Resveratrol vs. Transresveratrol

Toata lumea a auzit de resveratrol ca fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti cu beneficii multiple asupra intregului organism.

Francezii sunt recunoscuti pentru consumul de vinuri rafinate care contin resveratrol si datorita acestuia traiesc mai mult si sunt mai sanatosi.

Numeroase studii au confirmat faptul ca resveratrolul creste longevitatea, scade colesterolul total si trigliceridele, are actiune vasodilatatoare si scade tensiunea arteriala, creste nivelul de testosteron la barbati, mentine nivelul de estrogeni la femei, are actiune antiinflamatoare, este citostatic in diferite tipuri de cancer, previne si combate osteoporoza si scade masa corporala.

Resveratrolul stimuleaza secretia de adiponectina, hormon polipeptidic secretat de adipocite (celule adipoase) cu rol cardioprotectiv, antiinflamator, antiaterogenetic, regulator insulinic si al masei corporale.

Adiponectina stimuleaza consumul energetic si scade nivelul plasmatic al lipidelor si glucidelor si scade cu peste 30% nivelul de calorii.

Persoanele obeze care au diabet zaharat de tip II, hipertensiune, nivel crescut de colesterol si trigliceride au nivele scazute de adiponectina. Concentratia adiponectina este reglata de acumularea grasimilor in corp. Cu cat un individ este mai gras cu atat nivelul de adiponectina este mai scazut.

Ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca doar izomerul trans are beneficii pentru sanatate, celalalt isomer cis fiind lipsit de beneficii. Unii cercetatori sustin chiar ca ar avea efecte opuse izomerului trans.

Resveratrolul este o molecula organica de marime medie (228.24 g/mol) cu 2 izomeri optici: cis-resveratrol si trans-resveratrol. Izomerii sunt compusi chimici care au aceeasi formula dar cu proprietati fizico-chimice, dispunere spatiala si actiuni asupra organismului diferite.

Sursa imaginilor: PubMed

In extractele naturale de samburi de struguri Ancellota lambrusco sau Vitis vinifera, Polyganum cuspidatum, sau fructe inchise la culoare (afine, mure, prune) ce contin resveratrol in cantitati mai mari se gasesc ambii izomeri in proportii diferite. Cu cat este prezent mai mult izomerul trans cu atat produsul este mai eficient.

Extractia, izolarea si ultrapurificarea izomerului trans este extrem de costisitoare, majoritatea producatorilor preferand sa lase extractul in forma sa nealterata.

Compania CosmoPharm este prima companie din Romania care incepand din 1994 importa suplimente nutritive din Statele Unite la preturi avantajoase fiind unic distribuitor al Tishcon Corp.

USA. Resvigelā„¢ si Resveragelā„¢ sunt produse unice, exclusive, patentate si contin resVida, cea mai pura forma de trans-resveratrol, cu o puritate de peste 99%, standard neegalat de nici o alta forma de resveratrol din lume.

Autor: farm. Mihai Spataru-Negura