Enterocolita necrozanta la copii

Generalitati

Cand copiii se nasc prematur, multe dintre organele lor nu sunt pe deplin dezvoltate. Acest lucru ii expune la riscul de a dobandi o serie de boli in primele saptamani de viata.

Una dintre aceste boli este enterocolita necrozanta, cea mai comuna si cea mai grava boala intestinala.

Enterocolita necrozanta apare atunci cand tesutul din intestinul subtire sau gros este lezat sau incepe sa se distruga. Acest lucru face ca intestinul sa devina inflamat sau, in cazuri mai rare, dezvolta o gaura (perforare).

Cand se intampla acest lucru, intestinul nu mai poate detine deseuri, astfel incat bacteriile si alte produse reziduale trec prin intestin si intra in fluxul sanguin sau in cavitatea abdominala a copilului. Acest lucru poate face ca un copil sa fie bolnav, determinand o infectie in organismul acestuia.

Enterocolita necrozanta afecteaza de obicei copiii inainte de 32 de saptamani de gestatie, dar poate aparea si la sugarii care au probleme de sanatate, cum ar fi un defect cardiac. Bebelusii dezvolta in primele 2 pana la 4 saptamani de viata enterocolita necrozanta.

Care sunt cauzele enterocolitei necrozante?

Cauza exacta a acestei boli este necunoscuta, dar expertii cred ca diferiti factori ar putea juca un rol important in aparitia acestei boli.

Acestia includ:

-Un intestin subdezvoltat;
-Prea putin oxigen sau flux sanguin la nivelul intestinului la nastere;
-Diverse probleme la nivelul mucoasei intestinale;
-Cresterea bacteriilor din intestin, care erodeaza peretele intestinal;
-Forma de alimentare (copiii care sunt alimentati la san au un risc mai mic de a dezvolta enterocolita necrozanta);
-Uneori, enterocolita pare sa aiba loc in epidemii, pentru ca afecteaza mai multi copii in acelasi loc. Desi aceasta ar putea fi o simpla coincidenta, se sugereaza ca boala s-ar putea raspandi de la un copil la altul, in ciuda faptului ca toate masurile de precautie pentru copii sunt foarte stricte pentru a preveni raspandirea infectiei.

Semne si simptome

Simptomele enterocolitei necrozante pot fi similare cu cele ale altor conditii digestive si pot varia ca severitate de la un copil la altul.

Simptomele comune includ:

-Burta umflata si rosie;
-Copilul nu este foarte bine hranit;
-Sederea alimentelor in stomac mai mult decat este normal;
-Constipatie;
-Diaree si/sau de culoare inchisa sau scaune cu sange;
-Temperatura scazuta sau instabila in organism;
-Rar, voma de culoare verde (care contine bila).

Alte semne ale enterocolitei necrozante pot include apnee (opriri periodice in procesul de respiratie), bradicardie (ritm cardiac lent) si hipotensiune (tensiune arteriala scazuta). Cazurile mai severe pot avea lichid in cavitatea abdominala care apare la analizele facute cu razele X sau peritonita (infectia membranei mucoasei abdomenului).

Diagnostic

La copiii cu simptome de enterocolita necrozanta, un diagnostic poate fi confirmat in cazul in care aspecte anormale apar la analizele cu raze X. In cazurile severe, aerul iese din intestin si apare in venele mari ale ficatului sau ale cavitatii abdominale. Un medic poate introduce un ac in cavitatea abdominala pentru a scoate lichidul.

Tratament si ingrijire

Toti copiii cu enterocolita necrozanta trebuie sa fie tratati cu medicamente si terapie. Aproximativ o treime dintre ei ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a repara intestinul.

Dupa diagnostic, tratamentul incepe imediat si include:

-Drenaj nazo-gastric (introducerea unui tub prin nas in stomac pentru a elimina aerul si fluidul din stomac si intestin);
-Intreruperea temporara a tuturor meselor;
-Folosirea antibioticelor pentru a trata sau preveni infectia;
-Examinarile frecvente si raze X ale abdomenului;
-O consultare cu un chirurg pediatru pentru a discuta despre o interventie chirurgicala, daca este necesara;

Vor fi verificate scaunul copilului de urme de sange si circumferinta abdominala a copilului. In cazul in care se constata perforarea intestinului sau existenta unei infectii in cavitatea abdominala, burta va fi umflata. Daca burta unui copil este atat de umflata incat interfereaza cu respiratia, oxigenul suplimentar sau un ventilator va ajuta copilul sa respire. De asemenea, sunt luate probe de sange pentru a cauta bacteriile din organism.

Daca raspunsul la tratament al copilului este favorabil, acesta poate reveni din nou la mese regulate, dupa o saptamana. Uneori, mesele sunt retinute si antibioticele continua sa fie administrate inca 10-14 zile.

Cand mesele incep din nou, este recomandat consumul de lapte matern. Laptele matern este benefic pentru copiii cu enterocolita necrozanta, deoarece este usor digerabil, sustine dezvoltarea bacteriilor sanatoase in tractul intestinal si stimuleaza imunitatea unui copil – ceea ce este deosebit de important pentru un prematur cu un sistem imunitar precar.

Pentru femeile care nu pot alapta sau oferi lapte matern suficient, medicii pot recomanda consumul de lapte pasteurizat, fiind o alternativa sigura. Unii copii a caror situatie se agraveaza sau au o perforatie in intestin vor avea nevoie de o interventie chirurgicala exploratorie. In timpul acestei proceduri, medicii vor examina cavitatea abdominala pentru a cauta gaura din intestin sau vor elimina orice tesut intestinal mort sau destul de afectat.

Daca este necesar, medicii vor programa o interventie chirurgicala pentru a elimina sectiunea bolvana a intestinului. In unele cazuri, dupa ce eliminarea a avut loc, intestinul sanatos va fi cusut din nou.

Alteori, mai ales in cazul in care copilul este foarte bolnav sau o mare parte a intestinului a fost eliminata, se va face o stomie. Cei mai multi copii care dezvolta enterocolita necrozanta se pot recupera pe deplin, neavand alte probleme de alimentare. In unele cazuri, intestinul poate fi redus sau poate aparea blocajul intestinal. Daca este asa, este nevoie de mai mult decat o interventie chirurgicala.

Malabsorbtia (atunci cand intestinul nu poate absorbi nutrientii in mod normal) poate fi o problema de durata pentru enterocolita. Este mai frecventa la copiii care au avut parte de indepartarea intestinului.

Un copil cu sindrom de malabsorbtie poate avea nevoie de hrana livrata direct intr-o vena pana cand intestinul se vindeca destul de bine pentru a tolera alimentatia normala.

Posibile complicatii. Complicatiile pot include :
-Peritonita;
-Sepsis;
-Perforatii intestinale;
-Strictura intestinala;
-Probleme ale ficatului;
-Sindromul de intestin scurt, daca o cantitate mare de intestin este pierduta.

Ingrijirea copilului

Daca bebelusul dumneavoastra sufera de enterocolita necrozanta, este normal sa va speriati sau sa fiti ingrijorata. Si acel moment in care nu puteti hrani copilul poate fi frustrant. In acelasi timp, cereti unui medic ajutorul de care aveti nevoie. Exista foarte multe moduri in care va poate ajuta.

Care sunt perspectivele pentru enterocolita necrozanta? Enterocolita necrozanta este intotdeauna o boala grava si periculoasa. Aproximativ un sfert dintre copiii care dezvolta aceasta boala mor. Asociatiile chirurgicale sustin ca intre 60% si 80% dintre copiii care sufera de enterocolita nu au nevoie de o interventie chirurgicala.