Obiceiuri care te pot surzi, fara sa iti dai seama

Pierderea auzului reprezinta incapacitatea unei persoane de a auzi, partial sau total. Surditatea apare pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, insa poate fi prevenita.

De exemplu, in Statele Unite ale Americii, aproximativ 25% din populatia cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani are probleme legate de auz.

Pentru cei trecuti de 65 de ani, raportul se schimba: una din doua persoane are astfel de dificultati. Iata care sunt cauzele care pot duce la pierderea temporara sau permanenta a acestei capacitati:

1. Expunerea pe termen lung la zgomot, la serviciu

Persoanele care se expun pe o perioada lunga de timp la zgomote puternice poate duce la pierderea auzului. Este vorba de locurile de munca unde se lucreaza cu masinarii care fac zgomot puternic. Este important, daca lucrezi intr-un asemenea mediu, sa porti dopuri de protectie sau casti contra zgomotului.

2. Schimbarile de presiune

Schimbarile bruste de presiune - de la zbor sau scufundari - pot duce la deteriorarea timpanului, a urechii interne si a celei medii, cat si la pierderea auzului. Timpanul se vindeca, de obicei, in cateva saptamani.

Si unele lovituri peste ureche sau la nivelul capului pot duce la surditate, permanenta sau temporara. In cazuri grave de deteriorare a urechii interne, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Ai grija cum folosesti betisoarele de urechi, nu trebuie sa faci miscari bruste, caci poti lovi timpanul.

3. Dop de cerumen

Cerumenul este produs in mod natural de organism, pentru a proteja canalul urechii impotriva bacteriilor. Insa acesta se poate acumula in exces si se poate intari, formand un dop, in una sau in ambele urechi. Astfel, apare senzatia de infundare a urechii, dar poti avea si senzatia ca iti auzi propria voce in cap. Cel care va indeparta dopurile este medicul ORL-ist.

4. Unele medicamente

Stiai ca si unele medicamente pot avea ca reactie adversa pierderea auzului? Este vorba despre pastilele cunoscute drept ototoxice, acestea putand fi unele antidepresive, unele pilule adiministrate persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer, dar si unele diuretice.

Daca in timp ce faci tratament cu un astfel de medicament incepi sa ai ametei sau apare senzatia de zgomote in urechi, trebuie sa anunti medicul.

5. Anumite boli

Anumite boli cronice, care nu sunt direct legate de ureche, pot provoca pierderea auzului. Unele pot duce la intreruperea fluxului sangvin la nivelul urechii interne sau a creierului. Este vorba despre boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si diabet zaharat.

Si unele afectiuni autoimune, ca de exemplu artrita reumatoida, pot avea legatura cu scaderea capacitatii auzului. Si gripa poate sa afecteze capacitatea de auz, insa pentru o perioada scurta de timp.

6. Exploziile, petardele si focurile de arma

Aproape 17% dintre adultii americani au un anumit grad de pierdere a auzului, din cauza ca au fost expusi la zgomote foarte puternice, aparute brusc. Poate fi vorba despre explozii, petarde, focuri de arma. Aceste zgomote pot sparge timpanul sau pot dauna urechii interne. Chiar si unele concerte, unde nivelul zgomotului depaseste 85 de decibeli, pot cauza probleme cu auzul.

7. Muzica ascultata in casti

Daca ai obiceiul sa asculti melodiile trupelor preferate in casti, te poti confrunta cu pierderea temporara a auzului. Cu cat obiceiul de a asculta muzica la un volum maxim se prelungeste, cu atat creste riscul de surditate.