Alimente care va impiedica sa dormiti

Generalitati

Somnul este influentat, pe langa evenimentele stresante din timpul zilei, de grijile cotidiene, si de alimentele pe care le consumati inainte de a aseza capul pe perna.

Aceast lucru se intampla pentru ca organismul detecteaza stimulii benefici sau, din contra, pe cei care produc efecte neplacute asupra somnului din timpul noptii si reactioneaza ca atare.

Alimente care va provoaca somnolenta

Branza si iaurtul se numara printre alimentele care va fac sa va simtiti obositi. Explicatia provine din mecanismul organismului de a a dezvolta o reactie imuna gresita la proteine, care produce anticorpi pe care incearca sa-i mobilizeze impotriva proteinelor atunci cand ele isi fac aparitia. Atunci apare oboseala si starea de somnolenta.

Astfel, pentru ca branza si iaurtul sunt alimente bogate in proteine, organismul reactioneaza asa cum am prezentat anterior.

Bananele si nucile produc, de asemenea, somnolenta. De aceea bananele sunt deseori prezentate ca surse care ajuta la stabilizarea crampelor musculare, deoarece contin mult magneziu si minerale care ajuta la relaxarea celulelor muschilor. Din acest motiv se recomanda magneziu persoanelor cu tulburari de somn.

O alta sursa importanta de magneziu o gasiti in nuci. Fiecare persoana are o doza individuala de magneziu pentru a deveni somnoros.

Cina tarzie din ziua anterioara este o alta sursa de somnolenta, care are ca antecedente lipsa de somn din noaptea cand a fost consumata.

Alimentele acide cum ar fi carnea si ouale pot provoca in timpul noptii un reflux acid. In cazul in care consumati alimente acide cu mai putin de doua ore inainte de a merge la culcare, este probabil sa nu se digere si sa cauzeze refluxul gastroesofagian.

Dulciurile ocazionale sub forma de ”indulgenta”. Daca tineti o dieta cu putine grasimi si cu putine zaharuri, corpul va incepe sa produca mai putin suc gastric si enzime care sa ajute digerarea zaharurilor si a grasimilor mai usor. In plus, se reduce si energia si apar starile de somnolenta.

Alimente care ajuta somnul

-sursele de Omega 3 pot fi consumate cu incredere: peste gras (somon, pastrav, scrumbie, sardine), ulei si seminte de in, ulei si seminte de canepa, ulei de rapita;
-sursele de Omega 6 ar trebui sa fie consumate cu moderatie: ulei de porumb, de soia, produse de brutarie care contin aceste uleiuri;
-sursele de grasimi saturate ar trebui sa fie consumate cu moderatie: carne grasa, branza, unt, smantana.

Alimente care va impiedica sa dormiti

Legumele. Cele mai multe dintre salate sunt diuretice naturale. Acestea faciliteaza eliminarea apei. Daca mancati salata inainte de a dormi, aceasta poate determina trezitul de mai multe ori in timpul noptii.

Broccoli, varza, mazarea si usturoiul sunt greu de digerat de catre stomac. De aceea, este de preferat sa evitati aceste alimente vegetale cu cateva ore inainte de culcare.

Inghetata contine un numar mare de zaharuri si de proteine. Astfel, stimuleaza creierul si va poate tine treji ore intregi, pentru ca zaharurile au nevoie de mai mult timp pentru a fi eliminate din corp.

Alimentele iuti, chiar daca pot vindeca unele boli, nu sunt recomandate sa le consumati seara tarziu. Un studiu publicat in Revista Internationala de Psihologie a demonstrat ca alimentele iuti si picante pot cauza tulburari stomacale. Substantele care se gasesc in aceste alimente activeaza creierul si va vor tine treji toata noaptea.

Alimentele bogate in glucide si zaharuri cum ar fi ciocolata, biscuitii sau alte deserturi maresc doza de zahar din sange si mentin energia. Daca le consumati seara tarziu, zaharurile simple ca fructoza care se gaseste in fructe, lactoza in lactate va pot perturba somnul.

Carnea rosie, consumata la sfasitul zilei, nu va fi digerata la timp si va ramane toata noaptea in stomac. Daca doriti, totusi, sa consumati proteine, optati mai degraba pentru un file de curcan.

Alcoolul – consumul de alcool ar trebui redus la un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati, spun specialistii americani. Studiile au demonstrat ca alcoolul are influenta asupra ciclurilor somnului. A bea alcool inainte de a dormi are ca rezultat trezirea brusca in timpul noptii.

Cafeina este o modalitate buna de a incepe ziua, dar nu si de a o termina. Este un stimul care incurajeaza activitatea cerebrala. Daca stiti ca o ceasca de cafea bauta dupa pauza de amiaza ramane in corp pana la sfarsitul dupa-amiezii, este mai intelept sa refuzati cafeaua seara.

Alte alimente ce trebuie evitate la cina
-carnati, bacon, branza grasa, pizza, alimente pane` si prajite, paste cu sos cu carne, cartofi prajiti, patiserie cu alimente grase, prajitura cu glazura, ciocolata.