Cum sa cureti baia fara sa inhalezi substante toxice

Apa, aerul si curatenia sunt principalele articole din farmacia mea” spunea Napoleon I. La fel ca si bucataria, baia este locul care necesita cel mai mult timp pentru curatare. Prin natura ei, este foarte utilizata si se murdareste foarte repede. Sunt multe suprafete diferite si fiecare trebuie abordata in mod diferit.

Nu mai este un secret ca detergentii de curatare din comert sunt extrem de toxici pentru plamani.

Ingredientele din produsele de curatenie comerciale pot provoca efecte negative acute (imediate) cum ar fi iritatii ale cailor respiratorii si alergii ale pielii, lacrimarea, arsuri chimice, stranut, dureri de cap, in timp ce altele sunt asociate cu efecte cronice, pe termen lung, cum ar fi cancerul si dereglarile hormonale.

De multe ori, din dorinta excesiva de a dezinfecta si a curata obiectele sanitare, unele persoane fac combinatii chimice cu potential ridicat de periculozitate, cum ar fi clorul combinat cu acizi (frecventi in solutiile de curatare pentru vasul de toaleta) din care rezulta clor gazos extrem de toxic.

Parfumul de sinteza din aceste produse, oricat de tentant pare a fi, este si el pe lista neagra a ingredientelor ”obraznice”. O treime din substantele folosite in industria parfumului sunt toxice, declara Institutul National al Statelor Unite pentru Securitate si Sanatate. 1

Suprafetele curatate sunt si ele afectate din cauza acizilor duri cu actiune coroziva, si astfel poti distruge luciul suprafetelor din otel inoxidabil (baterii, capete de dus etc.).

Toate substantele utilizate in curatenia baii se devarsa in retelele publice de apa, apoi in mari si oceane. Ca urmare, vietuitoarele acvatice sufera mutatii sau mor din cauza lor. O alta problema o reprezinta ambalajul. Plasticul folosit in majoritatea cazurilor este PVC-ul, fiind mai ieftin, dar care nu este acceptat pentru reciclare din cauza procesului de productie care implica folosirea unor materiale provocatoare de cancer, cum ar fi clorura de vinil.
Ce poti face pentru a evita toate aceste consecinte nefavorabile?

1. Citeste cu atentie eticheta produselor de curatenie. Evita pe cat posibil ingrediente precum:
-DEA (diethanolamine)
-TEA (triethanolamine)
-ethylene glycol
-etoxilati
-methylisothiazolinone

2. Cauta produse de curatenie pe baza de surfactanti proveniti din plante, nu derivati din petrol.

3. Foloseste ingrediente simple si la indemana precum apa, sapunul, zeama de lamaia, bicarbonatul de sodiu, otetul. Rezultatele vor fi surprinzatoare.

4. Daca nu ai timp sa pregatesti detergenti homemade pentru curatenia casei, apeleaza la solutiile ecologice pentru curatare. Acestea garanteaza rezultate impecabile fara compromisuri. Sunt concentrate iar pretul se justifica pe deplin. Oricum, sanatatea nu ar trebui sa aibe un pret. Alegerile pe care le facem acum se vor oglindi pe viitor.

klar

Baterie de cada curatata cu solutia bio pentru baie de la Klar.
Mai multe solutii sigure pentru tine, familia si mediul care te inconjoara gasesti in magazinul online cu produse bio si naturale www.eubio.ro

Sursa foto 1: Flickr, Philip Wilson