Cancerul ovarian are o rata de supravietuire de 93%, daca este depistat devreme

Un consult la ginecolog salveaza 9 femei din 10

Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian
Campania Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian, ce va avea loc pe 8 mai,se va desfasura in acest an sub hastagul #AcumStiu, si va puneaccent pe importanta vizitei la ginecolog.

Campania face parte dintr-o initiativa internationala la care participa si FABC si urmareste sa transmita atat informatii importante legate de cancerul ovarian cat si mesaje extrase din marturiile femeilor care au invins boala sau prezinta risc de a face cancer ovarian.

„Depistat in stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rata de supravietuire la 5 ani de 93%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inselatoare.” spune medicul oncolog dr. Dragos Median.

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai putin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.

Ele includ:
-cresterea circumferintei abdominale / balonare persistenta, de lunga durata
-senzatia de satietate precoce
-dureri in abdomen
-necesitate frecventa de a urina

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual in lume cu cancer ovarian. Acesta cauzeaza mai multe decese decat oricare alt tip de cancer al sistemului reproducator al femeii - 150.000 de decese anual.

Doar 45% dintre femei inving boala in primii 5 ani de la diagnosticare. .
Principalii factori de risc pentru declansarea cancerului ovarian sunt: varsta, istoricul familial si ereditatea.

Exista si alti factori, cum ar fi:obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nasterilor, aparitia menstruatieimai devreme de 12 ani si a menopauzei la o varsta mai inaintata.Pana la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorita unor mutatii genetice mostenite, cu BRCA1 si BRCA2 genele care sufera cel mai frecvent mutatii in cancerul ovarian.

Chestionarul ce te poate salva
"Pe www.invingemcancerul.ro gasiti un chestionar cu ajutorul caruia puteti afla daca aveti risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci intrebari nu dureaza mai mult de un minut. Distribuiti-l mai departe catre toate femeile din viata voastra la care tineti,este un gest carele poate salva viata." indeamna dl. Cezar Irimia, presedintele FABC.

Important de retinut:
- Orice femeie poate face cancer ovarian.
- Daca stii simptomele si mergi la medic, iti poti salva viata.
- Diagnosticarea in stadii incipiente ale bolii creste enorm sansele de supravietuire.
- Cancerul ovarian este diagnosticat adesea in stadii avansate.
- Multe femei cred in mod gresit ca testul Babes-Papanicolau depisteaza cancerul ovarian. Acesta depisteaza cancerul de col uterin.

Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica.

FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 55.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari.

FABC este o federatie formata din 24 de asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.