Alimente de protectie

Generalitati

Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata.

Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta

Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza.

Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante.

Pestele oceanic

Numeroase studii epidemiologice au evidentiat incidenta mica a patologiei cardiovasculare la populatiile consumatoare de peste oceanic. S-a stabilit ca aceasta actiune se datoreaza acizilor grasi polinesaturati din seria n-8, in special acizilor eicosopentaenoic si dacosahexaenoic.

Administrarea uleiului de peste la bolnavii cu hipertrigliceridemie determina o diminuare a continutului in colesterol, de trigliceride, si a lipoproteinelor cu densitate foarte mica.

Acizii grasi polinesaturati au un rol important in imunitate, ei participand la secretia de anticorpi de catre celulele splenice. Totodata, ei au proprietati antiinflamatorii inhiband calea 5-lipoxigenazei in neutrofile si monocite.

De asemenea, inhiba leucotrienele B4, care mediaza functiile neutrofilelor. Ca urmare, aderenta neutrofilelor scade, fiind atenuate agregabilitatea plachetara sanguina si agresivitatea bolilor autoimune.

Grasimile de peste exercita un efect de protectie a organismului fata de diferiti promotori cancerigeni, micsoreaza viteza de dezvoltare a transplantului de cancer mamar, reduce numarul si marimea tumorilor mamare.

Consumul de peste este corelat cu o incidenta mai redusa a cancerului mamar la eschimosii din Groenlanda, cu toate ca acestia consuma o cantitate mare de lipide (70% din ratia calorica), care sunt insa constituite, in cea mai mare parte, din grasimea de peste a unor animale marine, bogate in acizi grasi polinesaturati.

Determinarile de acizi grasi polinesaturati din seria n-3 in diferite specii de peste au stabilit ca cea mai mare cantitate se gaseste in pestele oceanic, medie in speciile marine si mica in pestele de apa dulce. Ca urmare, produsele de peste oceanic asigura protectia in actiuni cardiovasculare, autoimune si neoplasm.

Germeni de cereale

In urma fabricarii fainii de grau si porumb rezulta ca produse secundare germenii respectivi, care constitue adevarate concentrate proteice si polivitamine naturale. Proteinele din germeni sunt bine echilibrate in aminoacizi esentiali, fiind net superioare proteinelor din endosperm.

Ele se pot utiliza pentru compensarea deficitului acestora in lizina si metionina. Uleiul din germeni este foarte bogat in acid linoleic cu implicatii biochimice deosebit de importante la om, in legatura cu transportul lipidelor si in special al colesterolului (efect hipolipidemic si hipocolesterolemiant), in fiziologia pielii si a organelor de reproducere, precum si in sinteza endogena de prostaglandine, compusi care controleaza functiile unui mare numar de alti hormoni, activitatea enzimelor din metabolismul lipidic, a ritmului cardiac, a presiunii sanguine, a mobilizarii acizilor grasi din tesuturi, a functionarii sistemului vascular, cardiac, muscular, neted si a cortexului cerebral.

Germenii de cereale sunt foarte bogati in vitamina E, care are efecte benefice in numeroase patologii, fiind considerata "o vitamina in cautarea unei patologii". Faptul ca vitamina E este insotita de o serie de antioxidanti si de complexul de vitamine B ii mareste eficienta nutritionala si terapeutica.

Fainurile obtinute din germenii de grau si porumb sunt considerate ca fiind produse de protectie complexe datorita continutului in aminoacizi esentiali, lipide biologic active si prezentei complexului vitaminic. In felul acesta se explica rezultatele bune obtinute in observatiile clinice, in afectiuni foarte diverse: cardiovasculare, digestive, diabet etc.

Drojdia de bere

Drojdiile au un continut ridicat de proteine, sunt o sursa bogata de vitamine din grupul B, ergosterol si alte substante biologic active. Cercetarile complexe efectuate in ultimii ani au justificat introducerea unor diete care contin produse din drojdie prin diverse tratamente sau chiar drojdie ca atare, in scopul vindecarii sau ameliorarii unor afectiuni digestive, hepatice, inflamatorii, nervoase.

In cazul unor maladii de nutritie, a arterosclerozei, diabetului, obezitatii, afectiuni ale ficatului si sistemului nervos utilizarea unor diete cu drojdie a condus la ameliorari evidente.

In diabet se constata o crestere a tolerantei organismului fata de glucoza. Continutul ridicat in proteine si vitamine exercita un efect protector asupra ficatului, contribuind la prevenirea degenerarii celulei hepatice si la revitalizarea functiilor acesteia, iar continutul ridicat de aminoacizi intensifica actiunea hepatoprotectoare.

Rezultate bune s-au obtinut si in bolile digestive unde exercita un efect trofic important, datorita aportului de proteine si vitamine. Continutul ridicat de glutation determina o crestere a rezistentei organismului la intoxicatiile cu xenobiotice.

Sursa: Revista Culturism Fintess & Fight