Leucemia limfoblastica acuta la copii. Care sunt optiunile de tratament?

Leucemia limfoblastica acuta la copii este un tip de cancer in care maduva spinarii elibereaza un numar prea mare de limfocite imature. In mod normal, limfocitele mature produse de maduva spinarii ajuta organismul de a se proteja impotriva infectiilor.

Din pacate, pana in acest moment, cercetatorii din domeniu nu au descoperit cauzele acestei afectiuni, dar expertii in oncologie mizeaza pe o abordare multidisciplinara in ceea ce priveste tratamentul acestei afectiuni.

Leucemia este cel mai frecvent tip de cancer in cazul copiilor

In cazul leucemiei, cancerul afecteaza dezvoltarea normala a celulelor albe (denumite si limfocite B si T). In acest moment, transplantul de celule stem este cea mai viabila metoda de tratament pentru leucemia limfoblastica acuta la copii.

In tara noastra, imbolnavirile in randul copiilor au o incidenta de 15 – 20% din totalul cancerelor pediatrice si pot fi depistate atat in faza acuta, cat si cronica.

Specialistii de la Centrul Medical Anadolu spun ca procesul de transplant de maduva osoasa implica numeroase etape, plecand de la decizia initiala de transplant pana la evaluarile pre-transplant, internalizari si monitorizare pe termen lung de la externare.

Cum decurge procesul de transplant de celule stem?

Zafer Gulbas, Prof. Dr. in tiinte Oncologice si Oncologie Hematologica la Centrul Medical Anadolu este de parere ca procesul de transplant de celule stem incepe cu rezultatul evaluarii clinicii.

In acest context, pacientul trebui sa semneze un formular de consimtamant prin care este de acord cu operatia, etapa ce va fi urmata de o sedinta in care se analizeaza o serie de aspecte medicale precum:
-analizarea de catre medic a istoricului si tratamentelor pacientului
-discutarea optiunilor de tratament si furnizarea de informatii necesare pacientului cu privire la planul recomandat de tratament.