Dieta alcalina - pasii catre o viata mai sanatoasa

Traim intr-o lume in care descoperirile medicale au atins noi culmi, unele chiar foarte inalte si ne este mai usor ca niciodata sa avem grija de sanatatea noastra. In plus, pentru a ne mentine intr-o forma buna din toate punctele de vedere (nu doar fizic), nu mai trebuie sa facem sacrificii foarte mari. Este suficient sa respectam o dieta echilibrata, mesele zilnice si, pe cat se poate, sa ascultam de sfaturile specialistilor din domeniul medical.

Totul depinde de noi, procesul nu este unul costisitor si, mai mult decat atat, nici nu inseamna ca trebuie sa renuntam la ce ne place, ci doar sa consumam cu moderatie, asa cum fac persoanele care tin o dieta alcalina.

Ce este dieta alcalina?

Desi diferenta dintre alimentele acide si cele alcaline a fost descoperita de aproape 100 de ani, o dieta care sa si tina cont de asa ceva era destul de greu de urmat. Cel mai important, oamenii nu aveau acces la ea, era greu sa faca rost de toate alimentele necesare respactarii acesteia si, in general, trebuiau sa se multumeasca cu ceea ce aveau de mancare. Insa, vremurile s-au schimbat.

Bazele acestui tip de alimentatie au fost puse de Sherman si de partenerul sau Gettler in 1912, cei doi descriind pentru prima data diferentele dintre alimentele alcaline si cele acide. Practic, cele alcaline au un pH peste valoarea 7 in timp ce cele acide au un pH sub 7. Cel mai important aspect este acela ca o alimentatie prea acida (adica una care contine mai multe alimente de natura acida in comparatie cu cele alcaline) poate sa cauzeze disfunctii ale sistemului digestiv, cel mai important, unele chiar la nivelul stomacului si al intestinelor. Mai mult decat atat, se spune ca o alimentatie bogata in alimente acide poate sa duca si la aparitia cancerului, in timp ce una alcalina are rolul de a proteja organismul din acest punct de vedere.

Asadar, cea mai buna metoda pentru a reusi sa lupti impotriva cancerului este sa eviti alimentele care prin consum in exces ar putea sa duca la aparitia sa, cel putin asa spun cei care sunt adeptii unei diete alcaline. In primul rand este necesara o dieta echilibrata, care sa puna accentul pe alimentele alcaline in proportie de minim 60%, dar care nu trebuie sa le excluda nici pe cele acide – pana la 40 %. Asadar, nu vorbim despre o dieta vegetariana sau vegana (majoritatea alimentelor alcaline sunt, asa cum vom vedea, unele vegetale), ci despre una una care sa includa orice tip de mancare, doar ca in proportii diferite si rezonabile in fiecare caz.

Care sunt efectele unei alimentatii care se bazeaza proponderent pe alimente acide?

O astfel de alimentatie duce la cresterea alarmanta a pH-ului acid, lucru care poate sa aiba consecinte negative generalizate pentru organism. Poate sa se inregistreze astfel o scadere a imunitatii, oboseala exagerata sau un nivel mai ridicat de stres. Insa consecintele se pot chiar agrava in timp, aparand boli ale sistemului digestiv, ale rinichilor sau colesterol, boli de inima sau ale sistemului osos.

Insa, de departe, cea mai grava consecinta poate sa fie din aria oncologica si anume aparitia cancerului. Specialistii medicali afirma ca un mediu acid este un mediu propice pentru aparitia celulelor canceroase. Mediul acid conduce la o oxigenare celulara defectuasa care, la randul ei, poate sa conduca la dezvoltarea cancerului. Celulele canceroase pot sa supravietuiasca fara oxigen, ceea ce este imposibil pentru celulele sanatoase.

Alimente care ar trebui sa fie consumate de cei care sunt adeptii unei diete alcaline

Pentru cei care doresc sa tina o astfel de dieta, trebuie stiut ca ea se bazeaza in primul rand pe consumul de fructe si legume, pe de-o parte, si de cat mai putine alimente procesate si preparate pe cealalta parte. Astfel, cartofii, vinetele, rosiile, morcovii, salata, castravetii, ciupercile, ceapa si majoritatea celorlalte legume nu duc la cresterea pH-ului acid din organism. La fel, fructele de tot felul, alunele sau fasolea verde pot sa fie alimente recomandate pentru cei care doresc sa mentina o dieta alcalina. De partea cealalta se situeaza alimentele dulci (prajituri, fursecuri) si, in general, tot ceea ce contine zahar, produsele lactate de tot felul (mai putin zerul), sucurile din comert, carnea si ouale.

Asta nu inseamna insa ca astfel de alimente ar trebui eliminate. Este bine sa fie creat un echilibru. Pentru o persoana sanatoasa, acesta ar trebui sa insemne 60 % alimente alcaline si 40 % alimente acide in dieta de zi cu zi. Pentru o persoana care incearca sa reechilibreze cele doua tendinte, sau sa obtina prin aceasta dieta o scadere in greutate, proportia de alimente alcaline ar trebui sa creasca pana la 80 %.

Ce altceva mai poti face daca vrei o tii o dieta alcalina?

Exercitiile fizice si administrarea de tratamente naturiste impreuna cu dieta cu aport ridicat de legume si fructe pot sa reprezinte arme destul de importante in cresterea pH-ului alcalin. In privinta sportului, acesta creste oxigenarea tesuturilor, fiind astfel foarte benefic, chiar si atunci cand se lupta pentru prevenirea aparitiei de celule canceroase. Totusi, nu ar trebui sa se exagereze din acest punct de vedere, intrucat prea mult sport poate sa duca la cresterea pH-ului acid si, deci, la consecintele de care am amintit mai sus.

Excesul de medicamente alopate reprezinta o alta cauza a cresterii pH-ului acid. Acestea pot sa fie inlocuite, de multe ori, cu produse naturiste cu proprietati benefice. In ziua de astazi, exista metode de preventie sau de tratament naturist pentru o varietate de afectiuni, asa ca utilizarea medicamentelor poate sa fie pastrata doar pentru situatiile critice.

Cea mai mare oferta de produse naturiste si de ingrijire a sanatatii

Atat tratamentele naturiste, cat si suplimentele alimentare pe baza de plante sunt benefice pentru ca mentin pH-ul alcalin la un nivel acceptabil si pe cel acid la unul scazut, fara pericole pentru sanatate. Magazinul online e-vita.ro, ofera o gama larga de produse folosite in medicina alternativa ( dar si produse de ingrijire pentru copii si adulti precum scutece pentru adulti seni , scutece pentru juniori, produse cosmetice naturale, produse de curatenie, produse tehnico-medicale precum si multe altele).