Cromul

Generalitati

Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii. Cromul exista in multe produse alimentare naturale, precum: drojdia de paine, carne, cartofi (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturi, melasa, condimente, paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale.

Consumul de apa de robinet nededurizata aduce o cantitate de crom destul de mare si gatitul in cratite de inox creste continutul de crom al mancarurilor. Se pot achizitiona suplimente de crom in tablete, in capsule sau sub forma de multivitamine.

Totusi, deoarece cromul este necesar organismului uman in cantitati mici, majoritatea oamenilor au un aport suficient din dieta obisnuita si nu au nevoie de suplimente. Cei care au un risc de a face deficit de crom sunt diabeticii si persoanele in varsta.

Care este rolul cromului?

Cromul ajuta la transferul glucozei din sange (zaharului din sange) in celule si pentru a fi folosit in procesele energetice pentru sintetizarea de grasime, carbohidrati si proteine.

Cromul poate fi important pentru cei cu diabet zaharat de tip I - pe acestia ii poate ajuta sa-si controleze glicemia si poate juca un rol in managementul diabetului instalat la varsta adulta.

Nivelurile scazute de crom pot sa determine o hipercolesterolemie si un risc mai crescut de a dezvolta boala coronariana ischemica. Suplimentele de crom pot creste colesterolul "bun" (HDL colesterol), pot scadea trigliceridele si nivelul total de colesterol la cei cu glicemie mare si diabet.

Suplimentele de crom sunt promovate ca fiind de ajutor in dezvoltarea masei musculare, in arderea grasimilor si in cresterea arderii de carbohidrati. Totusi, aceste efecte nu au fost demonstrate inca.

Deficitul de crom poate determina diverse afectiuni oculare. Exista o legatura intre nivelul scazut de crom si riscul de glaucom. Cromul incetineste pierderile de calciu, deci poate fi de ajutor in prevenirea pierderea de masa osoasa la femeile la menopauza.

Este cromul sigur?

Cromul gasit in mancare nu este daunator. Totusi, administrarea unor cantitati mari de crom poate cauza probleme stomacale. Prea mult crom poate afecta rinichii, ficatul, nervii si mai poate cauza un ritm cardiac neregulat.

Femeile insarcinate si care alapteaza nu trebuia sa ia suplimente de crom. Medicina nu a stabilit un nivel de aport superior tolerabil deoarece au fost observate putine reactii adverse grave la aportul ridicat de crom.

Efectele secundare ale suplimentelor de crom sunt rare. Acestea pot include:

- hipoglicemie (glucoza scazuta in sange);
- antiacidele (printre care se numara si carbonatul de calciu) interfereaza cu absorbtia cromului;
- expunerea profesionala la crom (in metalurgie sau in industria galvanizarii) a fost legata de aparitia cancerului pulmonar sau a insuficientei renale cronice, cat si a unor boli ca eczema sau alte boli inflamatorii ale pielii;
- un supliment dietetic poate fi vandut in ciuda unor studii limitate sau fara a fi cercetate efectele benefice sau siguranta administrarii.

Cromul din sursa naturale:

- legume precum brocoli,cartofii si fasolea verde;

-  produse din cereale integrale;

- carne de vita si pasare, ficat ;

- fructe, inclusiv mere si banane, suc de struguri;

- lapte si produse lactate.

De retinut!
Medicul trebuie informat daca pacientul foloseste suplimente alimentare impreuna cu tratamentul conventional sau daca se ia in calcul posibilitatea de a combina un supliment alimentar cu tratamentul conventional.

Se poate sa nu fie sigura neglijarea tratamentului conventional medicamentos si bazarea pe un supliment alimentar. Acest lucru e important mai ales la femeile care sunt insarcinate sau alapteaza.

Cand se utilizeaza suplimente alimentare, trebuie sa fie retinute urmatoarele aspecte:

- la fel ca medicamentele conventionale, suplimentele alimentare pot avea efecte secundare ca reactii alergice sau pot interactiona cu medicamentele prescrise sau cu alte suplimente. Un efect secundar al unui supliment alimentar sau interactiunea cu un alt medicament pot sa inrautateasca boala;
- suplimentele alimentare pot sa nu aiba metode standardizate de productie. Datorita acestui fapt, cat de bine functioneaza si efectele secundare pot sa difere de la o marca la alta sau chiar in loturi diferite ale aceleiasi marci. Forma expusa spre vanzare in magazine poate sa nu fie cea folosita in cercetare.

Cu exceptia vitaminelor si a mineralelor, efectele pe termen lung al suplimentelor alimentare nu sunt cunoscute.