Primul ajutor in constipatie

Constipatia este o problema medicala frecventa, caracterizata prin reducerea numarului de scaune si dificultatea eliminarii materiilor fecale din tractul digestiv.

O persoana constipata poate manifesta o gama larga de semne si simptome, in functie de frecventa obisnuita a miscarilor intestinale, dieta si varsta. In general, pot sa apara urmatoarele manifestari clinice:

- dificultatea de a incepe sau incheia eliminarea materiilor fecale;
- defecatia neregulata sau dificila;
- eliminarea de materii fecale tari, cu efort;
- crampe abdominale;
- gaze intestinale in exces;
- senzatie accentuata de balonare;
- greata si varsaturi (in cazul obstructiei intestinale);
- distensie abdominala;
- dureri de cap;
- pierderea apetitului alimentar;
- halena.

Masurile de prim ajutor in tratarea constipatiei si prevenirea agravarii acesteia sunt urmatoarele

- Suplimentati imediat aportul de lichide in dieta (apa plata sau alte bauturi), preferabil prin consumul sporit de suc de prune, mere sau pere.
- Cresteti cantitatea de fibre din alimentatie, consumand portii generoase de mere, pere, portocale, cereale integrale, floricele de porumb, fulgi de ovaz sau paine din faina integrala.
- Faceti cat mai multa miscare. Sportul ajuta la stimularea miscarilor intestinale si curatarea colonului.
- Consultati medicul sau farmacistul cu privire la medicamentele cu efect laxativ pe care le puteti administra in siguranta.
- Efectuati un control medical daca simptomele nu dispar dupa o saptamana, constipatia este insotita de dureri abdominale persistente si varsaturi sau pofta de mancare dispare in mod nejustificat.