7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

Generalitati

Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii.

Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific.

Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate.

Efectele renuntarii la zahar

Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului.

Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie atat de accesibile persoanelor cu un program zilnic incarcat sau bauturile acidulate completeaza in mod periculos cantitatea de zahar care ajunge in organism.

Statisticile oficiale arata ca o persoana consuma circa 70 de kilograme de zahar intr-un an. Toate aceste calorii goale (fara valoare nutritiva) vin in schimbul cresterii rezistentei la insulina. In timp, metabolismul incetineste si se instaleaza starile de epuizare si inflamatiile crescute in corp. Aceste procese conduc la cresterea alarmanta a riscului de colesterol ridicat, hipertensiune arteriala sau diabet.

O cura de detoxifiere cu scopul principal de eliminare a acestui aliment din dieta asigura urmatoarele efecte pozitive evidentiate de specialisti

1. Eliminarea kilogramelor in plus

Primul efect sesizabil si imediat al excluderii zaharului din alimentatie este scaderea in greutate. Dupa o luna intreaga de renuntare completa la toate sursele de zahar, se pot pierde in medie doua kilograme fara o alta modificare in modul de viata.

2. Cresterea nivelului de energie

O alta consecinta a renuntarii la zahar este cresterea nivelului de energie. Dupa consumul alimentelor dulci, o persoana experimenteaza un puseu de energie, urmat de instalarea unei stari accentuate de oboseala. In acest punct, creierul transmite din nou semnalul necesitatii de zahar, creandu-se un cerc vicios nesfarsit. Odata ce organismul se obisnuieste fara aceasta substanta, isi mentine constante rezervele de energie.

3. Imbunatatirea aspectului pielii

Persoanele care sufera de probleme cutanate (acnee, psoriazis, eczema sau dermatita seboreica) vor observa o reducere considerabila a simptomelor sau chiar disparitia acestora. Zaharul agraveaza in general afectiunile dermatologice si contribuie la aparitia lor, acolo unde exista deja o predispozitie.

4. Disparitia tulburarilor tractului digestiv

Gazele intestinale in exces, greata sau balonarea sunt simptome frecvente cauzate de o alimentatie dezechilibrata, bazata pe un exces constant de zahar. Renuntarea la hrana care contine acest ingredient ajuta la disparitia acestor tipuri de disconfort, prin reducerea inflamatiilor de la nivelul intestinelor.

5. Reducerea poftelor alimentare

Senzatia de foame persistenta este alimentata deseori de nevoia organismului de zahar. Persoanele care renunta la alimentele dulci constata o reglare a apetitului alimentar, deoarece organismul incepe sa foloseasca, pentru productia de energie, alti nutrienti cu eliberare treptata (din fructe, legume, cereale integrale etc.) si rezervele deja existente de grasime. Astfel, corpul incepe sa transforme grasimea in energie si nu mai transmite semnale constante de foame.

6. Disparitia durerilor de cap si a starilor de oboseala

Atunci cand nivelul glicemiei este tinut sub control, se regleaza in acelasi timp productia naturala de serotonina. O secretie insuficienta a acestui hormon conduce la instalarea anxietatii, insomniei, oboselii cronice, migrenelor si a depresiei.

Cand organismul beneficiaza de un echilibru glicemic constant si o buna functionare a sistemului hormonal, dispar durerile de cap, starile de epuizare si celelalte probleme asociate cu acestea.

7. Imbunatatirea randamentului mental

In lipsa dezechilibrelor fizice si emotionale cauzate de dependenta de zahar, randamentul mental creste. Tulburarile bruste de dispozitie dispar, imbunatatindu-se capacitatea de concentrare, atentia, autocontrolul si memoria.

Cura de detoxifiere 21 de zile fara zahar

Cura de detoxifiere 21 de zile fara zahar este o varianta de renuntare la acest aliment pe o perioada delimitata, cu scopul adoptarii acestui obicei permanent pe termen lung. Regula de baza este evitarea tuturor formelor de zahar timp de cel putin 21 de zile.

Daca decideti sa urmati un astfel de regim, trebuie sa incepeti prin a elimina din meniul zilnic toate sucurile acidulate, bauturile cu fructe care nu sunt 100% naturale, deserturile, alimentele procesate, dulciurile si prajiturile.

Este esential sa cititi cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate si sa le evitati pe cele care au in compozitie zahar sau derivatii sai. Excludeti inclusiv zaharul brun, fructoza, sorbitolul (si alti indulcitori artificiali), siropul de porumb, xilitolul sau maltul din orz.

Incercati sa va concentrati pe portii de 85 - 100 de grame de proteine slabe la fiecare masa. Acest lucru va ajuta sa va mentineti nivelul glicemiei stabil si sa evitati crizele accentuate de foame (si poftele alimentare).

Puteti consuma fara restrictii carbohidrati complecsi, inclusiv fructe proaspete si legume, cereale integrale si leguminoase. Iaurtul degresat simplu, neindulcit, este de asemenea permis in cura de detoxifiere de zahar.

Singurii indulcitori permisi sunt stevia sau siropul de agave. Nu consumati sosuri pentru salate deja preparate, gatiti-le acasa din ulei de masline si otet balsamic (cele comercializate in supermarket au de obicei zahar adaugat).

In primele zile de cura, puteti experimenta o forma de asa-zis sevraj. Pot sa apara stari de oboseala si apatie, dureri de cap si pofta accentuata de mancare. Dupa cateva zile, organismul se adapteaza schimbarii si incepe sa resimta din plin efectele pozitive ale renuntarii la zahar.