Vezica biliara este un mic sac in forma de para, care se afla chiar sub ficat si joaca un rol foarte important in functia de digestie. Uneori, calculii se formeaza in vezica biliara si blocheaza fluxul bilei, cauzand durere.
Oamenii care sunt supraponderali si obezi au un risc crescut de a dezvolta calculi biliari si alte probleme ale vezicii biliare.
Functia principala a vezicii biliare este de a stoca colecistul, care ajuta organismul in digestia grasimilor consumate. Vezica biliara este o parte a sistemului biliar. Aceasta nu produce bila, dar o stocheaza atunci cand nu este in prezent utilizata de catre organism.
Ficatul produce bila, care curge prin conductele biliare si in vezica biliara. Dupa ce mancati, bila este eliberata de catre vezica biliara, atunci cand intestinul subtire secreta un hormon numit colecistochinina. Apoi bila ajuta la descompunerea grasimilor.
Pentru a trata anumite probleme ale vezicii biliare, uneori vezica trebuie indepartata chirurgical. Persoanele ce au indepartat vezica biliara in acest fel au rareori probleme cu functionarea sistemului biliar dupa o astfel de interventie.
Organismul poate face fata in ceea ce priveste pierderea de spatiu de stocare suplimentar pentru bila. Uneori, ca urmare a interventiei chirurgicale se constata ca hepatobiliarele pot deveni usor dilatate, dar acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze.
De departe cea mai comuna problema a vezicii biliare sunt calculii biliari – mici pietre care formeaza colesterol si produc intarirea bilei.
Calculii biliari pot bloca eliberarea bilei din vezica biliara din urmatoarele cauze:
1. Dureri severe, in special dupa ce se consuma alimente grase;
2. Icter (ingalbenirea pielii si a ochilor);
3. Inflamatie sau iritatie a peretilor vezicii biliare.
Alte probleme ce pot afecta vezica biliara, insa foarte rare, sunt:
1. Cancerul vezicii biliare;
2. Cangrena, daca fluxul de sange adecvat vezicii biliare este blocat;
3. Pancreatita, cauzata de calculii biliari ce migreaza din vezica biliara si apoi blocheaza conductele pancreatice;
4. Obstructie intestinala, cauzata de o piatra care trece in intestin si apoi il blocheaza;
5. Probleme ale vezicii biliare.
Daca aveti dureri in abdomen in partea superioara in dreapta, mai ales dupa ce consumati alimente grase ce nu sunt tocmai recomandate pentru organism, ganditi-va la vezica dumneavoastra biliara.
Simptomele specifice bolilor vezicii biliare pot varia in functie de tipul de conditie a vezicii biliare, desi multe simptome sunt comune in diferitele tipuri de probleme ale acesteia. Dar cele mai multe simptome ale vezicii biliare incep cu dureri in zona abdominala superioara, fie in partea din dreapta sus sau in centru.
a. Dureri abdominale severe;
b. Durere ce se poate extinde sub omoplatul drept sau in partea din spate;
c. Durere ce se agraveaza dupa ce mancati (mai ales in cazul alimentelor grase);
d. Dureri ascutite sau crampe;
e. Dureri ce cresc atunci cand respirati adanc;
f. Dureri in piept (angina pectorala);
g. Arsuri la stomac, indigestie, gaze in exces;
h. Un sentiment de plenitudine in abdomen;
i. Varsaturi, greata, febra;
j. Sensibilitate in abdomen, in special in partea dreapta, sus;
k. Scaune de o culoare neobisnuita.
Unele probleme ale vezicii biliare, cum ar fi litiaza biliara simpla, care nu blocheaza canalul cistic, de multe ori nu prezinta niciun simptom. Ele sunt descoperite in urma scanarii cu raze X, care este efectuata pentru a diagnostica o stare diferita uneori chiar in timpul interventiei chirurgicale abdominale.
Laparoscopia este o interventie chirurgicala, fiind o metoda invaziva de a indeparta vezica biliara. Laparoscopia este o operatie foarte frecvent efectuata si a devenit metoda principala de a scoate vezica biliara. Prima astfel de interventie a fost efectuata in 1987.
Cu toate acestea, laparoscopia este o cale de salvare pentru multi oameni care sufera de probleme cu vezica biliara. In multe cazuri, chirurgia laposcopica a vezicii ofera avantaje semnificative. Pacientii care au parte de laparoscopie, de obicei, parasesc spitalul in aceeasi zi in care are loc interventia.
Persoanele care au nevoie de colecistectomii deschise sunt nevoiti sa stea mai mult de o zi in spital. De asemenea, pentru ca inciziile facute in timpul laparoscopiei sunt atat de mici, pacientii au tendinta de a experimenta mai putina durere si mai putine complicatii dupa operatie.
Persoanele care au atacuri biliare, inflamatii ale vezicii biliare (numite colecistite), inflamatii ale pancreasului (numite pancreatite) si dureri biliare fara prezenta calculilor biliari ar trebui sa apeleze la aceasta interventie chirurgicala.
In timp ce chirurgia laparoscopica a vezicii biliare are unele avantaje clare fata de colecistectomia deschisa, nu toate lumea poate suferi acest tip de procedura. Pentru pacientii a caror vezica biliara este grav inflamata ar fi mai buna o colecistectomie deschisa. Pacientii cu varsta de peste 80 de ani, precum si cei care au avut interventii chirurgicale abdominale anterioare, pot apela la colecistectomie deschisa.
Laparoscopia poate fi dificila in cazul in care o piatra a trecut in ductul biliar. Acesta este un alt motiv pentru care colecistectomia deschisa este considerata superior dureroasa.
Desi nu este normal sa aveti diverse probleme digestive dupa o interventie chirurgicala a vezicii biliare, ele pot include:
a. Dificultate in digestia alimentelor grase - o dieta saraca in grasimi poate ajuta.
b. Diaree temporara - deoarece vezica biliara nu mai este la locul ei pentru a reglementa fluxul bilei, acest lucru poate duce la diaree in primele zile dupa operatie. Acest efect secundar este cel mai adesea temporar si nu este nevoie de un tratament. Daca aveti diaree mai mult de trei zile, sunati medicul.
c. Diaree cronica - o dieta saraca in grasimi poate ajuta la reducerea simptomelor.
d. Constipatie temporara - unii oameni devin constipati de la medicamentele ce si le administreaza impotriva durerilor dupa o interventie chirurgicala. O dieta ce este bogata in fibre (fasole, tarate, cereale integrale, fructe si legume) poate ajuta la prevenirea si, mai mult decat atat, la ameliorarea constipatiei.
e. Piatra pastrata in ductul biliar - in unele cazuri, o piatra ramane in conducta biliara comuna dupa operatie. Acest lucru poate bloca fluxul bilei in intestinul subtire cauzand dureri, febra, greata, varsaturi, balonare si icter, dupa operatie. Este posibil sa aveti nevoie de o procedura suplimentara pentru a elimina calculii biliari, ce sunt pastrati in conducta biliara comuna.
f. Leziunile intestinale - desi acestea sunt mai rare, instrumentele folosite in timpul interventiei chirurgicale ar putea deteriora intestinele. Medicul dumneavoastra va lua masuri pentru a reduce la minimum riscul de aparitie a complicatiilor in timpul operatiei. Mai exista si cazuri in care se produc complicatii, apar durerile abdominale, greata, varsaturi si febra. Orice simptom post-chirurgical necesita ingrijire medicala imediata.
Faptul ca eliminarea calculilor biliari presupune eliminarea unui intreg organ a condus la un interes tot mai mare in cautarea unor tratamente non-chirurgicale pentru calculii biliari. Unii oameni cu calculi biliari nu prezinta niciun simptom, in timp ce altii au dureri severe.
In afara de atenuarea simptomelor, tratamentul impotriva calculilor este necesar pentru a evita o progresie ce poate duce la conditii mai severe, cum ar fi colecistita acuta. Pacientii cu colecistita acuta sunt de obicei spitalizati si primesc antibiotice, medicamente pentru durere si de multe ori, au parte de interventii chirurgicale.
In unele cazuri, calculii biliari pot fi tratati cu medicamente. Anumite substante chimice (chenodiol) s-au dovedit ca ar dizolva calculii, sunt disponibile in pastile de acid biliar. Aceste medicamente functioneaza prin subtierea bilei, ce permite calculilor biliari sa se dizolve. In timp ce aceste pastile pot fi eficiente si sunt in general bine tolerate de catre pacienti, tratamentul medical este limitat la persoanele ale caror pietre sunt mici si cei care au colesterol.
Cu toate acestea, daca nu au simptome, tratamentul cel mai frecvent intalnit este ”sa asteptam sa vedem”, deoarece riscurile depasesc beneficiile pentru ambele tratamente medicale si chirurgicale. Daca aveti simptome ale unor boli ale vezicii biliare, tratamentele chirurgicale sunt de preferat, iar apoi se pot utiliza tratamente medicamentoase.
Un alt tratament non-chirurgical pentru calculii biliari este litotritie extracorporeala cu unde de soc . Acesta este cel mai eficient tratament. Scopul acestui tratament este de a rupe un fragment din calculii biliari prin trimiterea undelor de soc prin tesutul moale al corpului.
Urmatoarea optiune de tratament non-chirurgical presupune injectarea unui solvent cunoscut sub numele de metil tert-butil eter (MTBE) in vezica biliara pentru a dizolva calculii biliari. Studiile initiale au aratat ca MTBE se dizolva rapid, dar nu are efecte secundare grave, cum ar fi arsurile severe, astfel incat pacientii ar trebui sa se intereseze la medic despre efectuarea acestei proceduri.
Colecistectomia percutanta este de obicei o optiune salvatoare pentru a trata pacientii grav bolnavi care nu pot tolera o interventie chirurgicala. Procedura presupune utilizarea unui ac pentru a retrage lichidul din vezica biliara si apoi inserarea unui cateter prin piele pentru ca lichidul sa se scurga. Cateterul este lasat timp de cateva saptamani, dupa o interventie chirurgicala care indeparteaza vezica biliara.
Cea mai buna arma impotriva problemelor vezicii biliare si a calculilor biliari este sa se mentina greutatea sub control printr-o dieta bine echilibrata, ce include:
a. Alimentele bogate in fibre (paine din cereale integrale, orez brun, ovaz, cereale si tarate);
b. Fructele si legumele proaspete;
c. Carnea de pui si pestele;
d. Produsele lactate degresate.
Unele studii arata ca alunele si nucile pot preveni calculii biliari. Consumul moderat de alcool si cafea in mod regulat poate preveni problemele vezicii biliare, sugereaza unele studii realizate. De obicei, unul sau doua pahare pe zi sunt considerate o cantitate moderata, dar cat de mult alcool sau cafea este in regula sa consumati depinde de starea generala de sanatate.
Discutati cu medicul despre ceea ce este mai bine pentru dumneavoastra. De asemenea, tineti cont de faptul ca bauturile cofeinizate nu par sa aiba acelasi efect benefic precum cafeaua atunci cand vine vorba de prevenirea problemelor biliare.
Dieta actioneaza asupra vezicii biliare, deoarece actioneaza implicit asupra greutatii dumneavoastra. Daca tineti o dieta sanatoasa si va mentineti o greutate sanatoasa, aveti mai multe sanse de a avea o vezica biliara fara probleme. Cele mai bune metode pentru mentinerea sanatatii vezicii biliare trebuie sa se concentreze pe un regim alimentar bine echilibrat, un indice de masa corporal normal si un stil de viata activ.