De ce platim mai mult pe tratamentele dentare?

Ultimele studii arata ca pentru romani, mersul la stomatolog este rareori un prilej de bucurie. Motivele sunt lesne de inteles.

Multi acuza teama de medic, lipsa timpului sau a resurselor financiare.

Realitatea este una singura: vizitele se fac de cele mai multe ori doar cand apare durerea si costul tratamentelor este deja mai crescut. Iata care sunt motivele principale pentru care tratamentele dentare amanate in timp duc la costuri mai mari pentru pacient.

Preventia este aproape inexistenta
Cand vine vorba de sanatatea orala, romanul nu are din pacate, disciplina preventiei, manifestata destul de pregnant in alte zone ale sanatatii sale, cum ar fi in cazul racelilor de sezon. Cu alte cuvinte, impotriva racelii suntem obisnuiti sa luam preventiv pastile si sa ne crestem imunitatea prin diverse terapii. Ingrijirea dintilor este un capitol la care suntem insa deficitari.

De la masurile individuale care tin de igiena personala - periajul corect efectuat, folosirea atei dentare, pana la periajul profesionist, detartrajul si controalele de rutina, exista o serie de procedee prin care fiecare dintre noi poate evita probleme majore dentare care risca sa devina in timp dureroase si extrem de costisitoare. Este bine de stiut ca educatia si igiena orala asigura preventia necesara si nu consuma resurse mari de timp sau bani.

Avem un stil de viata nesanatos
Suntem mari amatori de tigari si tutun, cu aproape 27% din populatie care fumeaza, pe baza unor statistici din 2011. Fumatul afecteaza in primul rand dintii si gingiile, asa ca fumatorii sunt pasibili de boala parodontala si carii dentare, nemaiavand un sistem imunitar capabil sa lupte cu bacteriile din cavitatea bucala.

Fumatorii au de asemenea mai mult tartru dentar decat nefumatorii. Adaugand la acest lucru si alimentatia nepotrivita, precum si stilul de viata sedentar, se pot obtine toate premisele pentru afectiuni dentare complexe, care necesita investitii consistente de timp si de bani pentru vindecare.

Ne place sa tratam efectele, nu si cauza
Ne caracterizeaza de multe ori un stil superficial de a gestiona problemele dentare care apar. La o durere de masea, ne grabim sa luam un antiinflamator in speranta ca durerea va trece asa cum a aparut, suportam starea si cautam remedii de moment, fara sa ne dam seama ca orice zi de intarziere poate insemna un risc de infectie sporit, care poate duce intr-un final la pierderea dintilor. Vechiul proverb “paza buna trece primejdia rea” este mai graitor ca niciodata cand vine vorba de sanatatea dintilor.

Nu avem incredere in medicul stomatolog
Experientele neplacute prin care am trecut ca pacienti sau teama de a avea astfel de experiente sunt un factor de amanare al tratamentelor dentare, uneori cu repercusiuni serioase in timp. Aparitia extrem de frecventa a bolii parodontale este deseori trecuta cu vederea, desi poate fi identificata usor la un control de rutina. Un medic stomatolog competent are toate resursele pentru a stopa evolutia bolii si pentru a trata corespunzator efectele sale.

Avem tehnologie performanta si nu o folosim
Din fericire, in ultima vreme, tehnologiile performante de diagnosticare si tratament fac parte din arsenalul clinicilor dentare de incredere de la noi din tara. Exista medici foarte competenti si metode prin care se poate diminua sau reduce pana la 0 durerea aferenta tratamentelor dentare, un motiv suficient de bun pentru a merge la control. In unele cazuri, inovatia tehnologica atrage cu sine costuri mai mari pentru tratarea afectiunilor, dar rezultatele bune pot fi garantate in timp. Acest lucru inseamna ca se diminueaza riscul unor lucrari prost efectuate, la costuri mai mici, dar care trebuie refacute ulterior pentru a asigura sanatatea pacientului.

Nu stim de existenta planurilor financiare de tratament
Clinicile moderne au dezvoltat in paralel cu tratamentele noi aduse pe piata si planuri financiare menite sa diminueze grija costurilor, pentru pacientii care inteleg cat este de important sa ai parte de ingrijire adecvata, fara compromisuri. Sanatatea dentara este in primul rand un bun care trebuie asigurat si grija fata de dantura trebuie mentinuta la cote inalte pentru a avea in timp cat mai putin de suferit in aceasta privinta.

Un exemplu bun este clinica Dental One, unde tratamentele dentare se fac pe baza echipamentelor de ultima generatie, la costuri accesibile pentru pacienti, oferite si prin planurile financiare de tratament.

Clinica Dental One este una dintre putinele din tara care se aliniaza standardelor europene de practica dentara, prin echipamentele noi, calitatea materialelor folosite si profesionalismul medicilor. Dental One redefineste medicina dentara din Romania, fiind orientata spre personalizarea serviciilor si relaxare sporita pentru pacienti in timpul procedurilor.