Vara ne invita sa ne ingrijim natural

Introducere

Ne-am obisnuit in timp sa gasim raspunsuri pentru diferitele probleme estetice cu care ne confruntam pe rafturile colorate si stralucitoare ale firmelor producatoare de produse cosmetice. Uitam insa ca natura ne ofera de multe ori cele mai eficiente metode de ingrijire, fara a ne forta sa ne confruntam cu diversele efecte secundare pe care anumite elemente chimice le pot provoca.

Conceptul de ingrijire naturala a pielii isi pune bazele in utilizarea produselor extrase din plante, din radacinile si florile lor, dar si din produse animale, fara a implica folosirea unor compusi chimici obtinuti sintetic. Un alt beneficiu pe care il ofera acest tip de ingrijire vine din fapul ca produsele pot fi fabricate de fiecare utilizator, fara prea mare greutate. In ultima perioada, din ce in ce mai multe centre de ingrijire si infrumusetare au apelat la folosirea unor astfel de produse.

Vara si nevoile pielii mele

Vara este un anotimp cu caracteristici total deosebite. Ea nu inseamna numai concediu si iesiri la terasa cu prietenii, ci si soare puternic care, prin radiatiile lui, usuca si traumatizeza pielea sau caldura si o cantitate mai mare de praf ridicat in atmosfera, care incarca si irita tegumentul atat de sensibil. Este nevoie deci de o atentie speciala acordata curatarii si hidratarii pielii atat la nivelul fetei, cat si pe corp.

Masca hidratanta pe baza de mar si galbenus de ou pentru tenul expus la soare

Ingrediente:
- 1/4 mar - bogat in vitamina C, minerale si acizi specifici fructelor care au efect de hranire si intindere a pielii
- 1 galbenus de ou ce contine lecitina, unul dintre cele mai hidratante elemente
- doua lingurite de faina pentru a da consistenta mastii.
Poate fi folosita pentru orice tip de ten, in special insa pentru tenul uscat.

Indicatii:
Amestecul se aplica pe fata timp de 15-20 de minute, iar apoi se indeparteaza prin spalare cu apa calduta. Poate fi pastrat la frigider cel mult o saptamana.

Masca antiimbatranire pe baza de morcovi si galbenus de ou

Ingrediente:
- 1/4 dintr-un morcov - contine caroten, care ajuta la eliminarea petelor de la nivelul fetei, grabeste regenerarea celulara, fiind si un puternic antioxidant
- 1 galbenus de ou.
Poate fi folosita pentru orice tip de ten, dar mai ales pentru tenul uscat.

Indicatii:

Amestecul se aplica pe fata timp de 15-20 de minute, iar apoi se indeparteaza prin spalare cu apa calduta. Poate fi pastrat la frigider cel mult o saptamana.

Masti exfoliante cu musetel pentru ten incarcat

Varianta 1
Amestecati o lingurita de faina de porumb cu ceai de musetel rece. Aplicati continutul pe fata, masati putin si lasati-l sa se usuce dupa care curatati cu grija. Nu il folositi pentru tenul sensibil.

Varianta 2
Amestecati frunzele de la ceaiul de musetel cu lapte praf si apoi masati suprafata fetei. Lasati sa se usuce, iar inainte sa clatiti fata masati din nou.

Masca cu avocado, pentru ca tenul uscat este mai sensibil la radiatii

Ingrediente:
- 1 avocado pisat
- 1 galbenus de ou

Indicatii:

Amestecati galbenusul de ou pana devine o spuma deschisa la culoare. Adaugati apoi o jumatate de avocado pisat si amestecati ajutandu-va de un blender. Masca poate fi aplicata atat pe fata, cat si pe gat si necesita un moment de relaxare de aproximativ 20 de minute. Curatati apoi tenul cu apa calduta si tonifianta. Desi este o masca ce trebuie sa fie folosita in cazul tenului uscat, si cei cu ten gras o pot utiliza pentru hidratare, insa mai rar.

Crema de corp pentru piele bronzata

Pentru obtinerea rezultatelor optime, aplicati crema dupa dusul de seara, inainte de culcare.

Ingrediente:
- 1/4 cana de apa
- 1/4 cana de ulei de seminte de susan
- 2 lingurite ulei cu vitamina E
- 2 linguri de ceara de albine rasa
- 3 picaturi de ulei esential de grepfrut
- 2 picaturi de ulei aromat in functie de preferinte
- o bucata de borax.

Amestecati intr-un bol uleiul cu vitamina E, ceara de albine si uleiul de susan si lasati-le la foc mic pana se topeste ceara. Separat, amestecati apa cu uleiurile si boraxul si incalziti amestecul cateva minute fara a-l lasa sa fiarba. Uniti apoi cele doua compozitii iar dupa racire puneti continutul intr-un recipient curat din plastic.


Autor: Irina Chelarescu
Sursa: Revista Tonica