5 Semne ca Batranii au nevoie de ajutor

Ne nastem, crestem si imbatranim. Acesta este cursul vietii. Daca in copilarie, adolescenta si maturitate lucrurile sunt simple, problemele adevarate apar pe masura ce o persoana imbatraneste.

Sunt cazuri in care batranii ajung la o varsta inaintata dar se pot descurca singuri, pot fi independenti si nu au nevoie de ajutorul celor din jur. De asemenea, sunt nenumarate cazurile in care batranii sufera de anumite afectiuni care ii pot impiedica sa se descurce singuri. Inevitabil, multe familii ajung intr-o perioada dificila, o perioada in care cei dragi trebuie sa-si puna o intrebare cruciala: parintii si bunicii lor au nevoie de ajutor?

Aceasta intrebare delicata provoaca neliniste in orice familie. De multe ori, cei dragi nu vor sa recunoasca ca persoanele care au avut grija de ei intreaga viata au ajuns sa nu se poata descurca singuri. Problema devine una majora in momentul in care familia realizeaza ca nu ii mai pot ajuta in niciun fel, ca varstnicii au nevoie de asistenta specializata.

Sunt cateva semne care trebuie urmarite, semne importante care va vor da de inteles daca batranii nu se mai pot descurca singuri. Problemele de sanatate, fie ca este vorba de starea fizica sau psihica, gestionarea resurselor financiare, viata sociala, izolarea sau siguranta parintilor sunt chestiuni ce trebuie tratate cu multa seriozitate.

Pericolul de accidente

Accidente se intampla mereu, indiferent de varsta. Dar intr-un fel reactioneaza corpul unui adult iar in alt fel, corpul fragil al unui batran. Odata cu inaintarea in varsta, oamenii trebuie sa acorde mai multa atentie lucrurilor marunte pe care le fac. Orice accident la o varsta inaintata reprezinta un risc mai ridicat. Organismul nu se mai poate reface atat de repede, recuperarea fiind mai inceata sau chiar imposibila in unele cazuri.

Pentru un batran neputincios care locuieste singur, casa poate deveni o capcana. Scarile ce par interminabile, distanta intre locul unde doarme si celelalte camere (baie, bucatarie), pericolul unui incendiu datorita supraincalzirii unor aparatele electrocasnice, gazele uitate deschise, mijloacele de incalzire defecte (sobe necuratate, cosuri infundate, etc).

Alzeheimer

Boala Alzheimer actioneaza asupra creierului si odata instalat, efectele sunt ireversibile. Desi nu poate fi oprita definitiv, exista numeroase eforturi pe care putem si trebuie sa le facem ca sa minimizam impactul pe care il are asupra bolnavului si familiei. Incepute la momentul potrivit si aplicate in mod consistent, ele pot duce la o viata mai lunga si mai apropiata de normal.

Primele simptome sunt pierderea memoriei, la inceput usoara, apoi din ce in ce mai severa. Ulterior apare incapacitatea de a intreprinde activitati de zi cu zi si in final, tulburari grave de personalitate si halucinatii.

Este extrem de important ca cei dragi sa tina cont de aceste semne ale bolii si trebuie sa actioneze in consecinta. Trebuie luate decizii pe termen lung, decizii care vor imbunatati viata bolnavului de Alzheimer.

Ingrijire medicala permanenta

Este important de depistat momentul in care familia nu mai poate oferi ingrijirea de care batranii au nevoie. Unele afectiuni precum diabetul, pot fi tratate si fara ajutor medical permanent. Dar unele boli se manifesta mai agresiv, iar in aceste cazuri medicatia prescrisa nu este suficienta, bolnavul avand nevoie de asistenta permanenta. Efectele adverse ale unor medicamente se pot manifesta variat de la un pacient la altul iar ingrijirea de catre personal medical calificat este vitala.

Comportamentul

O schimbarea brusca a comportamentului social si igiena persoanala precara sunt semnele clare ca batranul are nevoie de ajutor. Odata cu inaintarea in varsta, batranul intra intr-o stare de depresie, simtinandu-se inutil si o povara pentru cei din jur. Depresia afecteaza sanatatea mentala a batranului dar si organismul, fapt ce poate duce la slabirea sistemului imunitar. Batranul se izoleaza atat de persoanele din jur cat si de membrii familiei avand un comportament susceptibil.

Nimeni nu ar trebui lasat sa traiasca in acest mod. Asadar daca observati ca varstnicul nu mai este capabil (sau nu mai vrea) sa socializeze, se izoleaza de cei din jur, nu mai comunica deschis sau este apatic, trebuie sa realizati ca are nevoie de ajutor specializat. Puteti opta pentru un camin de batrani sau pentru angajarea unei persoane care sa-l ingrijieasca pe bolnav acasa. Poti sa citesti aici despre avantajele si dezavantajele ingrijirii la domiciliu vs. camin de batrani.

Sprijinul familiei

Realitatea este ca, e in legea firii ca la un moment dat un batran nu mai poate fi ingrijit de familie. Nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca la randul lor, copiii batranilor au si ei problemele lor cu care trebuie sa se descurce, fie ca este vorba de serviciu sau de proprii copii. Iar ingrijirea unui varstnic nu este un lucru usor, mai ales cand acesta se simte neglijat. De altfel, la batranete, oamenii au tendinta de a crede ca nu mai sunt iubiti, respectati, ingrijiti, de cei dragi, tocmai datorita faptului ca nu mai petrec mult timp cu acestia.

Sarcina de a furniza ingrijire celor batrani fara niciun ajutor din exterior poate epuiza resursele financiare si emotionale dar si bunastarea familiei. Evaluati starea in care se afla cei dragi si luati o hotarare imediata. Astfel le veti oferi sansa de a-si trai ultimii ani fericiti.

”Caminul de batrani Colosseum nu este un azil, ci o adevarata casa pentru senori. Aici suntem cu totii ca o mare familie. Locatia noastra reprezinta echilibrul perfect: departe de agitatia orasului, dar usor de ajuns. Oricand ti se va face dor de ai tai ne gasesti la doar 15 minute de Piata Unirii. Oferim pachete personalizate, in functie de starea pacientului si de nevoile acestuia. Suntem singurul camin care primeste batrani indiferent de boala. Fie ca sufera de singuratate sau este imobilizat la pat, are Alzheimer sau Parkinson.

Personalul medical specializat lucreaza 24/24, meniul este unul personalizat (diabetic, hipertensivi), paza este permanenta, comunicare live cu familia, igiena personala pacient (frizerie, coafura, barbierit, manichiura, pedichiura), hrana la pat, ajutor la imbracare, la deplasare si activitati fizice. Oferim si suport moral batranilor, de aceea sarbatorim zile de nastere/nume, organizam mese de Craciun/Paste, jocuri de societate (carti, puzzle, table, sah, rummy), meloterapie, cinemateca, ergoterapie, lucru manual, dar si suport spiritual cu ajutorul unui parinte duhovnic.

Tarifele corecte se calculeaza in functie de nevoile pe care fiecare pacient le are. Astfel, pornim cu un pachet basic pentru varstnicii care au necesitati mai simple si ajungem si la pachetele premium, la cazuri de ingrijire mai speciale, care includ mai multa atentie din partea personalului specializat”. - Virgil Patulea, administrator camin de batrani Colosseum.

Poti afla mai multe detalii despre serviciile si pachetele de ingrijire pe care Caminul de batrani Colosseum le pune la dispozitie, sau poti programa o vizita/o intalnire cu administratorul caminului, pentru a vedea conditiile oferite, pe site-ul: www.camin-colosseum.ro.