Cum iti revii dupa masa de Paste

Excesele alimentare aduc un aport mare de toxine in organism, iar o cura de detoxifiere poate fi de mare ajutor, dupa mesele imbelsugate de Paste.

Multe legume si fructe

O cura cu legume si fructe este excelenta. Poti consuma salate de cruditati, in care poti adauga putina branza slaba si masline. Fructele sunt, la randul lor, o alegere buna pentru gustarile dintre mese. La prepararea salatelor foloseste ulei de masline si zeama de lamaie. Poti adauga si cateva seminte crude floarea-soarelui sau de in.

Cele mai bune legume pentru o cura de detoxifiere sunt cele care au un continut ridicat de apa, precum castravetii, telina, ridichile, ardeii si spanacul. In ceea ce priveste fructele, opteaza pentru mere, pere, kiwi, capsuni, ananas.

Hidratarea, foarte importanta

In aceasta perioada, renunta la consumul de bauturi alcoolice si nu face excese de cofeina. De evitat sunt si bauturile carbogazoase, care pot duce la aparitia balonarii. Cea mai buna sursa de hidratare pentru organism este apa. Trebuie sa bei cel putin doi litri, in fiecare zi. Daca esti fumator, incearca sa reduci numarul de tigari.

Apa cu lamaie

Un ingredient de nelipsit al curelor de detoxifiere este apa cu lamaie, caci grabeste eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, ajuta si la eliminarea apei in exces din tesuturi. Asa ca dimineata in loc sa iti faci o cafea stoarce zeama de la o lamaie intr-un pahar si bea, cu inghitituri mici. Ajuta la digestie si curata ficatul.

Evita alimentele procesate

In zilele de detoxifiere sunt de evitat alimentele procesate. Poti sa consumi legume fierte si supe. Daca gatesti, de exemplu, cartofi, prepara-i la aburi ori la cuptor. Nu numai ca sunt foarte sanatosi, insa isi pastreaza si elementele nutritive. Trebuie, de asemenea, sa excluzi din alimentatie prajelile, zaharul, afumaturile, conservele.
In loc de zahar poti folosi miere de albine, care iti aduce si un aport important de vitamine si minerale. Si consumul de sare trebuie redus, tinand cont si de faptul ca sodiul favorizeaza retinerea apei in organism.

Miscarea, de ajutor

Detoxifierea presupune nu numai respectarea unui anume regim alimentar, ci si miscare. Exercitiile fizice intensifica circulatia sangelui, iar unul dintre efecte este eliminarea mai rapida a toxinelor. Este indicat sa faci exercitii mai complexe, care sa favorizeze si transpiratia. O parte din toxine sunt eliminate si in urma procesului de transpiratie. De asemenea, ai nevoie de odihna suficienta. Un adult trebuie sa se odihneasca 7-8 ore pe noapte. Este de preferat sa mergi la culcare in jurul orei 22.00.

Exemplu de meniu pentru o zi

Dimineata, pe stomacul gol: 100 ml de apa in care ai dizolvat zeama de lamaie
Mic dejun: omleta cu spanac, o ceasca de ceai verde
Pranz: salata cu branza feta si ceapa verde, ceai de rooibos
Gustare: un fruct
Cina: orez cu ciuperci, un suc de fructe