Cand este recomandat sa porti aparat dentar

Generalitati

O dantura sanatoasa si frumoasa este visul oricarei persoane. Ca sa corectam probleme precum dintii strambi, dintii inghesuiti sau dantura cu multe spatii putem apela la aparatul dentar. Acesta nu este recomandat doar in cazul copiilor, asa cum multi dintre noi avem tendinta sa credem.

Membrii Asociatiei Americane de Ortodont spun ca una din cinci persoane care folosesc aparat ortodontic este adult. Asadar, nu este niciodata tarziu ca problemele stomatologice sa fie corectate prin folosirea unui astfel de dispozitiv stomatologic.

Ce probleme sunt corectate daca purtati aparat dentar

- dinti inghesuiti; daca ai o respiratie urat mirositoare dupa ce te-ai spalat pe dinti si dupa ce folosesti ata dentara, este semn ca bacteriile nu pot fi indepartate cum trebuie, fiind bine prinse intre dintii aglomerati, deci este nevoie de aparat dentar
- dinti care au crescut intr-o pozitie incorecta, sunt strambi
- cand ai muscatura incorecta
- in cazul in care maxilarul este aliniat gresit, poate pune accent suplimentar asupra articulatiilor temporo-mandibulare, articulatiile care conecteaza mandibula de craniu. Daca te confrunti frecvent cu durere in aceasta zona, poate fi nevoie de purtarea aparatului dentar, pentru a alinia in mod corespunzator maxilarul.
- in cazul in care dintii sunt departati unul de celalalt, fapt care iti poate afecta muscatura
- in situatia in care maxilarul superior si cel inferior nu sunt bine aliniate, fapt care favorizeaza aparitia problemelor cu masticatia alimentelor, cat si fracturi ale dintilor
- pot aparea probleme digestive, pentru ca alimentele nu sunt mestecate corect

Cum alegem aparatul dentar

Cel care decide ce tip de aparat dentar trebuie sa purtam este medicul ortodont. In unele cazuri, poate fi nevoie de extractii dentare, pentru ca dantura este inghesuita, iar aparatul dentar sa fie montat abia dupa ce a avut loc extractia. Inainte de a decide daca este nevoie de aparat dentar, medicul recomanda o radiografie panoramica.

Un aparat ortodontic poate fi fix, sau mobil si este purtat intre sase luni si trei ani, in functie de evolutia fiecarei persoane in parte. Durata depinde de sanatatea gingiilor, de cum evolueaza pacientul, dar si de masa osoasa.

In cazul aparatelor fixe, bretelele cu care se lipsesc pe dinti, cunoscute drept braketi,pot fi metalica ceramica sau safir,ultimele doua imita culoarea dintelui. Acestea se monteaza pe partea exterioara a danturii. Cand vine vorba despre aparatele dentare invizibile, bretelele de sustinere se fixeaza pe partea interioara a dintilor. De asemenea, exista si aparate ortdontice transparente. Bretelele transparente sunt estetice, deoarece ele trec de cele mai multe ori aproape neobservate.

Persoanele care poarta aparat dentar pot simti un disconfort la inceput, insa dupa cateva zile acesta va disparea. In cazul in care durerea este suparatoare, poti apela la un analgezic.

In cazul adultilor, perioada purtarii aparatului dentar poate sa fie mai lunga decat in cazul copiilor si adolescentilor.

Cum ingrijim dantura, daca purtam aparat dentar

In primul rand, este recomandata folosirea unor periute de dinti speciale, pentru persoanele care poarta aparate dentare. Periajul ar trebui efectuat de 2-3 ori pe zi, la un unghi de 45 de grade. Specialistii spun ca este cel mai indicat sa incepem periajul dintilor din partea superioara a cavitatii bucale, apoi sa continuam cu dintii de jos.

Miscarea trebuie sa fie blanda, circulara. Este utila si folosirea unei periute interdentare. Nu in ultimul rand, poti utiliza si ata dentara sau dus bucal pentru indepartarea mai eficienta a bacteriilor care duc la formarea placii dentare.

De asemenea, este recomandat si un periaj dentar profesional, realizat in cabinetul medicului stomatolog, de aproximativ doua ori pe an.

Este important de stiut ca purtarea aparatului dentar nu impiedica procesul de masticatie, ceea ce inseamna ca nu ai restrictii alimentare semnificative.
Insa trebuie evitate alimente precum caramelele sau alte alimente lipicioase, cat si fructe tari, pentru ca acestea pot cauza dezlipirea bretelelor cu care este fixat aparatul dentar.

Este recomandat ca persoanele care poarta aparat dentar sa mearga la un consult stomatologic de trei ori pe an.

Dupa ce nu mai este nevoie de aparat dentar este recomandata purtarea unui dispozitiv de contentie care poate fi o gutiera de contentie ori retainer colat. Aceste dispozitive sunt purtate, de regula, pentru o perioada de sase luni sau mai mult mai ales de catre persoanele care au purtat aparat dentar la o varsta inaintata, nu in adolescenta sau in copilarie.

Astfel, medicul se asigura ca rezultatele se vor mentine si dintii nu vor reveni in pozitia in care erau inainte de purtarea acestui dispozitiv ortodontic. Retainerele pot fi utilizate si pentru tratarea unor mici probleme de ortodontie.

Aparatul dentar la copii

Asociatia Americana de Ortodontie recomanda un consult la un medic ortodont in jurul varstei de 7 ani. In urma acestuia, medicul va stabili daca este sau nu nevoie de purtarea unui aparat ortodontic.

Semnele care trebuie sa ii dea de gandit unui parinte legate de nevoia unui aparat dentar la copil, pot fi vizibile sau mai putin vizibile.

Astfel, poate fi vorba despre:

- dinti care sunt pozitionati incorect, fie sunt strambi, fie sunt prea ingesuiti sau sunt departati, existand spatii intre ei
- copilul isi suge dintii, desi a trecut de mult de perioada cand este obisnuit acest lucru la copii
- respiratie greoaie, pe gura, a copilului
- copilul isi musca des obrazul
- maxilarul are o expresie disproportionata
- scrasnitul din dinti pe timpul noptii
- dintii de lapte au cazut mai devreme sau mai tarziu decat se intampla in mod normal

In urma purtarii aparatului dentar nu sunt corectate doar problemele stomatologice, ci si eventualele probleme cu digestia care ar putea sa apara, deoarece alimentele nu sunt mestecate corect.