Extractul de beta-sitosterol

Generalitati

Beta-sitosterolul este unul din sterolii (fitosterolii) de origine vegetala. Au o structura asemanatoare colesterolului produs de organism.

Fitosterolii se pot gasi in marea majoritate a plantelor si astfel in alimente precum: germenii de grau, uleiul de porumb, boabele de soia si alunele.

Beta-sitosterolul este, de asemenea, disponibil si ca supliment nutritiv.

La ce se foloseste beta-sitosterolul?

Se presupune ca beta-sitosterolul reduce nivelul colesterolului plasmatic, reduce riscul cancerului de colon si atenueaza simptomele ce insotesc hiperplazia benigna a prostatei (HBP), precum si emisia de urina repetata in timpul noptii (nicturie). Nu se cunoaste mecanismul exact al actiunii beta-sitosterolului. Acesta ar putea avea legatura cu metabolismul colesterolului sau cu unele efecte antiinflamatorii. Exista cateva dovezi ca beta-sitosterolul reduce simptomele in cadrul HBP, totusi acestea nu sunt destul de convingatoare.
Unele studii sustin faptul ca fitosterolii, incluzand beta-sitosterolul, pot reduce nivelul colesterolului.
Un alt studiu insa, nu demonstreaza faptul ca fitosterolii ar reduce riscul aparitiei cancerului de colon.

Este beta-sitosterolul sigur?

Au fost raportate cateva probleme printre barbatii care au luat beta-sitosterol pentru HBP (hipertrofie benigna a prostatei). Printre acestea se mentioneaza probleme ale digestiei si la nivelul stomacului. De asemenea, nu este cunoscuta capacitatea acestuia de a prevenii complicatiile hiperplaziei benigne a prostatei.
Barbatii cu dificultati de urinare (urinari frecvente, incomplete, dificile), trebuie sa consulte un urolog, pentru a exclude o alta patologie a prostatei, precum cancerul de prostata. Cancerul prostatei poate fi tratat, insa rata succesului este semnificativ mai mare in cazul unui diagnostic precoce.

De retinut!

Organizatia Americana de Administrare a Alimentelor si Medicamentelor (FDA) nu regularizeaza suplimentele nutritive in aceelasi mod ca medicamentele. Un supliment alimentar poate fi comercializat mult mai usor, fara studii amanuntite in prealabil privind siguranta utilizarii lor (situatie valabila si in tara noastra).

Este indicat ca medicul de familie sau medicul specialist, sa fie informat daca se utilizeaza un astfel de supliment nutritiv, fie ca acesta este administrat independent sau impreuna cu tratamentul conventional. Este de asemenea important ca pacientul sa nu renunte la tratamentul conventional in favoarea celui complementar, acest lucru fiind important mai ales in cazul femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza la san.
In cazul utilizarii suplimentelor alimentare, este important sa stim ca:
- la fel ca medicamentele conventionale, suplimentele alimentare pot cauza anumite reactii adverse, pot declansa diferite reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente si suplimente alimentare administrate; astfel de reactii adverse pot inrautatii starea initiala a pacientului;
- suplimentele alimentare nu pot fi standardizate in momentul productiei si din aceasta cauza efectele benefice precum si cele secundare difera de la un produs la altul; de multe ori produsul cumparat din farmacii sau magazine cu profil homeopat difera de forma folosita in laboratoarele de cercetare;
- cu exceptia vitaminelor si mineralelor, nu sunt cunoscute efectele pe termen lung al suplimentelor alimentare.