Pacientii castiga in instanta dreptul la tratament

In urma demersurilor judiciare desfasurate cu sprijinul APCR, pana in prezent, peste 120 de pacienti cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostata, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de tesuturi moi), si alte boli cronice (scleroza multipla, artrita idiopatica juvenila) si-au castigat dreptul la viata.

Prin 13 hotarari judecatoresti, pronuntate in cadrul procedurii ordonantei presedintiale, Curtea de Apel Bucuresti a obligat autoritatile responsabile - Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - sa asigure pacientilor reclamanti tratament gratuit cu medicamente de ultima generatie.

Potrivit legii, pana la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonantei presedintiale instanta dispune masuri de urgenta pentru pastrarea/protejarea unui drept.

Pentru a pronunta aceste hotarari, instantele de judecata au statuat ca:

- dreptul la viata al pacientilor este afectat in mod direct de refuzul autoritatilor competente de a lua o decizie finala cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de catre stat;

- noul mecanism de includere conditionata de incheierea contractelor cost/volum si cost/volum/rezultat nu este de natura sa asigure transpunerea corespunzatoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988.

Pe de alta parte, prin Sentinta civila nr. 1516 din 27.05.2015, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII a Contencios Administrativ si Fiscal in dosarul nr. 6874/2/2014, s-a judecat primul litigiu asupra fondului dreptului.

Instanta ne-a dat castig de cauza si a obligat paraii Ministerul Sanataii i Casa Naionala de Asigurari de Sanatate sa emita decizia finala privind includerea/neincluderea medicamentului Vemurafenibum (pentru tratarea melanomului malign s.n.), in Lista reglementata prin HG 720/2008, in 90 de zile de la ramanerea definitiva prezentei, iar in masura in care decizia finala este de includere in aceasta lista, sa comunice aceasta Decizie finala paratului Guvernul Romaniei, iar paratul Guvernul Romaniei, in aceasta ipoteza, sa emita o hotarare prin care sa aprobe aceasta Lista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii Deciziei finale de includere a medicamentului in aceasta Lista.

Aceasta hotarare judecatoreasca, desi nu este definitiva, este deosebit de importanta deoarece pentru prima data o instanta de judecata constata ca autoritatile competente nu respecta cadrul normativ in materia actualizarii listelor de medicamente compensate si le obliga sa ia masuri concrete in consecinta.

Dintr-o alta perspectiva, aceasta sentinta produce efecte fata de toti pacientii si nu numai fata de reclamantii in cauza.

Este jenant si umilitor pentru pacienti, sa-si obtina un drept firesc, dreptul la viata garantat de Constitutie, in instanta! Vom continua sa ne aparam acest drept, prin orice mijloace legale, recurgand chiar la actiuni radicale !

Suntem ingrijorati de lipsa de reactie a autoritatilor din Sanatate care refuza sa-si exercite competentele legale. Ne intrebam cate procese mai sunt necesare pentru ca Statul Roman sa repecte si sa asigure dreptul la viata al pacientilor ?

S-a ajuns la o situatie de neacceptat pentru un stat membru al Uniunii Europene in care pacientii sunt "tratati" de judecatori si nu de sistemul medical.

Presedinte APCR-Irimia Cezar-0723240223
Av.Dr.Dan Cimpoeru-0722272911