Despre tratarea afectiunilor respiratorii la copiii mici si prematuri – interviu dr. Catalin Carstoveanu

Catalin Carstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul de Urgenta pentru copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucuresti, intr-un interviu in care vorbeste despre folosirea inhalatorului salin SaltMed (singurul inhalator cu emisie constanta de particule de sare uscata) in spital.

In cadrul spitalului, care e afectiunea cea mai importanta, in tratamentul careia folositi si terapia cu SaltMed?

Personal am fost implicat in tratarea a trei tipuri de pacienti. Unul si cel mai important, cu rezultate evident pozitive – boala cronica pulmonara la nou nascuti si sugari.

Cateva cuvinte despre aceasta boala: este vorba de o afectiune cronica pulmonara, care este una foarte invalidanta, al carei principal trigger este ventilatia mecanica dar care are si alti factori de declansare: administrarea de oxigen, atelectrauma, infectii etc.

Ventilatia mecanica trebuie condusa intr-un anume fel, de obicei volutrauma si barotrauma sunt elemente serioase in progresia si declansarea afectiunii, dar cu toate aceste masuri de preventie,boala cronica pulmonara este prezenta.

Avem multi pacienti care sufera de aceasta boala , unii pe care, pur si simplu, uneori nu-i putem deconecta de la aparatele de ventilatie mecanica datorita severitatii bolii cronice pulmonare, ceea ce inseamna ventilatie pulmonara a la long. Avem un fost prematur internat cu multiple afectiuni dar si cu boala cronica pulmonara, pe care dupa 8 luni de zile am reusit sa il deconectam de la aparatele de ventilatie, folosind si terapia SaltMed.

Avem si un alt prematur cu greutata foarte mica la nastere, cu boala cronica pulmonara, care a fost ventilat mecanic foarte bland, care a primit o fractie de oxigen foarte mica in cursul ventilatiei mecanice, dar care a avut o infectie materno-fetala severa si care acum are o boala cronica severa. Din primele minute ale adminstraii SaltMed, am reusit sa obtinem unTidal Volum Expirator mai mare cu 20% si o saturatie cu 2-3% mai mare la aceeiasi parametric de ventilatie mecanica.

Apoi, o a doua categorie de pacienti la care tratamentul a dovedit efecte benefice importante: cazuri de hiperreactivitate bronsica, bronsiolite sau astm. Am pacienti cu bronsiolite, la care administrez SaltMed, pacienti cu astm, la care am reusit reducerea dozelor de cortizon administrand simultan SaltMed.

La pacientii care iau cronic cortizon, inhalatorii, administrarea sistematica si concomitenta de sare SaltMed a permis reducerea sigura a dozelor de cortizon iar modul in care am demonstrat lucrul acesta – am masurat fractia exalata de oxid nitric in gazul expirat si am observat ca are o valoare mai mica, ceea ce este un lucru foarte, foarte bun. De obicei, valorile scadeau cu 2-4 ppm dupa administrare de particule uscate de sare.

A treia categorie de pacienti sunt cei cu viroze respiratorii – cu bronhoconstrictie, bronsite, acute, cronice, la care administrez de rutina SaltMed, fiind un produs natural: e foarte important ca este sare naturala, care nu produce efecte secundare.

Cred ca al patrulea lucru la care putem sa il folosim este ca terapie profilactica. Din istoricul altor pacienti stiu ca administrarea profilactica poate preveni infectiile respiratorii virale si complicatiile acestora.

Practic, acesti pacienti care beneficiaza de tratament preventiv, fac boli mai putin serioase sau nu fac - asta se intampla, asa ca e un tratament care merita din toate punctele de vedere.

Cum procedati in administrarea propriu zisa, pe pacienti atat de mici?

Am avut patru pacienti pe care i-am tratat cu nebulizator salin administrat in circuitul de inspir al ventilatorului, cu un conector T Luer Lock la care am atasat initial manufactura noastra, un tub Air Lock care se putea atasa direct de inhalator. Acum avem un nou conector, foarte apropiat de piesa in T. Este foarte important ca ceea ce nebulizezi sa mearga imediat intra-traheal si la nivel pulmonar.

Care au fost efectele tratamentului?

Am fost absolut incantati sa vedem efecte imediate: practic, in momentul in care am conectat nebulizatorul salin in circuitul de inspir al pacientului, administrand aer comprimat si nu oxigen, s-a produs o saturatie imediata, peste saturatia precedenta a pacientului – in scurta vreme pacientul a inceput sa se hiperventileze iar starile de volum s-au imbunatatit. Am reusit sa deconectam astfel pacienti in trei saptamani sau o luna jumatate.

Avem altul acum, care este tratat astfel, si deja de ieri pana astazi s-au parcurs pasi foarte importanti in tratare (este un caz de boala cronica pulmonara). Noi vedem efectele, analizand parametrii ventilatori si gazele sangvine – se imbunatatesc imediat. Si se imbunatatesc persistent, adica lucrurile nu sunt reversibile – ma refer la faptul ca nu se intorc la starea de unde au plecat, ca la un antiinflamator imediat, la care efectele dispar o data cu intreruperea medicatiei.

Ceea ce este foarte important de spus este ca am administrat continuu nebulizarea, nu am administrat-o la ore fixe, ci a fost administrata 24 de ore din 24, schimband nebulizatorul de doua ori, pentru regenerarea lui.

Am folosit doua nebulizatoare pe zi, unul 12 ore, altul 12 ore si le-am schimbat in permanenta, timp de trei saptamani pana la o luna jumatate (cat am administrat la pacientul cel mai grav pe care l-am avut aici).

Va spun din nou, este vorba de un pacient pe care l-am tinut pe aparatul de respirat opt luni de zile, aproape ca spusesem parintilor ca nu mai stim ce sa-i mai facem si nu mai credeam ca putem sa il deconectam de la plamanul artificial.

Despre tehnologia folosita de acest inhalator salin, ce ne puteti spune?

Particulele sunt foarte mici, exista chiar studii facute de alti medici, cercetatori, care au demonstrat distributia particulelor intre 0.5– 1 micron, pana la 5 microni, pana la 10 microni si care este distributia lor intra pulmonara: cat se depun in plaman si cat se depun intratraheal.

Este clar, cu cat este mai mica particula, in jur de 0,5 - 1 micron, cu atat mai bine pentru noi, pentru ca fiind dimensiuni de nivelul acesta, avem o mare distributie pulmonara.

Este foarte evident – din demonstratiile clinice si din datele din literatura de specialitate, ca mare parte din ceea ce se nebulizeaza in cartusul acela ajunge intrapulmonar. Efectele sunt foarte bune si este important de retinut: desi am avut peste o luna jumatate de administrare continua (nebulizatorul salin direct intra traheal deci direct intrapulmonar) nu a existat nicio modificare la nivelul electrolitilor.

Adica sodiul si clorul, absolut normali – sa nu va faceti griji de nivelul seric al sodiului si al clorului, nu se modifica. Deci cantitatea minima care intra la nivel pulmonar este eficienta pentru a aduce aceste efecte benefice.

Ce face sarea asa de bine?

Ne-am pus toate problemele si noi – ne-am gandit la tot felul de experimente, sa demonstam ce se intampla la nivel de membrane celulara, cum sa demonstram, ce se intampla cu pompele de ioni, ne-am gandit tot felul de lucruri – nu prea gasim experimente de felul acesta in literature. Dar, este foarte cert ca probabil este vorba de un efect antiedematos.

Pur si simplu, scoate apa din tesuturi. Probabil ca exista si un efect direct antiinflamator, probabil este posibil la nivelul lantului arahidonic – este posibil lucru acesta, nu stiu. Probabil ca se intampla ceva la nivel de pompe, iarasi – nu pot sa spun lucrul acesta. Cert este ca efectele sunt clare, sunt demonstrate si nu sunt daunatoare.

Care credeti ca este diferenta intre administrarea de solutie salina versus aerosoli cu sare uscata?

Exista articole in literatura legate de administrarea de sare de 2%, de 3%, nebulizari cu ser fiziologic amestecat cu solutie salina molara (deci 5,8). Se face o solutie de 2-3% si ghidurile pentru bronsiolite vorbesc despre lucrul acesta – cum sa se administreze.

Se administreaza intermitent – la 8 ore, la 12 ore, o zi, doua trei, dar in niciun caz nu poti sa faci administrare continua cu aceste solutii, pur si simplu pentru ca ineci pacientul cand o asa mare cantitate de vapori intra pulmonar, inseamna apa in plamani. Pe cand la aerosoli salini nu e niciun fel de problema sa faci lucrul acesta. Si distributia intra- pulmonara este cu totul alta si aici cred ca este de fapt tot secretul.

Nu am gasit niciun articol legat despre boala cronica pulmonara pe termen lung, si administrarea de solutie salina (2-3%) intrapulmonar sub forma de nebulizari. La noi terapia SaltMed are un impact serios, adjuvant in tratarea acestei boli, care este, cum va spuneam, o boala invalidanta.

Credeti ca aerosoloterapia medicamentoasa ar fi mai eficienta dupa utillizarea unei terapii saline, in ideea dezobstruarii bronsice produse?

Pai da, lucrurile sunt foarte clare pentru noi – din moment ce un pacient incepe sa aiba tidal volume mai mari, din moment ce incep sa-i fac schimb, sa-i scad fractia inspirata de oxigen, asta inseamna ca schimburile se fac mult mai bine.

Sunt pacienti care stau luni de zile intubati, si care, ca in orice centru din lumea aceasta, dupa 60 de zile sunt colonizati 100% intrapulmonar, sunt colonizati cu bacterii, nu neaparat infectati, ci colonizati.

Printre altele, cred ca reusim sa facem si o mai buna recrutare pulmonara, se deschid mai multe alveole. Si ghidurile de tratament recomanda nebulizari cu antibiotice pentru aceste colonizari – evident ca ma astept ca tratamentul cu nebulizari medicamentoase antibiotice sa fie mult mai eficiente la acesti pacienti dupa aerosoloterapie cu SaltMed, este evident.