La ce riscuri va expun manichiurile profesionale si unghiile false

Generalitati

Manichiurile efectuate la salon si aplicarea unghiilor false ascund o serie de pericole evidentiate de medici, de care toate femeile trebuie sa fie constiente.

Aceste ritualuri de infrumusetare la care se supun in mod regulat clientii saloanelor de cosmetica ascund, in spatele beneficiului estetic, cateva riscuri importante pentru sanatate.

Informati-va asupra avertismentelor expertilor despre posibilele consecinte negative ale manichiurilor profesionale si luati o decizie in deplina cunostinta de cauza atunci cand decideti sa apelati la acest serviciu de infrumusetare.

Pericolele manichiurilor profesionale

O manichiura profesionala este intotdeauna mai reusita decat una realizata acasa, insa efectuarea acesteia poate conduce la producerea de iritatii cutanate sau la declansarea unor reactii alegice. Substante chimice folosite in saloanele de cosmetica, in special cele utilizate pentru aplicarea unghiilor false, pot afecta sanatatea unghiilor si a pielii din apropiere. In plus, si alte regiuni corporale pot avea de suferit de pe urma acestui procedeu.

Un prim posibil pericol sunt reactiile alergice, acolo unde exista o predispozitie. Specialistii spun ca persoanele alergice la substantele chimice implicate in manichiurile profesionale se pot confrunta cu reactii alergice similare celor produse de contactul cu iedera otravitoare. Printre reactiile posibile, tipice dermatitei de contact, se numara

- inflamatiile;
- roseata;
- pruritul (mancarimile);
- senzatiile de arsura.

In general, aceste simptome apar in proximitatea unghiilor, insa ele se pot extinde si la nivelul fetei sau al gatului. Aceste manifestari clinice sunt de multe ori atribuite gresit, deoarece putine paciente asociaza ultima manichiura profesionala facuta cu o reactie alergica manifestata in alta regiune a corpului decat mainile. Prin urmare, nici medicul nu este informat corect asupra posibilelor cauze, pentru a stabili tratamentul corect.

Daca observati aparitia simptomelor de mai sus dupa o vizita la salonul de cosmetica, este foarte important sa sistati utilizarea produselor pe care cosmeticianul le-a aplicat pentru realizarea manichiurii. Odata ce o alergie se instaleaza, pielea va ramane intotodeauna sensibila la contactul cu alergenul. Mai mult decat atat, reactiile alergice pot sa apara prin expuneri ulterioare la anumite substante chimice cu alte cuvinte, o chimicala va poate provoca o alergie la alte substante, fenomen ce poarta numele de reactivitate incrucisata.

Printre produsele care pot provoca o reactie alergica in timpul unei manichiuri se numara

- unghiile artificiale;
- stratul de baza al lacului de unghii;
- stratul de fixare (superior) al manichiurii;
- lacul de intarire a unghiilor;
- anumite tipuri de oja.

Pericolul declansarii alergiilor nu o vizeaza doar persoana care beneficiaza de aceasta, ci si pe cosmeticianul expus produselor folosite in proces. Solventii din oja si dizolvanti pot declansa simptomele astmului si au fost asociati, in cadrul studiilor de specialitate, cu posibile efecte nocive asupra fatului in timpul sarcinii.

Ingredientele din unghiile false cu potential de alergen includ

- Metacrilatul de etil din unghiile false realizate cu geluri structurale;
- Benzofenona introdusa in toate gelurile de unghii;
- Cianoacrilatul de etil si butilfenolul de formaldehida din adezivul pentru unghii;
- Ftalatii de etil folositi ca agenti plastifianti.

Ingredientele periculoase din punct de vedere alergic din bazele de unghii, lacurile intaritoare si lacurile de unghii colorate sunt

- Toluenul, sulfonamidele si formaldehida din rasinile sensibilizante din oja;
- Nichelul din bilele introduse in recipientul ojelor pentru mentinerea texturii;
- Rasina termoplastica din lacul de unghii;
- Formadelhida din rasina utilizata pentru lacul de intarire a unghiilor.

Va puteti testa sensibilitatea la aceste substante, atasand o singura unghie falsa pentru a urmari eventualele reactii si aplicand produsele folosite de cosmetician pe o portiune mica de piele. Pentru un nivel mai mare de siguranta, este de preferat sa folositi lacuri de unghii fara toluen, sulfonamide si formadelida, considerate a avea un potential alergic redus. Chiar si aceste alternative la ojele clasice pot contine agenti iritanti, precum acrilatul de metil.

Iritatiile pielii sunt alte pericole importante asociate cu manichiurile profesionale. In unele cazuri, aceste iritatii sunt atat de puternice, inca determina desprinderea unghiilor naturale. De vina pentru aceste efecte secundare sunt in general

- acidul metacrilic din baza de unghii;
- formaldehida, toluenul, xilenul, acetatul de butil, acetatul de etil si alcoolul izopropilic din lacurile de unghii cu efect de intarire;
- hidroxidul de sodiu si hidroxidul de potasiu din cremele pentru indepartarea cuticulelor;
- lichidele acetona, alcoolul, acetatul de etil, acetatul de butil si metilul etil.

Alte chimicale utilizate frecvent in saloanele de cosmetica pentru manichiura pot usca excesiv unghiile si le pot deteriora, agravand alte probleme preexistente. Lacurile de unghii care au in compozitie vopsea galbena (inclusiv cele cu nuante de rosu si roz) cauzeaza pete inestetice.

Iritatiile din preajma unghiilor si desprinderea cuticulelor pot conduce la aparitia unor rani de mici dimensiuni, predispuse infectarii.

Prevenirea riscurilor asociate cu manichiurile profesionale

Administratia de Alimente si Medicamente din SUA a inceput deja sa limiteze dozele permise de chimicale in produsele folosite pentru realizarea manichiurilor profesionale, asa cum este formadelhida de pilda. Utilizarea metacrilatului de metil a fost deja restrictionata semnificativ peste Ocean inca din anii '70, dupa ce s-a descoperit ca ar putea produce infectii fungice si deformari ale unghiilor.

Dermatologii recomanda evitarea unghiilor false cu un miros puternic neobisnuit, rigide, greu de modelat si foarte dificil de indepartat, acestea avand in compozitie metacrilatul de metil.

Daca un produs folosit de cosmetician va produce disconfort (mancarimi, intepaturi etc.), sistati imediat utilizarea lui. Pentru ameliorarea simptomelor, puteti aplica o crema cu hidrocortizon. In cazul in care suferiti complicatii, consultati de urgenta medicul.