Astazi incep cursurile care preced Conferinta Nationala de Chirurgie

Tehnici minim invazive avansate adresate patologiei pelvine cu implicare colorectala si ginecologica este workshop-ul hands-on care deschide seria cursurilor pre-Conferinta Nationala de Chirurgie, eveniment prezidat de Prof. Dr. Mircea Beuran, in perioada 14-17 octombrie la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Reunind peste 1.000 de participanti, Conferinta Nationala de Chirurgie se va desfasura concomitent cu Al IV-lea Congres National de Chirurgie de Urgenta si Trauma, Al V-lea Congres National de Coloproctologie, Conferinta Asistentilor Medicali din Romania si Conferinta Nationala a Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania.

Avand ca tema Patologia eso-gastro-duodenala, pe parcursul celor 4 zile de desfasurare a Conferintei Nationale de Chirurgie, sunt concentrate sesiuni ce abordeaza patologia maligna esofagiana, gastrica si duodeno-pancreatica, patologia benigna eso-gastrica (herniile hiatale, boala de reflux gastroesofagian), patologia benigna si maligna biliara, precum si abordul chirurgical minim invaziv in aceasta arie, sesiuni conduse de cele mai reprezentative personalitati ale chirurgiei romanesti, din centrele universitare traditionale ale tarii.

Un element important al evenimentului este reprezentat de cursurile pre-conferinta, extrem de numeroase, diversificate si care se adreseaza medicilor rezidenti, medicilor specialisti, medicilor primari interesati de o anumita tematica, precum si studentilor si asistentilor medicali.

Pe 12 si 13 octombrie, sunt cursuri teoretice si practice, de pregatire in chirurgia minim invaziva pelvina ginecologica si urologica, care includ si demonstratii din sala de operatie. Pe 14 octombrie, sunt cursuri privind suturile mecanice in chirurgia polului digestiv superior (numai o intelegere a tehnicii si tacticii de aplicare a staplere-lor ducand la aplicarea lor corecta), curs de redactare a articolelor stiintifice, sustinut de doua personalitati internationale - Profesorul Abe Fingerhut si Prof. Francois Lacaine (in zilele noastre activitatea academica si stiintifica reprezentand un element central in educatia medicilor tineri).”, a declarat Prof. Dr. Mircea Beuran, Presedintele Conferintei Nationale de Chirurgie si Presedintele Societatii Romane de Chirurgie.

Tot miercuri, participantii vor avea ocazia de a lua parte la un curs de lamurire a elementelor de iatrogenie in chirurgia digestiva superioara, curs de tehnica chirurgicala si ingrijirea colostomiilor (adresat atat medicilor rezidenti, cat si asistentilor medicali, deosebit de util pentru cresterea calitatii vietii pacientilor colostomizati), curs de chirurgie metabolica, curs de abordare chirurgicala a cancerului de rect, curs de actualizare a cunostintelor privind boala de reflux gastro-esofagiana, curs privind patologia tumorala gastrica, curs de istorie a chirurgiei romanesti, curs de tehnologii moderne in chirurgie, curs de ingrijire perioperatorie a bolnavului chirurgical (adresat studentilor).”, a mai adaugat Prof. Dr. Mircea Beuran.

In cadrul celui de-al IV-lea Congres National de Chirurgie de Urgenta si Trauma, sunt incluse mese rotunde, in incercarea de a implementa la nivel national cele mai moderne metode de abord in ingrijirea pacientilor traumatizati.

Un element central al congresului il constituie prezentarea ghidurilor nationale de chirurgie de urgenta si trauma. Aceste ghiduri trebuie cunoscute de toti medicii care participa la ingrijirea pacientilor traumatizati, pentru a putea fi implementate in fiecare spital, in concordanta cu resursele umane si tehnice locale, in cadrul unui protocol.

in cadrul celui de-al V-lea Congres National de Coloproctologie, sunt abordate teme privind cancerul de colon si rect (boli foarte frecvente, in care rata supravietuirii si calitatea vietii sunt exponential crescute printr-un tratament multimodal bine condus), este inclusa o masa rotunda (sustinuta de medici gastroenterologi) privind bolile inflamatorii intestinale (boli ce apar cu precadere la tineri si care diminueaza semnificativ calitatea vietii si cresc in mod considerabil riscul de cancer).

Timp de 4 zile, la cele 5 evenimente, vor conferentia peste 150 de lectori, romani, dar si mari nume ale chirurgiei internationale, dintre care amintim: Eric Voiglio (Lyon, Franta), Abe Fingerhut (Austria & Franta), Denis Castaing (Paris, Franta), Franco Stagnitti (Roma, Italia) si Stefano Miniello (Bari, Italia).