Interventia voluntarului de numai 16 ani din Exista un erou in fiecare dintre voi a ajutat la salvarea unei vieti

Pacientul resuscitat de voluntarul programului Societatii de Salvare Bucuresti a inceput sa vorbeasca dupa ce a stat 4 zile la terapie intensiva.

Duminica, 24 mai, un voluntar de numai 16 ani din programul Exista un erou in fiecare dintre voi a facut diferenta intre viata si moarte, castigand minute esentiale pana la sosirea echipajului medical specializat pentru o victima dintr-un loc public aflata in stop-cardiorespirator.

Duminica, voluntarul Mihai Daniel a primit o alerta pe telefonul mobil - barbat, 45 de ani, inconstient si aflandu-se la mai putin de 1000 de m fata de victima a reusit sa ajunga la aceasta si sa inceapa manevrele de resuscitare in maximum 3 minute de la instalarea stopului cardiorespirator, continuand sa le faca pana la sosirea echipajului de paramedici. Interventia voluntarului a reusit sa previna agravarea starii victimei si intrarea acesteia in moarte cerebrala.

Cand am ajuns la caz am vazut multa lume in jurul unui barbat intins cu fata in jos. I-am verificat respiratia, am vazut ca nu are. L-am intors, am inceput manevrele de resuscitare. I-am spus barbatului care sunase la 112 sa sune din nou si sa spuna ca pacientul este in stop cardiorespirator.

La trei minute a ajuns si primul echipaj SMURD. Le-am spus ca mai fac eu cateva manevre pan isi aranjeaza ei aparatura. Au administrat un soc, s-au mai facut manevre, apoi dupa un alt soc si-a revenit. Apoi, la sapte - opt minunte de la sosirea mea, a venit si echipa Unitate Terapie Mobila a SMURD de la Spitalul Floreasca, care s-a ocupat de pacient stabilizandu-l, a declarat Mihai Daniel.

Dupa 2 ani de existenta a programului Exista un erou in fiecare intre voi, acesta isi arata zilnic utilitatea. In doar 10 luni de utilizare a aplicatiei mobile, voluntarii au intervenit prin aplicatia mobila la peste 2000 de cazuri, dintre care peste 1400 au fost urgente de cod rosu, deci cu pericol iminent de moarte.

Cu cat creste numarul de voluntari inscrisi in program, cu atat numarul de vieti salvate creste. Pentru a afla mai multe informatii, intrati pe www.existaunerou.ro .