Alternativa revolutionara de corectie a miopiei – lentila de noapte

Generalitati

In prezent, un numar considerabil din populatia Romaniei sufera de miopie. Mai mult, o data ce se instaleaza, acest viciu de refractie se agraveaza, iar ireversibilitatea lui face dificila instituirea unui tratament.

Exista mai multe metode care promit corectia vederii. Astfel, avem clasicii ochelari, care ne afecteaza activitatea in general, dar si starea normala a ochilor in particular, lentilele de contact, care pot creea disconfort in timpul activitatii zilnice si chirurgia laser, spre care majoritatea pacientilor opteaza, insa care nu si-a demonstrat efectele in timp.

O noua metoda, non-invaziva, dar care are efectele asemanatoare ca in cazul chirurgiei laser este ortocheratologia (ortho-k) sau terapia refractiva corneana cu lentila de noapte (CRT) .

CRT reprezinta remodelarea corneei cu ajutorul lentilelor gaz-permiabile pentru a reduce erorile de refractie. Aceasta este metoda alternativa a ochelarilor, chirurgiei refractive sau lentilelor cu port de zi.

Ce este lentina de noapte?

Nu consta in descoperirea tratamentului pentru miopie, ci in elaborarea unui tip special de lentile, menite sa schimbe forma corneei in timpul somnului, incat ofera o vedere clara pe parcursul zilei, fara metode de corectie suplimentare.

Lentila de contact care corecteaza miopia este de constructie rigida si remodeleaza forma corneei, calculat si reversibil. Experiena aplicarii lentilei de noapte a demonstrat tiinific performana in domeniu. Astfel, in cazurile miopiei progresive la copii, ortho-k este o posibilitate incontestabila de incetenire a evolutiei miopice.

Cum functioneaza lentila de noapte CRT?

Lentila se aplica pe parcursul noptii (in timpul somnului) si se indeparteaza ziua. Dupa indepartarea lentilei, corneea isi pastreaza forma modificata pe toata durata zilei.

Suprafaa interna a lentilei are o structura compusa care acioneaza activ asupra epiteliului corneean, impunandu-l uor i dozat sa schimbe curbura corneeana in centru si periferia medie.

Astfel, puterea de refracie a corneei se schimba la valoarea exact necesara. Efectul dureaza pana la 48 ore si este unul reversibil.
Lentilele se aplica in fiecare noapte pentru a asigura efectul de corectie a formei corneei.

De ce lentila de noapte CRT?

Lentila se aplica pe timpul nopii, cand ochiul este inchis. Astfel, conditiile de igiena sunt pastrate, ochii au confort si siguranta, iar problemele de intolerana cauzate de traumatisme sau factori de mediu, ca praful sau fumul (conjunctivite, cheratite microbiene etc) sunt eliminate.

Totodata asigura solutia unui mod activ de viata, fara probleme: schimbul lacrimal nu este dereglat in timpul activitatii zilnice, iar incidenta cu factorii de mediu este minimalizata.

Intervalul de timp in care vederea revine la valoare optima -100%, este cuprins in perioada somnului de noapte, 8 ore in mediu. Acest tip de corectie este recomandat pana la -6.50 dioptrii de miopie i un astigmatism, daca este prezent, nu mai mare de 3.00 dioptrii. Vederea ramane optima pe perioada intregii zile. in cazul copiilor, este solutia optima de control al progresiei miopiei.


Lentila de noapte Paragon CRT 100 este singura lentila CRT care a fost aprobata de FDA (anul 2002).

Chirurgia refractiva LASIK, PRK sau lentila de noapte?

Numarul de pacienti care utilizeaza lentila de noapte CRT este in continua crestere. Acest fapt se datoreaza beneficiilor similare ale acestei lentile de constructie speciala cu cea a chirurgiei refractive, astfel incat pacientii nu necesita corectie optica pe parcursul zilei.

Chirurgia refractiva este ireversibila, pe cand CRT ofera o alternativa non-chirurgicala si reversibila - ochii revin la conditia initiala daca lentila nu mai este utilizata.
Chirurgia refractiva este ireversibila si invazibila.

Prin aceasta metoda se modifica structura anatomica a corneei, iar ca urmare, pot aparea efecte secundare ca sindromul ochiului uscat. Totodata, efectul chirurgiei refractive nu a fost demonstrat in timp.

Astfel, oftalmologii practicieni recomanda lentila de noapte CRT atat in cazul pacientilor care prezinta disconfort la lentile de contact, care doresc sa aiba vedere buna fara ochelari in timpul zilei, cat si unor pacienti care sunt dupa chirurgie refractiva.

Cum functioneaza lentila Paragon CRT 100?

Lentilele de contact Paragon CRT 100 pentru terapia refractiva corneana permit corectia temporara a miopiei prin modificarea reversibila a suprafetei corneei.

Lentila de noapte Paragon CRT 100 este selectata astfel incat epiteliul din zona centrala sa se distribuie uniform, reducand miopia. Acest rezultat se obtine datorita constructiei si a metodei de aplicare a lentilei.

Scaderea usoara a curbei corneei mareste considerabil capacitatea de concentrare a ochiului miopic. in cazul in care se controleaza capacitatea restabilirii formei corneei, ceea ce este scopul formei lentilelor CRT, este posibila restabilirea capacitatii de concentrare a ochiului si compensarea totala a miopiei.

Care sunt indicatiile de utilizare?

Lentila gaz-permiabila Paragon CRT este conceputa pentru a fi purtata in timpul somnului si pentru a modifica calculat si temporar forma corneei, in cazul miopiei pana la - 6.50 cu astigmatism pana la -1,75 D.

Este indicata de la varsta de 6 ani*, pentru a elimina dependenta de ochelari si lentile de contact moi de zi, pentru stoparea progresiei miopiei la copii sau in cazul in care chirurgia refractiva este contraindicata.

Cine este Paragon Vision Sciences?

Paragon Vision Sciences are o istorie inovatoare care se extinde de 4 decenii. Cu multe realizari in industria lentilelor de contact, Paragon a fost prima companie care a obtinut aprobarea FDA pentru remodelarea corneana pentru miopie cu si fara astigmatism.

Totodata, Paragon a fost prima companie care, in colaborare cu NASA, a desfasurat activitati de cercetare in spatiu a materialelor gaz-permeabile. Ca urmare, a fost lansat pe piata tehnologia HDS 100, iar Paragon a devenit pe piata mondiala producatorul de renume in materiale cu o inalta oxigenare.

Metoda ortho-k cu lentila Paragon CRT este disponibila si in Romania in mai multe centre specializate si este aplicata de medici certificati in domeniu.

Pentru mai multe detalii, accesai www.paragon-eye.ro