Foliculita - generalitati

Generalitati

Foliculita este infectia foliculului pilos. Are de obicei etiologie stafilococica (in principal stafilococul auriu), care devine patogen sub actiunea favorizanta a traumatismelor ce realizeaza solutii de continuitate (porti de patrundere a germenului de pe suprafata tegumentelor in profunzimea structurilor organismului). Foliculita poate sa apara in general pe orice zona piloasa, insa localizarile predilecte sunt: fata, scalp, regiunea pubiana, membre (unde frecarea mecanica dintre haine si tegument este maxima).

Cauze

Cel mai frecvent, foliculita este determinata de microbacterii, in special de cele apartinand genului Staphylococcus. Nu sunt insa rare nici situatiile in care agentul patogen este o ciuperca (fung) - astfel de etiologii sunt mai frecvente in cazul pacientilor imunodeprimati (cu sistem imun incapabil sa lupte impotriva acestor agresori). Imunodepresia apare in cadrul unor boli cronice consumptive sau poate fi cauzata de urmarea tratamentelor (corticoterapia si chimioterapia) si este cea care creeaza un teren favorabil dezvoltarii infectiilor oportuniste.

Adesea foliculita apare ca rezultat direct al agresarii foliculului pilos, prin folosirea excesiva a aparatelor (lamelor) de ras sau prin agresarea fizica datorita contactului prelungit si intens dintre haine si piele. Prin blocarea canalelor sebacee sau prin iritare chimica din cauza utilizarii diverselor substante cosmetice, machiaj sau chiar transpiratiei, se poate crea un teren favorabil dezvoltarii infectiei foliculare. In general, orice tip de agresiune asupra foliculului il face susceptibil la infectie.

Simptome

In general, foliculita are aspectul unei zone tumefiate, rosii, calde, centrata de un fir de par. Consistenta zonei depinde in principal de stadiul evolutiv, de exemplu, cand contine puroi devine moale. Este intens pruriginoasa si asociaza o permanenta senzatie de arsura locala.

Factori favorizanti

Exista o serie de factori de mediu si anumite conditii patologice care cresc riscul pacientilor de a dezvolta o astfel de infectie, cum ar fi:

- inotul in piscine publice cu apa insuficient clorinata;
- purtarea unor haine stramte;
- utilizarea excesiva si pe termen lung a antibioticelor sau cremelor pe baza de steroizi;
- utilizarea sau contactul accidental al pielii cu substante iritante: ulei de masina, smoala sau chiar unele cosmetice, unt de cocos;
- existenta concomitenta a unei alte infectii tegumentare, a unor plagi infectate (bacteriile se pot extinde foarte usor de la acest nivel spre foliculul pilos, infectandu-l);
- existenta unei patologii cronice de tipul diabetului zaharat sau infectiei HIV, care afecteaza capacitatea organismului de a face fata infectiilor.

Diagnostic

Pentru a stabili un diagnostic de certitudine, cat mai corect, medicul va examina atent tegumentul pacientului, insistand pe zonele piloase si in special pe cele infectate. Anamneza trebuie sa se concentreze pe identificarea factorilor favorizanti de dezvoltare a unei astfel de infectii (fie ca este vorba de obiceiuri si comportamente cu risc, fie ca este vorba de boli cronice cu care pacientul deja se confrunta).

Pentru a diagnostica cu certitudine o astfel de infectie se pot efectua diverse teste de specialitate (in special pentru a exclude alte probleme, cum ar fi impetigo sau rash-ul cutanat hipertermic). Agentul etiologic se determina prin recoltarea in conditii sterile a unei mici cantitati de puroi din colectia subtegumentara si realizarea unei analize microbiologice.

In cazul in are exista indicii clinice care pot justifica o posibila etiologie fungica, pacientului ii vor fi recoltate pentru examinare mici fragmente tisulare (prin biopsie) din regiunea afectata.

Tratament

In general, foliculita de intensitate medie se vindeca de la sine in aproximativ 2 saptamani (in absenta tratamentului medical de specialitate).
O ingrijire adecvata la domiciliu implica aplicarea de comprese locale cu otet. Acest gest este menit sa amelioreze inflamatia si pruritul si sa stimuleze vindecarea.

In cazul in care simptomatologia nu se remite si infectia nu se vindeca, se pot folosi unguente sau creme pe baza de antibiotice sau antifungice. Pentru tratamentul foliculitei scalpului sau barbii, exista in farmacii o serie de sampoane medicale foarte eficiente.

Daca infectia este mai profunda sau mai extinsa, medicul poate sa recomande pacientului administrarea de antibiotice sau antifungice orale. Exista insa si situatii in care infectia persista chiar si sub acest tratament (considerat a fi mai agresiv).

In aceste cazuri se impune apelarea la tratamentul chirurgical (de obicei efectuat cu laserul). Scopul acestui tratament este eliminarea foliculului pilos, astfel incat sa nu se mai infecteze. Beneficiile sunt duble: este stopat si vindecat procesul infectios actual si se evita recidivele.