Operatia de apendicita la copii

Generalitati

Apendicita este o afectiune dureroasa in care apendicele se inflameaza si se umple cu puroi, un fluid format din celule moarte care, de foarte multe ori, duce la o infectie.

Apendicele este o punga mica, in forma de deget atasat intestinului gros in partea din dreapta jos a abdomenului.

Nu este foarte clar ce rol joaca apendicele in organism, insa unele cercetari sugereaza ca acesta nu este un organ inutil corpului uman.

Durerile abdominale la copii - o problema comuna

Aproximativ 1 din 3 copii este vazut de un medic pentru ca prezinta dureri abdominale dupa ce acestia implinesc varsta de cincisprezece ani. Ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca un numar mic dintre acesti copii prezinta cu adevarat o problema serioasa.

Durerile abdominale sunt mai frecvente la copiii mai mici de 11 ani si sunt adesea cauzate de diversele schimbari in obiceiurile de alimentatie sau cele intestinale. Cele mai multe cazuri de dureri abdominale nu sunt grave, iar tratamentul la domiciliu este de foarte multe ori benefic pentru ameliorarea durerilor.

Durerile abdominale la copii sunt de foarte multe ori infricosatoare si frustrante pentru parinti. De multe ori, este greu sa gaseasca cauza exacta a durerii abdominale la un copil. Durerea care dispare complet in mai putin de trei ore si fara alte simptome nu este nimic grav.

La copii, durerile abdominale pot fi strans legate de o rana la nivelul abdomenului sau o afectiune, cum ar fi stomacul deranjat sau o infectie a tractului urinar. Constipatia este o cauza frecventa a durerilor abdominale la copii. Unele cauze mai grave ale durerilor de acest fel la copii includ apendicita, saturnismul sau probleme la intestine, cum ar fi invaginatia sau malrotatia. Fetele care au primele menstruatii pot avea dureri abdominale in fiecare luna, iar durerea poate fi mai severa in unele luni fata de altele.

Durerea apare la nivelul jumatatii abdomenului sau mai mult. Durerea localizata este situata intr-o anumita zona a abdomenului. De foarte multe ori, sugarii si copiii mici reactioneaza diferit la dureri fata de copiii mai mari, cei din urma putand vorbi despre durerea lor, spre deosebire de cei mai mici.

Un copil poate deveni agitat, poate avea o alimentatie necorespunzatoare sau isi trage picioarele pana spre burta. Copiii mai mari pot fi in masura sa indice zona cu durere si sa descrie cat de severa este durerea. Durerile abdominale pot aparea o data sau in mod repetat, timp de mai multe luni. Durerea abdominala recurenta este o boala ce afecteaza copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 11 ani.

Nu exista nicio modalitate de a preveni apendicita, dar cu teste de diagnostic corecte si antibiotice, cele mai multe cazuri sunt identificate si tratate fara diverse complicatii. Daca apendicita nu este tratata, apendicele inflamat poate izbucni dupa ce simptomele incep sa apara. In cazul in care apendicele se sparge, durerea se poate raspandi in intreg abdomenul si febra copilului poate fi mare, ajunge pana la 40 de grade Celsius.

Simptomele de apendicita la copii

Simptomele de apendicita pot varia in functie de varsta copilului. La copiii mai mici de doi ani, cele mai comune simptome sunt varsaturile si un abdomen umflat, insotit de durere.

Sunati la ambulanta oricand credeti ca aveti nevoie de asistenta medicala de urgenta. De exemplu:
-Copilul isi pierde cunostinta;
-Copilul dumneavoastra prezinta varsaturi, uneori asociate si cu sange;
-Scaunele copilului prezinta sange si au o culoare nepotrivita.

Sunati medicul sau solicitati asistenta medicala imediata daca:
-Copilul are noi dureri abdominale sau vechile dureri se agraveaza;
-Durerea copilului devine concentrata intr-o anumita zona a burtii;
-Copilul are febra;
-Copilul are diaree sau varsaturi;
-Prezinta simptome ale unei infectii a tractului urinar. Acestea pot include: durere, atunci cand urineaza; urineaza mai des ca de obicei; urina prezinta urme de sange;

De cele mai multe ori, durerile abdominale la un copil sunt tratate corespunzator la domiciliu, iar copilul nu va mai trebui sa mearga la doctor. Tratamentul la domiciliu pentru durerile abdominale depinde adesea de alte simptome, care sunt prezente odata cu durerea, cum ar fi diareea, greata sau varsaturile.
Incercati urmatoarele, la un anumit moment, in cazul in care copilul are dureri abdominale usoare, fara alte simptome:

-Copilului ii trebuie odihna, atunci cand are dureri usoare de stomac. Simptomele vor disparea in 30 de minute.
-Hidratarea copilului cu apa, supa, ceai, suc de fructe.

In cazul in care masurile de mai sus nu functioneaza, puteti incerca si:
-Serviti copilului mai multe mese in loc de doua sau trei pe zi;
-Serviti alimente usoare, cum ar fi orezul, painea prajita, biscuiti uscati sau sos de mere. Nu dati copilului alimente condimentate, alte fructe sau bauturi care au cofeina. Aceste alimente pot face rau.
-Nu dati copilului orice medicamente inainte de a vorbi cu medicul. Medicamentele pot masca durerea sau pot cauza alte dureri.

Tratament

Tratamentul reprezinta indepartarea chirurgicala a apendicelui infectat. In unele cazuri, atunci cand apendicele s-a rupt deja, chirurgia se face dupa o perioada de tratament cu antibiotice. Exista cateva procedee care se practica atat inaintea interventiei chirurgicale, cat si dupa aceasta.

a. In timpul interventiei chirurgicale:
Un anestezist pediatru (medic specializat in ameliorarea durerilor si sedarea copiilor) ofera anestezie, ce duce la adormirea copilului;
Daca se utilizeaza o procedura laparoscopica, chirurgul va penetra abdomenul cu instrumente mici si un aparat de fotografiat, introduse prin incizii mici. Uneori, se poate face si o incizie mai mare.

Apendicele este indepartat si fluidul este eliminat din cavitatea abdominala. In unele cazuri, canalizarile sunt plasate pentru a permite indepartarea fluidului infectat. O interventie chirurgicala, in general, dureaza mai putin de o ora pentru a se finaliza cu succes.

b. Dupa interventia chirurgicala:
Durata obisnuita de sedere este cuprinsa intre 12 si 24 de ore pentru o apendicita simpla si intre cinci si sapte zile pentru o complicatie de apendicita. Copilul va primi intravenos medicamentatia si antibioticele in timpul sederii in spital. Mesele orale la inceput se fac doar din lichide. Copilul va avansa treptat la un regim alimentar regulat.

Un copil poate pleca din spital atunci cand poate avea un regim alimentar regulat, nu prezinta stari de febra sau drenaj din incizie si are o functie normala a intestinului.

Durerile abdominale la copii pot fi adesea prevenite. Durerea abdominala este adesea cauzata de obiceiurile intestinale neregulate. De asemenea, trebuie sa tineti cont de dimensiunea si consistenta scaunelor copilului. Acest lucru va ajuta sa determinati daca constipatia este o problema. Incercati sa va asigurati ca mananca sanatos si regulat. Supraalimentarea este o cauza comuna de disconfort abdominal.

Inghitirea aerului (aerofagia) poate provoca dureri abdominale si un abdomen umflat. Copilul poate avea foarte multe eructatii. Limitati consumul de guma de mestecat si bauturile carbogazoase pentru prevenirea aparitiei durerilor abdominale. Multi copii inghit aer atunci cand sunt nerabdatori sau speriati.