Cum sa elimini germenii periculosi din casa

O casa care straluceste de curatenie tine bolile deoparte.

Spatiile din casa unde se pot gasi cei mai multi germeni si bacterii sunt bucataria si baia, insa nici celelelate incaperi nu sunt ferite de acestia.

Ca sa elimini aceste pericole, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi utile:

Nu umbla incaltat prin casa

Nu intra incaltat prin toate incaperile dupa ce ajungi acasa, caci talpa pantofilor este un loc sigur unde se gasesc microbi, toxine si praf. Lasa incaltamintea intr-un dulap, care sa fie pozitionat in holul de la intrarea in casa.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea din Arizona, citat de huffingtonpost.com, partea exterioara a pantofilor "aduna" un numar mare de bacterii.

Dupa ce au examinat mai multe perechi de pantofi, oamenii de stiinta au gasit bacterii precum E coli, care poate cauza infectii intestinale, urinare, diaree, bacteria Klebsiella pneumoniae (vinovata de aparitia infectiilor urinare), dar si Serratia ficaria, responsabila pentru unele infectii respiratorii. Si hainele cu care ai fost la sala de sport trebuie sa ajunga direct in cosul de rufe.

Ai grija cum asezi alimentele in frigider

Si frigiderul poate sa te imbolnaveasca, spun oamenii de stiinta. "Carnea proaspata contine bacterii care pot duce la aparitia toxiinfectiei alimentare si a indigestiei", spune dr. Rose Devasia, de la Universitatea din Louisville.

Carnea de vita, de pui si de curcan au cel mai mare grad de risc, spun specialistii. De aceea, nu lasa niciodata carnea proaspata pe o farfurie, in frigider, alaturi de legume, fructe sau alte mancaruri, caci te poti imbolnavi.

Cel mai bine este sa o pui intr-o punga, apoi sa o depozitezi in congelator. Microbii sunt distrusi im momentul in care carnea va fi gatita. Un alt sfat de care sa tii cont: nu pune fructele si legumele pe rafturile frigiderului decat dupa ce le-ai spalat bine.

Ai grija unde tii periuta de dinti

Suportul pentru periuta de dinti trebuie sa fie tinut cat mai departe de toaleta. "Studiile au aratat ca bacteriile din toaleta se pot dispersa in aer dupa ce ai tras apa", spune Rose Devasia, pentru cnn.com. Un studiu recent al Universitatii din Manchester a constatat ca periuta de dinti contine, in medie, aproximativ 10 milioane de germeni, inclusiv E. coli si stafilococi.

Un remediu simplu: acopera vasul de toaleta cu capacul, inainte sa tragi apa, pentru a evita imprastierea microbilor. De asemenea, spala-te pe maini de fiecare data dupa ce folosesti toaleta, caci iti vei reduce cu pana la 30% riscul de a contracta o infectie.

Bucataria trebuie bine igienizata

Un alt loc in care microbii si germenii se pot gasi in concentratie mare este bucataria. De aceea, trebuie sa igienizezi foarte bine, in fiecare saptamana. Cand faci curatenie in aceasta incapere, insista asupra aragazului, a blatului de bucatarie, dar si asupra podelei.

Schimba buretele de vase in fiecare luna. O solutie naturala de a curata obiectele din bucatarie este otetul din vin, caci poate sa indeparteze eficeint germenii. Un alt truc de care sa tii cont este sa iti organizezi foarte bine dulapurile cu alimente, sa nu lasi acolo produse expirate.

Alte sfaturi de care sa tii cont:

- curata cu mare atentie jucariile copiilor
- cand faci curatenie, nu uita sa dezinfectezi si clantele usilor, caci sunt un loc preferat al microbilor
- cada de baie trebuie bine curatata, de fiecare data dupa ce te imbaiezi
- bacteriile se ascund si pe tastatura calculatorului, de aceea trebuie bine curatata