Antioxidantii

Generalitati

Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule denumite "radicali liberi", care se acumuleaza in organism si sunt daunatori. Specialistii considera ca radicalii liberi sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele. S-a constatat ca dietele bogate in legume si fucte, care sunt surse bune de antioxidnati, cu toate acestea , cercetarile nu au aratat ca suplimentele antioxidante sunt benefice in prevenirea bolilor.

Expunerea la radicali liberi: 

- prin acumularea de produse formate prin procese normale ale organismului (ca de exemplu arderea glucidelor pentru producerea de energie sau eliberarea enzimelor digestive);

- in cazul metabolizarii anumitor medicamente;

- prin poluanti.

Antioxidantii includ vitamine (vitamina A si E), minerale (seleniu) si flavine,carotenoizii cum ar fi beta-carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina.  Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele si vegetalele; flavinele se gasesc in fructe, vin rosu si unele tipuri de ceai. Specialistii cerceteaza in prezent efectele antioxidantilor in prevenirea unor boli.

Indicatii

Oamenii folosesc antioxidantii in tratamentul sau prevenirea unor boli ca de exemplu boala arteriala coronariana, unele cancere, degenerare maculara (boala a ochiului, determinata de degenerarea portiunii centrale a retinei cunoscuta sub numele de macula), boala Alzheimer si unele artrite.

Unii specialisti sustin ca antioxidantii ar ajuta in tratamentul bolii arteriale coronariene, desi nu exista studii aprofundate care sa sustina acest lucru.

Efectul protector al antioxidantilor continua sa fie studiat in intreaga lume. De exemplu, barbatii care mananca mult licopenul antioxidant (care se gaseste in fructele si legumele rosii cum ar fii rosiile, caisele, grepfruit roz si pepene verde) pot avea mai putine sanse decat alti barbati sa dezvolte cancer e prostata. Licopenul a fost , de asemea, asociat cu reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Luteina, care se gaseste in spanac si porumb, a fost asociata cu o incidenta mai scazuta a degenerarii cristalinului ocular si a pierderii vedeii asociate la varstnici. Cercetatorii sugereaza , de asemenea, ca luteina alimentara poate imbunatati memoria si poate preveni declinul cognitiv.

Studiile arata ca alimentele bogate in flavonoide previn unele boli, inclusiv bolile metabolice si cancerul. Merele, strugurii, citricele , fructele de padure, ceaiul, ceapa, uleiul de masline si vinul rosu sunt cele mai comune surse de flavonoide.

Efecte adverse

Pana la efectuarea mai multor studii, dieta ar trebui constituita mai mult din fructe si legume, decat din suplimente alimentare. Suplimentele alimentare in doze crescute pot fi chiar daunatoare. Antioxidantii trebuie folositi in combinatie pentru a avea efect protector. Fructele sau legumele trebuie servite intre 5 si 9 ori pe zi.

De retinut!

Agentiile specializate nu aplica aceleasi regulamente suplimentelor alimentare ca si medicamentelor. Un supliment alimentar se poate scoate pe piata fara sau cu o minima cercetare asupra modului in care functioneaza.

Intotdeauna medicul trebuie informat daca se foloseste un supliment alimentar sau daca se doreste combinarea unui supliment cu un tratament medical conventional.

Nu trebuie intrerupt niciodata tratamentul medicamentos in favoarea doar a tratamentului cu suplimente alimentare. Aceasta, in special la femeile insarcinate sau care alapteaza.

Cand se folosesc suplimentele alimentare trebuie luate in considerare urmatoarele:

- asemenea medicamentelor conventionale, suplimentele nutritive pot fi cauza efectelor secundare, reactiilor alergice sau pot interactiona cu medicatia si alte suplimente nutritive administrate in acelasi timp. Un astfel de efect secundar sau interactiune poate dauna starii de sanatate

- suplimentele nutritive pot sa nu fie standardalizate de catre fabricanti. Astfel ca efectele benefice sau cele adverse pot sa difere de la firma la firma. De asemenea, forma de prezentare a suplimentului din comert poate sa difere de cea folosita in timpul cercetarii

- efectele pe termen lung ale suplimentelor alimentare nu se cunosc asa cum se cunosc cele ale vitaminelor sau mineralelor.