HGH refac balanta hormonala a organismului si astfel trateaza cauza principala a simptomelor Menopauzei.

Antidepresiv Natural

Hormonul uman de crestere este unul din cele mai puternice antidepresive naturale.
Exista dovezi puternice care arata ca prin cresterea nivelelor de HGH se imbunatateste starea de spirit si se reduce nivelul de stresul si anxietate.

Cresterea nivelului de HGH poate sa imbunatateasca respectul de sine si pe ansamblu sa intretina o atitudine pozitiva.

Un somn mai bun

Exista multe studii care sustin faptul ca refacerea nivelelor de HGH la valorile din tinerete, determina un somn de o calitate mai buna.

Va amintiti ce bine dormeati in tinerete?

Ajutand la cresterea nivelelor de HGH la valori ale varstei tinere ati putea obtine acele nopti in care erati capabil sa dormiti chiar si pe timp de furtuna.

Cresterea densitatii osoase

Ajutand organismul sa creasca in mod natural productia de HGH la nivelul varstei tinere poti de asemenea sa iti mentii oasele sanatoase. Nivelele crescute de HGH merg mana in mana cu nivele crescute de Calciu, Osteocalcin si doua tipuri de Colagen, care reprezinta factori cheie pentru mentinerea oaselor complet sanatoase.
Acest lucru este important in special pentru femeile aflate in Perimenopauza, sau la Menopauza. Dezechilibrul hormonal la Menopauza poate, in unele cazuri, sa conduca la pierderea densitatii osoase, rezultand diferite grade de osteoporoza.

Un sistem imunitar mai rezistent

Acesta este poate cel mai important beneficiu al tratamentului cu HGH: „La pubertate sistemul nostru imunitar functioneaza la capacitate maxima. Multi doctori recunosc acum ca ajutand organismul sa-si creasca nivelele de HGH pana la nivelele varstei tinere acesta va mentine pe termen lung un sistem imunitar sanatos”.
Studiile efectuate de Dr Keith Keley au aratat ca prin refacerea nivelelor de HGH se intensifica si cresc diverse functii ale sistemului nostru imunitar precum: producerea de anticorpi, producerea de celule T si Interleukina 2, proliferarea si activitatea celulelor albe, stimularea macrofagelor, maturarea rapida a neutrofilelor, eritropoieza crescuta si producerea de noi globule rosii.
Un sistem imunitar rezistent este probabil cel mai important dintre multele beneficii ale normalizarii producerii de HGH pana la nivelul din tinerete!

Refacerea aspectului tanar al pielii

Pe masura ce inaintam in varsta, pielea noastra devine mai fragila si isi pierde textura ferma si elasticitatea.

In studiul celebru pe plan international efectuat de Dr Daniel Rudman s-a demonstrat ca dupa cresterea nivelului de HGH, pacientii varstnici au obtinut o piele mai ferma cu in medie 7,1%. Un studiu bazat pe autoevaluarea a 202 pacienti care si-au administrat injectii cu HGH Norditropin timp de sase luni a aratat ca doua treimi din ei au raportat imbunatatirea texturii si grosimii pielii si cresterea elasticitatii. In acelasi grup 61% din pacienti au observat mai putine riduri, iar 38% au raportat un par mai sanatos. Majoritatea pacientilor au inceput sa observe modificari dupa numai cateva saptamani de tratament.
Ridurile fine practic au disparut, ridurile profunde s-au estompat, iar grasimea faciala a scazut astfel incat pungile de grasime de sub ochi au disparut, iar muschii faciali care ridica si sustin pielea au devenit mai puternici.

Un alt rezultat este eliminarea celulitei dupa un anumit interval de timp. HGH stimuleaza si sinteza de noi proteine care sustin structura pielii. Colagenul si elastina sunt proteinele de structura ce asigura fundatia epidermului.

HGH reface turgescenta sau vigoarea pielii caracteristice varstelor tinere, astfel incat la testul pliului cutanat pielea revine repede la normal, mai tonifiata si mai putin flasca.

Activitatea sexuala

Un studiu efectuat de Dr Daniel Rudman a indicat ca dupa 6 luni de tratament cu HGH barbatii in varsta inclusi in studiu au obtinut o semnificativa crestere a performantei sexuale. Un raport al Nottingham Health Profile a indicat ca dintr-un grup de 302 adulti care urmau terapia de substitutie cu HGH 75% au indicat imbunatatirea frecventei actelor sexuale iar 62% au raportat erectii de durata mai mare.

Intinerirea sexuala este unul din cele mai cunoscute beneficii ale cresterii nivelului HGH. Se pare ca pe masura ce imbatranim si nivelele hormonale scad, libidoul si functia sexuala descresc paralel cu acestea.
Aceste descoperiri au indreptatit multi cercetatori sa sustina ca HGH ar putea fi unul din cele mai puternice moduri de refacere a libidoului si functiei sexuale.

Mentinerea unei tensiuni arteriale normale

Mentinerea nivelelor de HGH din tinerete poate imbunatati functia cardiaca si pulmonara, doua functii ce pot ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale.

Studiile efectuate de Dr Daniel Rudman si alti oameni de stiinta au aratat ca prin cresterea niveleleor de HGH tensiunea arteriala diastolica se poate reduce cu pana la 10% fara modificarea presiunii sistolice. (HGH nu este un tratament pentru prevenirea sau tratamentul hipertensiunii).

Un alt mod prin care tratamentul cu HGH poate aduce valorile tensionale in limite normale este prin exercitiu fizic.
Atunci cand crestem nivelul de HGH ne cresc energia si rezistenta. Aceasta crestere de energie si rezistenta ne permite fie sa incepem fie sa intensificam un program de exercitii fizice, iar un program adecvat de exercitii fizice poate fi un factor pozitiv pentru normalizarea tensiunii arteriale.

Sa fie tratamentul cu HGH fantana tineretii?

Mii de doctori si profesionisti din domeniul medical cred ca prin cresterea nivelului de HGH putem scadea in greutate prin pierderea grasimii si ne putem reface nivelele de energie si rezistenta, putem obtine o piele tanara si multe altele!

Ce se intampla cu hormonul de crestere din corpul nostru?
In perioada de crestere glanda pituitara produce si secreta hormon de crestere la intreaga capacitate. Pe masura ce inaintam in varsta glanda pituitara isi reduce treptat secretia cu un procent de 12% pana la 15% la fiecare 10 ani. Aceasta rata de descrestere este normala si apare la fiecare dintre noi. Pe masura ce ajungem la varsta mijlocie productia endogena de hormon de crestere poate fi cu 75% mai scazuta decat nivelurile de productie din perioada adolescentei. Ce inseamna toate acestea?
Iti amintesti de energia si rezistenta pe care le aveai in tinerete?
Aminteste-ti cand erai copil si puteai sa alergi si sa te joci toata ziua fara sa obosesti?Iti amintesti cum nu te ingrasai niciodata indifferent cate prajituri mancai? Iti aminteti cat de tarziu puteai sa stai la petreceri fara sa obosesti? Iti amintesti cat de neteda era pielea ta? Astazi doctorii si profesionistii din domeniul medical de pretutindeni cred ca intre procesul de imbatranire si scaderea progresiva a productiei de hormon de crestere exista corelatie directa.
Pierderea graduala a energiei, rezistentei si toate celelalte conditii pe care in mod normal le asociem cu procesul de imbatranire, pot fi rezultatul scaderii continue a nivelului de hormon de crestere pe masura ce imbatranim.

Studii clinice

Unii pacienti observa rezultate dramatice si imediate, in timp ce in cazul altora beneficiile sunt mai subtile.
Fiecare om e diferit; trebuie sa luati in considerare starea dumneavoastra prezenta si perioada in care ati fost in aceasta stare. Fie ca observati rezultate imediate sau nu, conform experimentelor, GH lucreaza in continuare. Va rugam sa ramaneti fideli programului dumneavoastra. Dupa cum ne arata cercetarile cu GH injectabil, rezultatele apar dupa 3, 6 sau 12 luni. In cartea sa “Simte-te mai tanar cu Hormonul Uman de Crestere” Dr Howard Davis spunea: “Continua sa te imbunatatesti” an dupa an.

Nivelele sanguine ale multor hormoni ajung la apogeu in perioada adolescentei si in jurul varstei de douazeci de ani, apoi incep sa scada treptat, de-a lungul vietii. Deficientele hormonale care apar la varste mai avansate contribuie la aparitia diverselor probleme de sanatate si la diminuarea calitatii vietii. Nivelul unor hormoni scade rapid, cum ar fi nivelul progesteronului si al estrogenului la menopauza, pe cand nivelul altor hormoni scade lent si progresiv pe parcursul mai multor decade, printre acestia numarandu-se si hormonul uman de crestere (HGH), testosteronul, DHEA si melatonina. Daca nivelele hormonale normale de la varsta de 20 pana la 40 de ani sunt sigure si necesare pentru sanatate si vitalitate, atunci si restabilirea acestor nivele la aceleasi valori cu hormoni naturali si bio-identici pe masura ce se avanseaza in varsta este sigura si benefica.

Primul pas este sa gasesti un furnizor de servicii medicale cu experienta in acest domeniu. Analizele de sange reprezinta cea mai buna metoda de a determina daca terapia de subsubstitutie este recomandabila medical. Cu toate ca se pot utiliza si testele salivare, consideram ca analizele de sange ne permit o evaluare mult mai riguroasa. (Nivelele salivare variaza in functie de nivelul de hidratare, foame sau satietate). Suplimentar, ar trebui sa beneficiati de un examen fizic riguros cu detalierea istoriei medicale inainte de a incepe un tratament de HGH. Retineti ca HGH inseamna terapie hormonala de substitutie : INLOCUIREA hormonilor carenti si aducerea lor la valori normale.

HGH nu este indicat pentru oameni tineri si sanatosi care nu doresc decat cresterea nivelelor hormonale normale. Analizele de laborator si rezultatele testarii fizice sunt utilizate pentru a determina stiintific daca nivelele hormonale sunt normale sau au devenit deficitare. Daca sunteti un candidat adecvat pentru HGH, poate fi conceput un plan de tratament individualizat.

Dr. Miclea Ciprian-Tiberiu

Medic Specialist anti-aging, dr. in nutritie si metabolism, medicina sportiva, as. univ. imagistica medicala & anatomie umana, rezident chirurgie generala