Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale

Alimentatia nesanatoasa, care contine hrana procesata, mancare de tip fast-food, grasimi in exces, poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, de la cele digestive, pana la unele forme de cancer.

Alege alimente cat mai aproape de forma lor naturala

Un principiu de baza este alegerea alimentelor care sunt cat mai aproape de forma lor naturala. Asa ca in loc de cele ambalate, alege-le pe cele proaspete. De exemplu, in loc de produse semipreparate de curcan, mai bine cumpara carne proaspata de curcan.

Cand eviti alimentele procesate, cum ar fi chips-urile, prajiturile si mancaruri gata preparate, sari si peste caloriile, zaharul, sarea si grasimile saturate pe care le contin, de multe ori in exces, potrivit webmd.com.

Opteaza pentru cereale integrale

Carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, orezul isi pierd o mare parte din substantele nutritive in timpul procesului de fabricatie. Este indicat sa optezi pentru paine integrala facuta din faina de grau si pentru paste tot din cereale integrale.

Orezul brun este, de asemenea, o alegere buna. Poti sa alegi faina de ovaz si de orz. Studiile arata ca o dieta bogata in cereale integrale poate reduce riscul de boli de inima, de diabet de tip 2, dar si de cancer de colon.

Alege fructe proaspete

Fructele proaspete sunt cel mai bun exemplu de mancare naturala, sanatoasa. Alege fructele si legumele de sezon, spun specialistii. Este bine sa alegi fructele, in loc de sucurile preparate din acestea, pentru ca in suc se poate gasi zahar in exces, dar si mai putine fibre, care sunt necesare pentru o buna digestie.

Fructele proaspete sunt pline cu vitamine si minerale, esentiale pentru mentinerea sanatatii, pentru tonus, dar si pentru vitalitate.

Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste legumele. Sunt ideale cele proaspete, pe care le poti consuma sub forma unei salate delicioase, care abunda in vitamine si minerale. Poti consuma legumele si fierte sau pregatite la abur, pentru ca isi pastreaza mai bine substantele nutritive.

Citeste cu atentie eticheta alimentelor

Alimentele naturale contin mai putine zaharuri si sare, spre deosebire de produsele semipreparate si cele procesate. Insa cum acestea din urma nu pot fi eliminate total din alimentatie, atunci cand mergi la cumparaturi ai grija sa citesti cu atentie eticheta si sa le alegi pe cele care contin cat mai putin zahar si mai putina sare.

Totodata, tine cont ca si in produsele alimentare care par sanatoase, cum ar fi iaurtul sau sosul de rosii se pot gasi zahar si sare. Ai grija ca atunci cand gatesti sa nu mai adaugi si tu sare in plus. Poti da aroma alimentelor si cu ajutorul condimentelor, precum ierburile aromatice.

Este ideal, de asemenea, sa eviti alimentele care contin indulcitori artificiali si coloranti.

Apa, ideala pentru hidratare

Sursa principala de hidratare ar trebui sa fie apa, si nu sucurile si bauturile carbogazoase. O varianta santoasa sunt si ceaiurile din plante, care sunt si o buna sursa de antioxidanti, cunoscuti pentru protectia pe care o ofera contra radicalilor liberi, care favorizeaza imbatranirea prematura.

Pentru a da savoare apei, poti adauga o felie de lamaie, fruct care este bogat in vitamina C, esentiala pentru protejarea imunitatii organismului. De asemenea, unii experti sustin ca ar trebui limitat si consumul de cofeina, nu mai mult de 400 de miligrame pe zi.